NESREĆA NA OTOKU SITU

Za 'Marko Polo' kažnjen drugi časnik s 25 tisuća kuna

Kornati, Otok Sit, 261009 .Putnicki brod Marko Polo nasukao se prekjucer unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srusio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovacev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz pocetak maslinika u Kovacevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kucu na toj, zapadnoj strani Site.Jutros su tri remorkera zapoceli izvlacenje Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se nasukao na otok Sit.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ŠIBENIK - Vijeće za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik saslušalo je i donijelo presudu protiv Sanjina Tulića, drugog časnika palube trajekta „Marko Polo“ koji se nasukao na otok Sit, sa 25.000 kuna te oduzimanjem tri svjedodžbe o osposobljenosti za rad na dvije godine.

On je zajedno s još trojicom članova posade okrivljen za propust u vođenju navigacije zbog kojeg se „Marko Polo“ u subotu, 24. listopada 2009. u 1.59 sati nasukao na sjeverozapadnu stranu otoka Sita.

Saslušan je i drugi kormilar Željko Baržić, no Vijeće za prekršaje obustavilo je protiv njega prekršajni postupak.

Naime, Vijeće je nakon pregledavanja dokaza (brodskog dnevnika i plana putovanja) utvrdilo da nije dokazano da je Baržić učinio prekršaj koji mu se optužnim prijedlogom stavlja na teret, odnosno da nije mogao biti na zapovjedničkom mostu, obzirom da je obavljao uobičajenu protupožarnu ophodnju.

Kormilara Vlatka Jukića, koji je sa Sanjinom Tulićem u trenutku nasukavanja broda bio na zapovjedničkom mostu, pak, Vijeće za prekršaje saslušat će u petak, 11. prosinca 2009. godine, dok za zapovjednika Zdenka Radića još nije određen termin saslušanja.

Prema optužnom prijedlogu, Radić je odgovoran jer prilikom prolaska broda kroz rivanjski kanal, a prije nasukanja broda, nije osobno upravljao brodom, što je bila njegova obveza sukladno Pomorskom zakoniku.

Nakon rješenja o prekršaju, Vijeća za prekršaje može se podnijeti žalba, o kojoj u drugom stupnju odlučuje Visoki prekršajni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:01