PRESEDAN IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Za lijek s receptom PDV 5 posto, a bez recepta 25 posto!?

Za lijek protiv glavobolje ili alergije, ali i sve ostale lijekove koji se u ljekarnama kupuju bez recepta građani će i dalje plaćati 25 posto PDV-a premda su se mnogi poveselili vjerujući da će PDV od 5 posto smanjiti njihovu cijenu.

Bili su uvjereni da više neće morati kupovati jeftinije lijekove u nekoj od susjednih zemalja, gdje im je cijena niža i za pedesetak posto! No, očekivane niže cijene nisu dočekali. Naime, umjesto jedinstvene stope PDV-a za sve lijekove bez obzira na to prodaju li se na recept ili se plaćaju iz vlastitog džepa država je odlučila drukčije. To bi u konačnici moglo imati dvostruki negativni učinak na zdravlje jer će za bezreceptne lijekove građanima i dalje trebati dublji džep, a onih koje plaća HZZO moglo bi biti manje jer je za njih ove godine namijenjeno čak 400 milijuna kuna manje.

Naime, lijekovi na listi HZZO-a umjesto dosadašnje nulte stope imaju od početka godine pet posto PDV-a, a tzv. OTC lijekovi ostaju s dosadašnjom velikom stopom od 25 posto. Zbog toga i ne čudi da u pograničnim područjima Hrvatske već duže vrijeme po lijekove bez recepta građani odlaze u susjednu BiH. Još gora je činjenica da se niža stopa PDV-a ne odnosi ni na lijekove iz tzv. interventnog uvoza, odnosno za one koji se ne nalaze na listi HZZO-a, pa čak i kad spašavaju goli život.

Visoka cijena

Primjerice, treba li netko skupi lijek za liječenje raka koji nije na hrvatskoj listi, i dalje će morati platiti 25 posto PDV-a! Istina, od u Hrvatskoj registrirana 4532 lijeka, samo se desetak posto, odnosno 411 može kupiti bez recepta. Ako se zna da se za sve bezreceptne lijekove te dodatke prehrani kojih ima znatno više godišnje potroši oko 600 milijuna kuna, smanjenje PDV-a za OTC ne bi značajno smanjilo proračunske prihode jer na njih otpada samo stotinjak milijuna kuna. Dapače, mnogi bi vjerojatno prije sami kupili lijekove nego “obavljali proceduru” kod liječnika, ali na to ih je dosad, a tako će biti i ubuduće tjera relativno visoka cijena bezreceptnih lijekova.

Tajnica Hrvatske udruge bezreceptnih lijekova, Martina Bonevski, ističe da europska praksa nije različit PDV na lijekove. On, naime, ovisi o statusu registriranja, a to posebice znači da bi na ono što kao lijek odobrava i registrira Hrvatska agencija za lijekove, bez obzira na to radi li se o bezreceptnim ili onima koji se izdaju na račun HZZO-a, PDV trebao biti isti. - Podržavamo jedinstvenu stopu PDV-a jer isti sustav snižene stope ima 25 od 27 članica EU, uključujući Sloveniju - kaže Bonevski.

Na naš upit zašto različite stope PDV-a za lijekove, odgovor iz Ministarstva zdravlja nije stigao niti poslije dva dana čekanja. Nismo dobili odgovor ni na upit kako će se nadomjestiti čak 400 milijuna kuna manjka za lijekove na recept u ovoj godini.

Bumerang za Vladu

Kako će očito nedostajati novca za lijekove na recept, ovaj bi se potez Vlade o nesmanjenju PDV-a na OTC lijekove mogao vrati kao bumerang i povećati potrošnju lijekova koji se plaćaju iz zdravstvenog proračuna. Činjenica je da je u prošloj godini potrošnja lijekova iznosila oko 5 milijardi kuna.

Da je na snazi bila obveza plaćanja PDV-a, proračun bi bio siromašnji za 250 milijuna kuna, što je nedvojbeno veliki iznos i za toliko bi bilo manje lijekova na raspolaganju pacijentima. U ovoj bi godini za lijekove na recept, bolničke, skupe lijekove i ortopedska pomagala na ime PDV-a trebalo platiti oko 270 milijuna kuna. Kako je za lijekove na recept u ovoj godini predviđeno 2,8 milijardi kuna, tj. gotovo 270 milijuna kuna manje nego lani, čemu treba pribrojiti i dodatni trošak od 140 milijuna PDV-a, to će teško biti dostatan pokrivač.

Dapače, gotovo 400 milijuna kuna manje za lijekove moglo bi dovesti u pitanje dostupnost potrebne terapije hrvatskim pacijentima. To tim više što baš nad lijekovima već duže vrijeme visi Damoklov mač dugova. Krajem prošle godine, kad su proizvođači priprijetili obustavom isporuke lijekova, HZZO je hitno odlučio platiti dugove starije i od godinu dana u iznosu od 227 milijuna kuna, od milijarde koliko iznosi ukupan dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:09