ODGOVOR NA NAPADE IZ BEOGRADA

VRKIĆ ODBURSIO DAČIĆU 'Ne zanima me taj Slobodan Milošević u manjem izdanju'

 Vlado Kos / CROPIX

“Zar ja trebam voditi računa o Dačićevu mišljenju, koji razmišlja na isti način kao kad je htio okupirati Hrvatsku. Pa, što ću ja s njim komunicirati? Tko je on? On je Slobodan Milošević u manjem izdanju i nastavak te politike, a ja s njima nemam što polemizirati”, rekao je Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka na sjednici Gradskog vijeća nakon što je Milan Opačak (HDZ), tražio reakciju na izjavu srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, koji se u četvrtak obrušio na Hrvatsku zbog otkrivanje biste bl. kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku.

“Žalosno je to što se događa u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je u povodu podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je - uz parking”, naveo je Dačić, dodavši da je i to “jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv”.

- Podigli smo spomenik jednom od najvećih hrvatskih sinova. Mislite li da će Dačić pljeskati poslije toga što sam rekao? Sa Srbima sam spreman surađivati, posebice našima, napravio sam reintegraciju i imam legitimitet da stanem iza svih hrvatskih procesa. Sad ću ja raspravljati s nekakvim Dačićem. Ne pada mi na pamet nikome se pravdati. Mislite da ja to Dačiću mogu objasniti. Neka samo krene ponovno, pa ćemo se sresti za nekim drugim stolom, ali ne diplomatskim - poručio je Vrkić. Opačak je, unatoč tome, tražio da Osijek zatraži reakciju našeg Ministarstva vanjskih poslova, s čime se složio i Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je Dačićev istup nazvao “još jednim brutalnim napadom srbijanske politike na Stepinca”.

- Naš ministar vanjskih poslova trebao bi reagirati jer je to bio hrvatski, a ne samo osječki događaj - poručio je Đapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:58