UDARAC ZA OBITELJI

ZA ZNANOST I OBRAZOVANJE OVE GODINE 158 MILIJUNA KUNA MANJE Uskoro veće cijene voznih karata za učenike

 Tomislav Krišto/EPH

Proračun za znanost i obrazovanje iznosi 13,8 milijardi kuna, što je smanjenje od oko 158 milijuna, odnosno 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveće otkidanje bilježi se na stavci međumjesnog prijevoza za srednjoškolce, što će od 1. travnja osjetiti dio roditelja: stavka za prijevoz srednjoškolaca od mjesta stanovanja do škola smanjena je za oko 94 milijuna i u 2016. iznosi 231 milijun.

Ministar znanosti Predrag Šustar tu je mjeru nazvao bolnom točkom štednje, zbog čega je u planu njezino postupno provođenje.

- Mislim da je korektno da odmah kažem i najavim upravo tu bolnu točku, no u danim okolnostima to je još uvijek je socijalno orijentirana mjera, budući da se vodi računa o najranjivijim skupinama - rekao je.

Stipe Mamić, pomoćnik ministra za financije, objašnjava da je smanjenje predviđeno na način da se učenicima kojima država sufinancira prijevoz do srednjih škola u iznosu od 75 posto od 1. travnja subvencija smanji na 50 posto, dok socijalno ugrožene obitelji za srednjoškolce zadržavaju 100-postotni iznos financiranja prijevoza.

- Od nove školske godine planiramo uvođenje imovinskog ili dohodovnog cenzusa umjesto subvencije, a razradu prijedloga dogovorit ćemo na vrijeme - kaže Mamić.

Za Željka Stipića, predsjednika Sindikata Preporod, ovo je “proračun hladnoga pogona” iz kojega je vidljivo da će najveći udarac doživjeti obitelji sa srednjoškolcima.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, komentira da proračun ne predstavlja preveliko iznenađenje, a prava nakana Vlade sa sustavom znanosti i obrazovanja pokazat će se, kaže, tek s proračunom za 2017. godinu.

- Prijevoz učenika trebao bi biti briga lokalne samouprave, ne samo države. Očekujem da će sada uskočiti županije i gradovi. Ako se već ide s odlukom o obustavljanju subvencije, smatra da bi logičnije bilo razmotriti novi kriterij plaćanja prijevoza po dohotku obitelji, a ne imovinskom cenzusu - kaže Mihalinec.

Druga stavka na kojoj su odrađene uštede u proračunu MZOS-a jest smanjenje u iznosu od 22,7 milijuna kuna vezano uz osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi. To, tvrde u Ministarstvu znanosti, ne znači da će učenici i studenti ostati bez osiguranja, već će se u dogovoru s Ministarstvom financija stavka regulirati na drukčiji način, zajedno s planom rješavanja naslijeđenih dugova iz iste pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:06