UŽARENA ATMOSFERA

'VUKOVAR NIKADA NEĆE BITI BYKOBAP' Branitelji organizirali prosvjed protiv uvođenja ćirilice

 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovar kojeg je pod nazivom „Vukovar nikada neće biti Bykobap“ organizirala Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata okupio je oko tisuću ljudi na glavnom vukovarskom trgu s kojeg je upućeno protivljenje provedbi ustavnog zakona o uvođenju ćirilice u ovaj grad .

Predsjednik udruge Petar Janjić - Tromblon istaknuo je kako u Vukovaru ne živi više od 33 posto Srba što je osnovni uvjet za uvođenje dvojezičnosti , a što je proizašlo iz posljednjeg popisa stanovništva.

- U Vukovaru danas prebivalište ima 20.145 Hrvata i 6.109 Srba, što je oko 22 posto. Ja ne znam odakle su izvukli podatak da u Vukovaru živi 34,87 posto Srba, ali taman da ovdje živi i 50 i 100 posto Srba ovdje se ne može uvesti ćirilica. Naš grad su poništili, ljude poubijali, a da ni dan-danas nisu dobili zakonom zaslužene presude i još se besramno pozivaju na zakone i poštivanje prava nacionalnih manjina i demokracije. Do današnjeg dana nema odgovora na kaznene prijave za počinjene zločine nad Hrvatima u Vukovaru protiv Srbije i pojedinaca - kazao je Janjić.

- Za ovo što se sada događa veliku odgovornost ima i Gradsko vijeće Vukovara iz 2009. Godine kada je koalicija HDZ-SDSS-HSP izglasala statut Grada kojim se uređuje ravnopravna upotreba službenog jezika i ćiriličnog pisma. Nikako se ne smije dopustiti uvođenje ćirilce u Vukovar, jer je ona u Hrvatskoj počinila ekocid, kulturocid i genocid - rekao je Janjić, najavivši kako će od Vlade tražiti hitnu odluku o odgodi uporabe ćiriličnog pisma u Vukovaru, od Hrvatskog Sabora da izglasa moratorij od najmanje 20 godina na uvođenje ćirilice u Vukovaru, a od MUP-a i Državne uprave hitnu provjeru i utvrđivanje točnog broja žitelja srpske nacionalnosti koji imaju prebivalište na prostoru Vukovara, a da ga i trajno koriste.

Istaknuo je i da očekuje odgovor za 15 danas, a u suprotnom najavljuje osnivanje „Nacionalnog obrambenog pokreta“ usmjerenog na rušenje vlasti svim demokratskim sredstvima. Udruga je inače Vladi i Saboru poklonila ploče sa natpisima Hrvatski Sabor i Hrvatska Vlada na ćirilici "kako bi ih i oni imali prigodu izvjesiti i tako pokazali koliko im je stalo do poštivanja zakona o manjinama, jer dobro znamo da je Saboru i Vladi zastupljena trećina Srba."

Janjić je istaknuo kako su se prosvjedu odazvali branitelji iz 23 hrvatska grada. Neki od njih kratko su se i obratili okupljenima, a jedan od njih Željko Krekić rekao je da da se u Vukovar ne može uvesti ćirilica.

- Može indijski, može kineski, može japanski, ali ovo ne može.

Najavili još jedan prosvjed

Za 2. veljače najavljen je još jedan prosvjed na istu temu kojeg organizira nedavno osnovani Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Janjić je pozdravio osnivanje tog Stožera i najavio potporu njihovom skupu, iako su iz Stožera, komentirajući prosvjed kojeg je organizirala Janjićeva udruga, kazali kako oni koji ga organiziraju „to rade zbog osobne promocije i soliranjem nanose štetu Vukovaru“ te su stoga osudili prosvjed u organizaciji URHOR-a te se ogradili od njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:05