HIPOKRAT: NAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U POVIJESTI HRVATSKE

ZA UZIMANJE MITA OPTUŽENO 500 LIJEČNIKA Slobodna Dalmacija: 'Farmal' na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje!

U akciji Hipokrat koju od danas rano ujutro provodi USKOK uhićena je cijela Uprava farmaceutske kompanije Farmal iz Ludbrega i 27 njihovih stručnih suradnika odnosno trgovačkih putnika.

NOVO 22:27 - Svakom novom akcijom u borbi protiv korupcije DORH i USKOK ruše vlastite rekorde. Kada je 2008. u operaciji Indeks, zbog kupovanja ispita na Ekonomskom i Prometnom fakultetu, u policiju privedeno čak 95 profesora, studenata i raznih posrednika, vjerovalo se da je takvu brojku nemoguće dostići.

Mladen Pleše: Korupcija je postala prvorazredno političko i društveno pitanje; Slobodna Dalmacija: 'Farmal' na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje!

No, u ponedjeljak smo se uvjerili da je to ipak moguće: u upravo otkrivenom slučaju podmićivanja liječnika opće prakse pod kodnim nazivom Hipokrat pod istragom se našlo čak 500 liječnika. Zamislite sramote za cijelo društvo: da ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog i pravosudnog sustava, nije se moglo odmah privesti većinu osumnjičenika pa će ih se saslušavati sljedećih dana, pa i tjedana.

U zemlji u kojoj smo se već navikli da zbog korupcije u zatvoru završavaju predsjednik i potpredsjednik Vlade, ministri, suci, policajci, gradonačelnici, direktori banaka i velikih tvrtki, sveučilišni profesori, nastavnici, liječnici, sportaši, dakle, u kojoj je doista sve moguće, brojka od 500 osumnjičenih liječnika ipak je nešto zbog čega pamet stane.

Cijeli komentar Mladena Plešea pročitajte OVDJE!

21:35 - Zbog Uskokove antikorupcijeske akcije "Hipokrat" neće biti zatvorenih ordinacija opće medicine jer će uskočiti drugi liječnici iz mreže HZZO-a, izjavio je večeras ministar zdravlja Rajko Ostojić te čestitao USKOK-u i državnom odvjetništvu na pokretanju te akcije.

"Osnovao sam krizni stožer, svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli su pripravnost i mreža HZZO-a bit će popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade svoj posao", izjavio je ministar Ostojić u dnevnicima HTV-a i RTL-a.

Ponovio je kako je antikorupcijskom akcijom "Hipokrat", zbog sumnje u primanje mita, bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu.

Liječnicima kojima se dokaže da su primali mito za propisivanje određenih lijekova Hrvatska liječnička komora oduzet će licenciju, rekao je Ostojić, istaknuvši da je procedura jasno definirana.

Opširnije pročitajte OVDJE!

21:00 - Prema podacima kojima raspolaže 'Slobodna Dalmacija' , sustav godinama funkcionira tako da farmaceutska tvrtka, u ovom slučaju 'Farmal', raspolaže fiksnim mjesečnim iznosima novca i bonovima za kupnju raznih proizvoda, koje terenski djelatnici svakog mjeseca daruju obiteljskim liječnicima nakon što im oni dokažu da su taj mjesec propisali određenu količinu lijeka koju distribuira ta tvrtka.

Kao dokaz se predočavao ispis broja napisanih recepata za 'Farmalove' lijekove iz računala obiteljskog liječnika, pa je doista nevjerojatno da HZZO nikada nije shvatio što se događa budući da je sustav primarne zdravstvene zaštite informatički umrežen. Sadržaj tih ispisa liječnici su često agentima upućivali i porukama preko mobitela.

Nekoliko puta godišnje liječnici su se darivali i skupim putovanjima na kongrese, ali su im se financirala i privatna putovanja za cijele obitelji. Treći oblik mita su takozvane akcije na lijekove koje su se, prema našim saznanjima, znale pokretati i za lijekove kojima je istekao rok trajanja.

U cijelom tom razdoblju, liječnik je od ludbreške tvrtke mogao zatražiti bilo što, od felgi za automobile, preko televizora, namještaja, privatnih putovanja...U prosincu 2011. ponovno je uvedeno plaćanje 'na ruke', a ovoga se ljeta počelo koristiti i eure.

