RAFINERIJA SISAK

VRDOLJAK 'U travnju opet kreće prerada nafte u Sisku' STOŽER ZA OBRANU 'Još ništa ne znamo'

 Boris Kovačev/CROPIX

SISAK - Konačno jedna dobra vijest za Sisak. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako je Ina odustala od odluke o zatvaranju sisačke rafinerije i izvoza domaće nafte, koja se s moslavačkih i slavonskih naftnih polja već tjednika prikuplja u spremnicima u Sisku. Odnosno da će u travnju ponovo početi prerada nafte u Sisku. Dobre vijest potvrdio je u srijedu Sisku ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je izjavio kako je interes hrvatske Vlade da se zadrži prerada nafte u Hrvatskoj, te da se zadrži rafinerija u Sisku, koja je jako važna zbog zaliha domaće nafte u neposrednoj blizini Siska.

- Vlada će svim raspoloživim sredstvima učiniti sve potrebno kako bi se sačuvala Rafinerija Sisak i prerada hrvatske nafte u Hrvatskoj, rekao je Maras.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček naglasila je u srijedu nakon sastanka s ministrom Marasom, da je eto i u Sisak konačno stigla i jedna lijepa vijest - vijest o vrlo izvjesnom opstanku Rafinerije Sisak.

- Ovo je rezultat zajedničke akcije Vlade, Stožera za obranu rafinerije i grada Siska, te premijera Milanovića i ministra Vrdoljaka. Imali smo jasan cilj da Hrvatska zadrži rafineriju na dvije lokacije, u Rijeci i Sisku i da se hrvatska nafta prerađuje u hrvatskim rafinerijama. Učinit ćemo sve što treba da ta najava postane stvarnost, rekla je gradonačelnica Siska. U Rafineriji Sisak, u Stožeru za obranu Rafinerije, malo su oprezniji u zaključcima.

- Volio bih da je to točno, no do nas, osim iz medija, ta informacija nije došla, rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić. U stožeru se glede budućnosti Rafinerije u Sisku nadaju dobrim vijestima sa sastanka Radničkog vijeća INE u petak 27. veljače u Zagrebu.

Nafta iz hrvatskih izvora, naftnog polja kod Strušca u Moslavini od studenoga se svakodnevno naftovodom doprema u spremnike Rafinerije nafte Sisak. Dnevno se iz Strušca do Siska dopremi između 1500 i 3000 prostornih metara nafte, odnosno oko 50.000 tona mjesečno.

Sukladno tome, u Rafineriji se vjeruje da je vijest o pokretanju proizvodnje točna. Izvori iz sisačke Rafinerije kazuju da je ta odluka bila očekivana jer će do travnja ove godine spremnici biti napunjeni. Morat će se nafta iz spremnika početi prerađivati ili izvoziti. Kako za izvoz nafte nisu obavljene tehničke pripreme, a i Vlada to koči najavama povećanja koncesijske naknade u slučaju izvoza nafte, prerada u Sisku isplativija je od svih alternativa i samim tim realnija opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:23