MINISTAR OBRANE

Vukelić: Trpi skandale u MORH-u, sanja spas u Saboru

Kakvo je stanje u Ministarstvu najbolje pokazuje to što se i tajnice po želji voze u tenkovima
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - “ Ministar Vukelić ne pokazuje inicijativu, potpuno se umrtvio, nema snage lupiti šakom o stol i donositi jake odluke. Čeka da bez potresa završi mandat i nakon izbora osigura mjesto u Saboru”, tvrde nam sugovornici iz vojnih i civilnih krugova koji slijedom svojih položaja surađuju s ministrom obrane.

Paralelne politike

Nesklonost rješavanju nagomilanih problema u vojnom i civilnom dijelu obrane već je rezultiralo problemima u funcioniranju vojnog aparata, ali i u MORH-u gdje svoje paralelne politike, tvrde naši izvori, vode državni tajnici Mate Raboteg i Željko Goršić. Ministar je tako funkcionirao i prije zdravstvenih problema koje je imao krajem prošle godine, a sada se to dramatično pojačalo, tvrde nam sugovornici. Ove optužbe potkrepljuje niz događaja i afera u kojima je Vukelić propustio donijeti odluke koje bi pokazale odlučnost u raščišćavanju problema.

Odnosi s načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem odavno su loši. Umjesto da zatraži njegovu smjenu nakon novinarskog otkrića da bez građevinske dozvole Lucić preuređuje vojnu bazu u Kovčanju, on od ministrice graditeljstva traži da ne izdaje nalog za rušenje već omogući Glavnom stožeru da legalizira napravljeno. Vukelić je propustio i šansu u slučaju nelegalne izgradnje društvenog doma u Turnju koju je vodio njegov državni tajnik Željko Goršić.

Kazna: izudarati po guzici!?

“Ako je rađeno mimo zakon, treba nekome dati po guzici”, poznata je njegova izjava. Kao da se radi o malom djetetu, a ne državnom dužnosniku. Goršić je za potrebe novog doma s vojnog poligona Korana uzeo jednu drvenu kućicu. Za to mu je trebala dozvola ministra obrane. Možda zbog toga Vukelić nije sklon kazniti Goršića. Legalnost korištenje vojne inženjerije, pod nadzorom generala Mladena Kruljca, u civilne svrhe odavno je vrlo upitna. No, ministar čini se nije sklon to raščistiti sve dok vojska uređuje stadion i druge objekte po Karlovcu.

Ministarstvo obrane već osam mjeseci dogovara aneks ugovora s finskom Patrijom za nabavku 126 oklopnih vozila. Da bi se aneks potpisao ministarstvo financija mora potpisati garanciju za 14 milijuna eura da bi tvrtka Đuro Đaković mogla podići kredit za financiranje proizvodnje. Vukelić tvrdi kako je MORH sve svoje napravio i da je sve na ministru financija Ivanu Šukeru.

No, istovremeno Šuker traži da mu se objasni o čemu je tu triječ. Bilo bi logično da se Vukelić angažira oko posla koji život znači za tvrtku ali i za modernizaciju vojske, ali on to ne čini.

Pred više od godinu dana Vlada je odobrila ugovor s norveškim Kongsbergom oko nabavke vatrenih stanica za oklopna vozila, ali ugovor još nije potpisan.

Slična je situacija i oko nabavke novog borbenog aviona gdje Ratno zrakoplovstvo ni nakon godinu i pol dana nije napravilo tehničku specifikaciju za pojedine modele koje od njih zatražilo Vijeće obrane. Vukelić to tolerira.

Tajnica se vozi u tenku

Propustio je kazniti i generala Jozu Miličevića koji se bez bez njegova, ali i znanja generala Lucića našao s predsjednikom Josipovićem. Istraga o vožnji tajnice generala Marekovića u tenku po vojnom poligonu Gašinci je već zaboravljena i očito je kako se uloga Glavnog inspektora u toj avanturi ne namjerava istražiti.

Nikoga ne kažnjava, svima sve oprašta

- General Josip Lucić

Nije tražio smjenu zbog nelegalne gradnje u Kovčanju; oprostio mu je i kada je bez konzultacija iz Afganistana povukao 4 vojnika

- General Jozo Miličević

Bez kazne je prošao njegov tajni susret s predsjednikom Josipovićem i saborskim zastupnikom Nenadom Stazićem

- General Marijan Mareković

Nema rezultata istraga o vožnji njegove tajnice po poligonu Gašinci, čemu je osobno prisutvovao

- Patria

Odbija lobirati za projekt oklopnog vozila kod ministra financija

- Borbeni avion

Predsjednik i premijerka traže tehničke karakteristike odabranih modela aviona, HRZ ništa nije napravio, a Vukelić to tolerira

- Željko Goršić

Njegov državni tajnik nelegalno je gradio društveni dom i pritom angažirao pripadnike vojske, Vukelić ga nije smijenio

- Klapa “Sveti Juraj”

Iako je u sastavu HRM-a, nastupila je u Splitu na koncertu potpore generalima optuženima za ratni zločin koji je, zapravo, bio politički događaj na kojemu je napadan državni vrh i demokratski izabrana vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:11