USKOK-ova istraga pokazala je da je u koruptivni lanac uključeno više od 500 liječnika, te da je prosječno svaki od njih primao 2000 kuna mjesečno, što znači da je 'Farmal' na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje! No, najveći problem ovog zločinačkog pothvata je u nesagledivim posljedicama za proračun HZZO-a i još težim za sigurnost pacijenata koji ne mogu znati jesu li primili lijek zato što su ga stvarno trebali.

U dokumentaciji kojom 'Slobodna Dalmacija' ekskluzivno raspolaže, tako je zabilježeno financiranje liječničkog putovanja u New York od strane tvrtke 'Sandoz', da bi se zauzvrat propisivao njihov lijek Acipan; zatim 'Alkaloidovo' financiranje putovanja u Jordan za liječnike koji propišu njihove lijekove Skopryl i Caprez, pa 'Plivina' ponuda od 2000 kuna za liječnike koji za 10 pacijenata napišu Zipantol, ili 3000 kuna nagrade za liječnike koji propišu 80 kutija Klavocina, Sumameda i Novocefa. Agenti su uočili da 'Krka' provodi postmarketinško praćenje za Atoris i honorira liječnike za uvođenje novih pacijenata s 1000 kuna.

Istraga je pokazala razmjere beskrupuloznosti većine liječnika koji su redovito, SMS porukama ili osobnim kontaktom s agentom, obavještavali ludbrešku tvrtku da su ispunili dogovorenu kvotu, nakon čega su tražili novac ili bonove. Primopredaja se odvijala po kafićima ili u ordinacijama, pri čemu liječnici nisu pokazivali nelagodu ili strah znajući da primaju mito.

U trenutku kada je 'Farmal' spustio iznos mita s 12 na prosječno osam posto, mnogi su bili i vrlo neugodni prema agentima, govoreći im da se 'oni namuče dok ispišu sve te lijekove i da to nije fer' ili da će 'prijeći tamo gdje imaju bolju ponudu'.

Opširnije pročitajte u sutrašnjem izdanju Slobodne Dalmacije!

-------------------------------------------------------

USKOK-ova akcija Hipokrat, u kojoj su privedeni svi članovi Uprave farmaceutske tvrtke Farmal, a pod istragom je još 27 djelatnika te petstotinjak liječnika, samo tri mjeseca nakon afere Pfizer ponovno je otvorila pitanje korupcije u hrvatskom zdravstvu. Činjenica da je desetak posto liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod istragom zapravo najbolje govori o razmjerima korupcije. U najnovijoj aferi, prema prvim informacijama, liječnicima se plaćalo kako bi ih se stimuliralo da što češće propisuju 50-ak Farmalovih lijekova koji se nalaze na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

DETALJI AKCIJE 'HIPOKRAT' USKOK: 'Pod istragom 26 zaposlenika i stručnih suradnika Farmala, 49 liječnika i jedna ljekarnica'; Trgovački putnik: 'Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto'

Ta ludbreška tvrtka od prošle je godine u vlasništvu njemačke farmaceutske tvrtke Dermapharm. No, po svemu sudeći, način rada ostao je isti kao prije dolaska Nijemaca. Naime, neki bivši zaposlenici Farmala otišli su iz tvrtke upravo zato što su na uobičajene razgovore stručnih suradnika s liječnicima nosili i bonove različitih trgovina. Mito je ovisilo o postotku lijekova koje su iz Farmalove farmakopeje propisivali svojim pacijentima.

Opća besparica

Kako je Farmal proizvođač generičkih lijekova iz skupina koje se najčešće propisuju, i postotak pacijenata na njihovoj terapiji bio je velik. Dapače, liječnici su za propisivanje baš Farmalova lijeka protiv visokog tlaka ili protiv visokih masnoća u krvi uvijek imali spremno opravdanje jer, s obzirom na to da su zadnji stigli na listu HZZO-a, imali su i najnižu cijenu. U eri opće besparice poželjno je propisivati što jeftinije lijekove, a kako liječnici obiteljske medicine mogu promijeniti terapiju koju propiše specijalist, to su neki očito i činili na svoju korist i korist ludbreške tvrtke. U sprečavanju ove vrste korupcije očito nije pomogao ni ugovor o etičkom oglašavanju koji tvrtke sklapaju s HZZO-om.

