U RALJAMA BIROKRACIJE

ZADNJI DAN ZA PRETRAGU 'Imamleukemiju, moram na PET/CT, a čekat ću do lipnja jer se privatnik i država ne mogu dogovoriti'

U Poliklinici Medikol oštro su napali HZZO-ov sustav limitiranja broja pacijenata za određene pretrage
 Goran Mehkek/CROPIX

Velikogoričanka Mirjana Zuzija, oboljela od leukemije, krenula je u borbu za svoje pravo da na vrijeme obavlja PET/CT pretrage koje su njoj i stotinama drugih pacijenata, kako kaže, uskraćene. Za to okrivljuje ponajprije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), ali i Ministarstvo zdravlja, tvrdeći kako su njihove interne odluke kojima limitiraju broj pacijenata za tu modernu vrstu pretraga u suprotnosti sa zakonom.

Od životne važnosti

Pregled PET/CT je metoda koja otkriva, laički rečeno, jesu li se i na koje organe eventualno proširile tumorske stanice ili su nestale te se na temelju tih nalaza određuje količina i intenzitet daljnje kemoterapije.

- Svim bolnicama, pa i Medikolu, HZZO nekim svojim pravilnicima ograničava broj pacijenata koji moraju na PET/CT pretragu. U malignim bolestima vrijeme je od životne važnosti. Ovisno o vrsti i fazi malignog oboljenja, postoje strogo određeni datumi do kojih morate izvršiti tu pretragu. Tvrdim da interni napuci Ministarstva ili HZZO-a nisu u skladu sa zakonom i ugrožavaju prava pacijenata. Bila sam već na 11 kemoterapija u poliklinici Medikol. Onkolozi se tamo, kao i u državnim bolnicama, drže svoje struke i na njima je da vam kažu kada morate obaviti PET/CT. Evo, meni su prošli put rekli da mi je rok 23. ožujka ove godine. A na šalteru su mi prije deset dana rekli kako jednostavno nemaju slobodan termin prije lipnja! A ni to, rekli su, ne mogu garantirati?! - ispričala nam je pravnica Mirjana Zuzija.

Smatra da Medikol tu nije kriv, kao ni liječnici u ostalim ustanovama koje financira HZZO. Onkolozi se, kaže, zgražaju, ali ne mogu ništa.

- Limitiranje broja pacijenata koji se smiju obraditi u Medikolu, u trenutku kada su svi ostali aparati prebukirani u državnim bolnicama, isto je kao da za rodilišta postoji interni naputak koji ograničava broj poroda na 20 dnevno - ističe Mirjana Zuzija. To potkrepljuje Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, posebno člankom 19., u kojemu se navodi pravo na cjelokupno liječenje zloćudnih bolesti. U HZZO-u su odmah istaknuli kako oni ne krše zakon niti uskraćuju pacijentima PET/CT pretrage.

Stručni rad liječnika

- Naprotiv, HZZO pacijentima omogućuje spomenutu pretragu i plaća je kada je pretraga medicinski indicirana. Liječnik specijalist, u ovom slučaju onkolog, taj je koji za svakog pacijenta kojeg liječi indicira i u medicinskom smislu preporučuje kada je vrijeme za obavljanje pretrage PET/CT, a ne HZZO ili Ministarstvo zdravlja, kao niti sami pacijenti. Ako pacijent ima pritužbu na rad doktora koji ga liječi ili smatra da je zakinut za nešto, može se obratiti ravnateljstvu zdravstvene ustanove u kojoj se liječi ili Hrvatskoj liječničkoj komori koji su nadležni za stručni rad liječnika - tvrde u HZZO-u. Kažu kako plaćaju svaki račun za pretragu koja je obavljena na uputnicu u ugovorenim zdravstvenim ustanovama u kojima se može napraviti pretraga. Trenutno je to KBC Zagreb, kao i Poliklinika Medikol u svoje četiri podružnice u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

U Medikolu su nam objasnili način funkcioniranja zdravstvenog sustava u kojem se, tvrde, igra s pravom pacijenata, pa on sad malo ima, a malo nema pravo na PET/CT dijagnostiku, ovisno o limitu HZZO-a.

- HZZO pušta ili ne pušta polikliniku u ugovorni zdravstveni sustav. Stvarna potreba za PET/CT pretragama je oko 40 posto veća od onoga što je HZZO do sada ugovarao s Medikolom. Zbog limitiranog broja pretraga ugovorenog s HZZO-om, radimo smanjeno u svim našim PET/CT centrima, iako imaju još 60 posto slobodnog kapaciteta pa se na listi čekanja duljoj od tri tjedna već sad nalazi više od 300 pacijenata oboljelih od karcinoma. Od 1. travnja, dakle za tjedan dana, bit će prisiljeni prestati primati osiguranike HZZO-a na “crvenu uputnicu” jer jedino za PET/CT na razini sekundarne zdravstvene zaštite nije raspisan novi natječaj. A svaki dan, a kamoli tjedan, dragocjen je za život pacijenta.

Obavljanje pretraga

U ovom se trenutku na tu pretragu na Rebru čeka mjesec dana. Od 1. travnja, kada ćemo biti prisiljeni prestati s radom, lista čekanja pacijenata oboljelih od karcinoma na PET/CT pretragu bit će i tri mjeseca. Je li etički, moralno, pravno i medicinski opravdano na dijagnosticiranje tumorske i metastatske bolesti čekati tri mjeseca? - pita se Ivanka Trstenjak-Rajković, ravnateljica Medikola.

- Mi ne postavljamo dijagnozu niti određujemo potrebu snimanja. To rade liječnici specijalisti, najčešće onkolozi, i na osnovi njihove preporuke za praćenjem stanja bolesti putem PET/CT-a u poliklinici obavljamo pretrage - kaže pročelnica PET/CT centra dr. sc. Sunčana Divošević.

‘Medikol svojim tvrdnjama želi unijeti paniku među pacijentima’

U HZZO-u tvrde kako ugovori s Medikolom za obavljanje pretrage PET/CT, kako u Zagrebu, tako i u drugim gradovima, vrijede do 31. ožujka ove godine, kao i svim ostalim ugovornim partnerima u Hrvatskoj. Tijekom godine HZZO prema uputi i zahtjevu Ministarstva zdravlja može sklapati ugovore s pojedinim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima kako bi se skratile liste čekanje na određene dijagnostičke i terapijske postupke, HZZO će s Medikolom sklopiti nove ugovore u opsegu za koji da nalog Ministarstvo zdravlja.

- Nikako ne želimo da se zdravi osiguranici liječe nepotrebno, jer to nisu dijagnostički postupci potpuno bezopasni za zdravlje. Ugovaranje zdravstvene zaštite nije posao koji se obavlja posredstvom medija i budite sigurni će HZZO učiniti sve, kao i do sada, što je u interesu naših osiguranika. Ako su istinite tvrdnje koje navodite da ste dobili od Medikola, smatramo to s njihove strane krajnje nekorektnim i neprofesionalnim potezom kojem je jedini cilj unijeti nepotrebnu paniku među jednom od najosjetljivijih kategorija naših osiguranika, pacijentima oboljelima od malignih bolesti - ističe Tatjana Prenđa-Trupec, ravnateljica HZZO-a. ( S. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:42