KORISTE KODNA IMENA

Vrh HDZ-a razgovara u šiframa, boje se prisluškivanja! Pročitajte tko su Maslina, Muštikl, Smuđ...

Kako bi spriječili suparnike da otkriju o čemu telefonski razgovaraju, u izbornom stožeru Jadranke Kosor počeli su se koristiti kodnim imenima
 Damjan Tadic / CROPIX

"Smuđ zove Jorgovana, Jorgovane, javi se..."

"Ovdje Smuđ, Maslina je neobrana, prijam..."

"Sve pet, Smuđu, dođite u šest ondje gdje Lavanda vonja i Plavac se Mail toči."

"Onda ima smisla da ponesem i Muštiklu."

"Da, ionako ćemo prije svega puštati dim."

Tako bi mogao izgledati početak transkripta razgovora članova izbornog stožera Jadranke Kosor, koji smisliše kodna imena uvjereni da ih prisluškuju. Zamišljam, okupili su se u ponedjeljak oko jezerca u Botaničkom pa odlučili da se posve povuku u ilegalu i javljaju se jedino u šiframa putem dječjih toki-vokija.

Kako bi spriječili suparnike da otkriju o čemu telefonski razgovaraju, u izbornom stožeru Jadranke Kosor počeli su se koristiti kodnim imenima. Tu informaciju dobili smo od jednog njihovog aktivista.

Da u vrhu HDZ-a doista ne vjeruju u povjerljivost telefonskih razgovora, potvrđuje i to što pri ulasku u kabinet predsjednice stranke tajnica traži od posjetitelja da obavezno pohrane mobitel u posebno pripremljenu kutiju.

Jedan od istaknutijih članova HDZ-a otkrio je i kodna imena nekolicine vodećih političara iz Stožera Jadranke Kosor.

Pa se tako saznalo da najbliži suradnici predsjednicu zovu Maslina, a njenog najbližeg suradnika Vladimira Šeksa - Muštikl.

Da su imena pomno odabrana i da svatko ima poveznicu s osobom na koju se odnosi, govori podatak da glavnog tajnika stranke Branka Bačića, inače Korčulanina, zovu po čuvenom vinu Plavac mali. Andrej Plenković, čiji su roditelji podrijetlom s Hvara, dobio je kodno ime Lavanda.

Ante Kulušić, koji je u stranačke anale ušao kad je zbog para ženskih salonki natjerao šibenskog poduzetnika da svoju trgovinu u centru Šibenika otvori na neradni dan, u šifrarniku stoji kao Smuđ, dok je kandidat za potpredsjednika stranke, saborski zastupnik iz Virovitice, Josip Đakić preimenovan u Jorgovan!

Kad smo Josipa Đakića jučer oslovili s gospodine Jorgovan, reagirao je smijehom koji nije mogao sakriti. Kada se malo smirio, rekao je da o šiframa nema pojma. "Ja za to nisam čuo, nemam veze s time", komentirao je Josip Đakić.

Nije jasno zašto je Vladimir Šeks dobio nadimak Muštikl. On jest strastveni pušač, no nismo uspjeli pronaći sugovornika u HDZ-u koji ga je vidio s cigaršpicom u ruci.

Manje važni članovi stožera, prema dostupnim informacijama, zasad nemaju kodna imena.

Ostaje nejasno zbog čega koriste kodna imena. Po jednoj verziji, postoji strah od prisluškivanja jednog od suparničkih stožera, a po drugoj riječ je o nepovjerenju u aktualnu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:08