RAZLIČITI MODELI

Zadrani razmišljaju o cijepanju razreda, a u Splitu uvode blok-sat za izborne predmete

Sigurno je jedno - nemaju sve škole jednake prostorne i materijalne uvjete i neće sve moći na isti način organizirati nastavu
 Tom Dubravec/Cropix

Nastava pod maskama, prelazak s jednosmjenske na dvosmjensku nastavu, podjela razreda u dvije grupe koje će se izmjenjivati u praćenju nastave kod kuće i u školi, skraćivanje školskog sata na 40 minuta, skraćivanje velikog odmora te još neke mogućnosti - to su varijante koje ravnatelji hrvatskih škola trenutačno navode kao najizglednije u organizaciji nastave u novoj školskoj godini koja počinje 7. rujna. Proteklih dana ravnatelji intenzivno vode razgovore o modelima koji bi za njih bili najprihvatljiviji.

Sigurno je jedno - nemaju sve škole jednake prostorne i materijalne uvjete i neće sve moći na isti način organizirati nastavu, a razlike će, ovisno o veličini razreda, biti i unutar samih škola.

- Predložili smo osnivaču da se Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputi zahtjev za skraćivanjem školskog sata s 45 na 40 minuta u osnovnim, pa i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Time bismo dobili veći razmak između dviju smjena i mogućnost temeljite dezinfekcije i čišćenja školskih prostora - prenosi Đuro Baloević, predsjednik ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelj OŠ “Vjekoslav Parać““ iz Solina.

Online nastava

Bože Ujević, ravnatelj splitske Osnovne škole Kamen - Šine, koja je dosad radila u tri smjene, najavljuje da bi od ove školske godine napokon trebali prijeći na dvosmjenski rad. Organizaciju nastave od 7. rujna planiraju na sljedeći način.

- Nadamo se da u našoj školi neće biti potrebe za razdvajanjem pojedinih razreda u dvije grupe, s obzirom na to da u prosjeku imamo između 14 i 16 učenika po razredu, a učionice su veličine oko 57 četvornih metara. U većini razreda, a osobito u nižima, od 1. do 4., moći ćemo osigurati potreban razmak od 1,5 metra između učenika, a u predmetnoj nastavi od 5. do 8. razreda gdje to ne bude moguće učenici će nositi maske - objašnjava ravnatelj Ujević.

Namjera je također da se održi što više blok-sati, kako bi i nastavnici međusobno što manje dolazili u kontakt, dok će u nižim razredima blok-sate predložiti za nastavu izbornih predmeta poput stranog jezika, vjeronauka, informatike. Razmatra se i mogućnost skraćenja velikog odmora koji sada traje 20 minuta.

Iako će nastava za sve učenike početi 7. rujna, vrlo je izvjesno da u nekim zadarskim osnovnim školama ona za dio đaka neće početi u školskim učionicama.

- Zajedno sa stručnim službama još uvijek promišljamo rješenja, ali vrlo vjerojatno će u našoj školi, a koliko znam i u još nekoliko zadarskih osnovnih škola, doći do ‘cijepanja’ nekih razreda u predmetnoj nastavi od 5. do 8. razreda te će se nastava organizirati prema modelu 3 + 2. To znači da će jedna grupa učenika nastavu u školi imati tri dana, dok će ju druga za to vrijeme pratiti od kuće online, a potom će se rotirati - ističe Jagoda Galić, ravnateljica zadarske OŠ Šime Budinića.

Tomislav Ćurković, ravnatelj Škole za cestovni promet, rekao nam je da u njegovoj školi moraju svakako ići u dvije smjene jer im ove školske godine dolaze i učenici iz Hotelijersko-turističke škole čija je zgrada jako stradala u potresu te nije sigurna za upotrebu.

Kako nam je ispričao Ćurković, učenici iz Cestovne škole ići će u jednu smjenu, a đaci iz Hotelijerske u drugu te će se izmjenjivati na tjednoj bazi. Što se tiče održavanja razmaka od dva metra u učionicama, ravnatelj kaže kako to kod njih nije moguće organizirati te će stoga učenici i profesori nositi maske tijekom izvođenja nastave.

Što s boravkom?

U dvije smjene ići će i učenici Osnovne škole Trnsko. Ravnatelj Josip Petrović napominje kako je većina mjera koje je Ministarstvo propisalo ostvariva, ali postoje neke oko kojih će se morati voditi dodatni razgovori.

Jedna od njih, kaže, jest pitanje organiziranja grupa koje idu u produljeni boravak i na izbornu nastavu. Što se tiče dezinfekcije prostora, kaže da će čistačice svako jutro dezinficirati učionice, ali i ističe kako vjeruje da će učenici poštivati mjere, odnosno prati ruke i držati propisani razmak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:30