KADROVSKA KRIŽALJKA

ZADNJI DANI ZA ODLUKU Hoće li Ivana Maletić i Ivo Davor Stier napustiti poslove u Bruxellesu i preuzeti ključne uloge u Vladi?

 HANZA MEDIA

Buduća Vlada, prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, mogla bi imati četiri potpredsjednička mjesta, a dolazak europarlamentaraca na dva od tih mjesta ovisi o tome hoće li Davor Stier i Ivana Maletić napustiti EP i vratiti se u Hrvatsku.

Ako oboje napuste EP, izvori iz HDZ-a navode da će Maletić biti potpredsjednica Vlade za gospodarstvo, a Stier potpredsjednik za vanjsku politiku i ministar vanjskih poslova. Mjesto potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku i pitanja nacionalne sigurnosti u toj bi kombinaciji pripalo Davoru Božinoviću, savjetniku šefa HDZ-a i jednom od najbližih suradnika Andreja Plenkovića, dok bi četvrti potpredsjednik, za društvene djelatnosti, ako se dogovore s Mostom, bio Božo Petrov. Bude li tako, mjesto ministra obrane pripast će Damiru Krstičeviću, kako se i nagađalo od dolaska Plenkovića na čelo stranke.

No, zadnjih dana u Plenkovićevu krugu sve više ističu problem odlaska Stiera i Maletić iz EP-a jer bi u tom slučaju od istaknutih HDZ-ovaca ondje ostala samo Dubravka Šuica. Kao zamjene, naime, došli bi, široj javnosti ne baš poznat HDZ-ovac Ivica Tolić, Ivan Tepeš iz HSP AS-a te veleposlanica BiH u Rimu i članica HDZ-a BiH Željana Zovko. Stoga neki od bliskih Plenkovićevih suradnika ne isključuju mogućnost da Stier nastavi posao zastupnika u EP-u. U toj varijanti, doznajemo, Stier bi i dalje Plenkoviću bio glavna osoba za HDZ i svojevrsni glavni čovjek u sjeni. Istodobno Plenkoviću, koji je i sam dobro povezan s europskim krugovima, Stier treba za tamošnje poslove. Spominje se i kako bi Stier unutar EPP-a u Bruxellesu trebao dobiti važnu ulogu jer ondje, ističu, odlično kotira. Ostane li u EP-u, doznajemo, moguća je varijanta da Božinović bude ministar vanjskih poslova.

Podsjetimo da su se oko trojice Plenkovićevih najbližih suradnika - Stiera, Božinovića i Krstičevića - spominjale i druge kombinacije, ovisno o njihovim odlukama. Tako je Božinović kotirao i kao mogući ministar obrane, a u toj varijanti Krstičeviću bi pripalo mjesto potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost. No, po zadnjim kalkulacijama, Krstičeviću je ipak najizglednije mjesto ministra obrane. Iako izvori iz HDZ-a kažu da će Maletić sasvim sigurno biti u Vladi, ima i onih koji ističu mogućnost da ipak ostane u EP-u. Maletić se, podsjetimo, zadnja priklonila Plenkoviću, a u kuloarima HDZ-a slovi kao bliska Milijanu Brkiću. U krugu novog šefa HDZ-a ističu da im je Maletić važna i zbog kontinuiteta što se tiče gospodarstva, jer je bila angažirana i oko HDZ-ova programa u vrijeme Tomislava Karamarka. No, za resor gospodarstva HDZ ima još nekoliko stručnjaka pa nije isključeno da ona ipak ostane u EP-u. Neki u HDZ-u smatraju i da bi barem jedno od njih dvoje - Stier ili Maletić, trebali ostati u EP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:18