VELIKI PLAN

ZAGORJE OD 2025. KAO ŠTAJERSKA Hoteli, golf-teren, vodeni sportovi, panoramski balon i milijuni noćenja

Godina je 2025., a lokalne vlasti u Hrvatskom zagorju podvlače crtu i zadovoljno trljaju ruke.

Od turizma su samo u toj godini zaradili 210 milijuna eura, u njihovim je dvorcima i hotelima noćilo ravno 976 tisuća domaćih i stranih posjetitelja, kojima je na raspolaganju bilo tamošnjih tri tisuće ležajeva, a zagorski su hoteli svoje budžete podebljali za otprilike 69 milijuna eura.

Svakog dana radoznali turisti iz velikog panoramskog balona uživaju u pogledu na ušminkane zagorske dvorce i perivoje, nožice “točaju” u prvom hrvatskom kompleksu za vodene sportove u Donjoj Šemnici, a lijena popodneva provode na golf-terenu pokraj Kumrovca, odmah do luksuznog hotela u kojem se odmara njihova vjerna obitelj. Ovako nekako izgleda vizija Zagorja, hrvatske Štajerske koja bi kroz osam godina trebala postati noseća domaća kontinentalna turistička regija, onako kako joj je to uspijevalo nekad, kad se u njemu odmarala bogata aristokracija, uglavnom u lječilištima i prvim zagorskim kupalištima.

Neke grube crte razvoja zagorskog turizma zacrtane su master planu Krapinsko-zagorske županije, koji bi krajem ožujka trebao biti usvojen na skupštini, a Jutarnji je sada na uvid dobio novi i detaljniji dokument, operativni i akcijski plan razvoja turizma te županije koji je izradila konzultantska kuća Horwath HTL.

Ladanjske kuće

Prema njemu, Zagorje bi od 2025. godine svoju turističku priču trebalo graditi kroz četiri glavna projekta vrijedna 64 milijuna eura, dok bi ukupno ulaganje u ovaj kraj, zajedno s novcem koji će lokalna zajednica uložiti u infrastrukturu, trebalo dosegnuti gotovo 150 milijuna. Najvredniji među njima je projekt gradnje golf-terena u Kumrovcu sa 18 rupa, hotelom sa 100 smještajnih jedinica i još 30 ladanjskih kuća u koje bi privatni investitor trebao uložiti oko 25 milijuna eura nakon što lokalna zajednica pomogne u otkupljivanju okolnih parcela te pribavljanju dozvola.

Drugi hotel s novih stotinjak soba autori projekta zamislili su u Donjoj Šemnici, gdje je planiran prvi kompleks za vodene sportove u Hrvatskoj s olimpijskim bazenom.

Naziv bi bio Šemničke toplice, a osim hotelskog kompleksa, imale bi i unutarnje te vanjske bazene, ugostiteljski objekt s terasom, parkiralište za autobuse i automobile te svu ostalu potrebnu infrastrukturu.

Za realizaciju ove investicije, stoji u projektu, potrebno je prethodno odraditi razgovore s Hrvatskim olimpijskim savezom i Savezima vodenih sportova, a potom izmijeniti i prostorno-plansku osnovu, osigurati dokumentaciju te zatvoriti financijsku konstrukciju. Vrijednost toplica procijenjena je između 10 i 15 milijuna eura, a još bi 25 milijuna trebalo uložiti u dva projekta - Regionalni centar kompetencija u hotelijerstvu i turizmu za obrazovanje strukovnog kadra te Tematski park Jesenje, mjesto gdje bi gosti na interaktivan način upoznavali povijest Zagorja.

Milijun noćenja

Kako je za Jutarnji pojasnio župan Željko Kolar, master plan turizma cilja na nešto malo manje od milijun noćenja u 2025. godini, što bi, prema sadašnjim stopama rasta, trebala biti realna slika za osam godina.

- Mi smo samo u 2016., u odnosu na godinu prije, broj noćenja uspjeli povećati za 70 tisuća, i to na postojećim kapacitetima, bez povećanja broja ležajeva. Do 2025. planirano je povećanje broja ležajeva za oko dvije tisuće i mi vjerujemo da možemo postići brojke iz ovog plana - rekao je Kolar i naglasio da su u Zagorju velika očekivanja i od projekta Stubičkih toplica, u sklopu kojih se treba graditi grand hotel sa 450 kreveta, vrijedan 75 milijuna kuna. Kolar ističe da su golf-tereni u Kumrovcu već predviđeni prostornim planom, a Regionalni centar kompetencija u fazi je projektiranja.

Panoramski balon

Uz ta četiri glavna investicijska projekta, operativnim planom predviđene su i neke manje turističke atrakcije, pa bi tako Zagorje moglo dobiti panoramski balon s gastronomskom ponudom koji bi se dizao na visinu od 300 metara, a pritom bi konopom bio fiksiran za tlo.

Ideja je preuzeta iz Pariza, a dvorac Mihovljan trebao bi, po uzoru na francuski Chateau de Riell, postati hotel s pet zvjezdica, lusuznom spa i wellness ponudom u 40-ak soba te uređen u povijesnom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:10