Sve je krenulo iz SAD-a

Kad je prije tri mjeseca buknula afera Pfizer, aktualizirao se slučaj mita koje je taj farmaceutski div plaćao hrvatskim liječnicima da bi njihovi lijekovi došli na listu HZZO-a i tako si povećao promet, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stiglo je priopćenje u kojem se tvrdi da “više nema mehanizma po kojem farmaceutske tvrtke mogu potkupljivati liječnike u ugovornim odrinacijama i ustanovama”. Prema tom ugovoru, naime, ograničava se reprezentacijski iznos na 1000 kuna godišnje, a ograničen je i promotivni posjet stručnih suradnika pojedinom liječniku. Prošle godine 78 farmaceutskih tvrtki imalo je potpisan ugovor prema kojem su promotivni troškovi iznosili 175 milijuna kuna, za koliko je trebao biti uplaćen i porez u državni proračun.

Ostojić na izvanrednoj konferenciji: 'Neću tolerirati nikakav oblik korupcije u zdravstvu!'

Međutim, domišljatosti gotovo nema granica pa se u slučaju kad se ne može isplatiti keš na ime reprezentacije može dati kuverta s bonovima koji su zapravo gotovina, doduše, s nalogom za kupnju u određenoj prodavaonici. Navodno, na jednom bonu nikada nije bio prevelik iznos da bi bio što manje sumnjiv. No, nekim se liječnicima tako moglo nakupiti i po pola mjesečne plaće. Pravi podaci o razmjerima ove korupcijske afere očekuju se od USKOK-a, a zasad priča samo ulica. Mnogi su, naime, znali za takav način rada Farmala, ali se nisu usudili biti zviždači.

Općenito, korupcija u farmaceutskoj industriji u odnosu na razdoblje prije desetak godina znatno se smanjila, ali daleko je od nultog stupnja tolerancije. Pokret je krenuo iz SAD-a kad je korupcija zdravstvo dovela pred zid, odnosno kad farmaceutske tvrtke više nisu mogle pratiti traženja pojedinih liječnika.

Tajili nuspojave

Uslijedili su kodeksi koji su danas u SAD-u najstroži, a val se širio i prema Europi. Sljedeće godine sve farmaceutske tvrtke koje prodaju lijekove na tržištu SAD-a morat će podnositi godišnje izvješće o “ulaganjima u doktore”. Već postoji internetska stranica ProPublica na kojoj je te podatke zasad objavilo 12 tvrtki.

Svi Amerikanci na istoj stranici mogu provjeriti je li netko od njihovih liječnika na popisu onih koje je plaćalo tih 12 tvrtki. Štoviše, dobit će informaciju odnosi li se plaćanje na sendvič u restoranu brze hrane, zrakoplovnu kartu, predavanje ili nešto drugo...

Smatra se da ono što je netko odradio treba platiti, ali transparentno i nikako za povećavanje prodaje određenog lijeka ili friziranje kliničkih studija da bi lijek prošao kontrolne državne mehanizme tajeći nuspojave. Sličnom se mišlju bave i na europskom farmaceutskom tržištu, a sve kako bi se zauzdala korupcija.

Ulazak u EU prisilit će i farmaceutske kompanije u Hrvatskoj, bez obzira na to otkud dolaze, da ne iskaču iz zadanih normi koje nastoje isključiti korupciju.

CIJENE TOP 10 FARMALOVIH I KONKURENTSKIH LIJEKOVA

• Aldron, lijek protiv osteoporoze (4x70 mg) 94,08 kuna

• Forosa 70 (Lek) 69,30 kuna

• Astax, lijek protiv masnoća u krvi (20x10 mg) 33,40 kuna

•Statex (Pliva) 33,40 kuna

• Diklofenak retard, protiv bolova (20x100 mg) 18,17

• Naklofen (Krka) 19,24 kune

• Apazol, protiv želučane kiseline (8x20 mg) 62,72 kuna

• Zipantola (Pliva) 65,82 kuna

• Biprol, protiv visokog tlaka (30x5 mg) 32,06 kuna

• Bisobel (Belupo) 35,00 kuna

• Ibuprofen, protiv bolova (30x400 mg)15,43 kuna

• Ibuprofen (Belupo) 15,43 kune

•Lizinopril, protiv visokog tlaka (60x10mg), 46,80 kuna

• Amicor (JLG) 57,59 kuna

• Omezol, protiv želučane kiseline (14x20 mg) 52,73 kune

• Ultop (Krka) 52,73 kune

• Klavax, antibiotik (14x1g) 65,50, kuna

• Klavocin (Pliva) 65,50 kuna

• Azitrim, antibiotik (6x250 mg) 50,21 kunu • Sumamed (Pliva) 87,32 kune

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:45