Nakon 8 godina borbe

Zagreb i Goljak moraju djevojci u kolicima platiti 27.000 eura odštete: ‘Moja Selina je pobijedila sustav‘

Sud je utvrdio da je držanje škole za djecu s invaliditetom u barakama s neprilagođenim toaletima i preuskim hodnicima - diskriminacija

Sabina Lončar podnijela je 2015. tužbu u ime svoje kćeri Seline. U petak su dobile zadovoljštinu

 Marko Todorov/Cropix

Nakon osam godina sudske borbe, danas 22-godišnja Selina Nuković, djevojka s teškim oblicima tjelesnog invaliditeta i intelektualnim teškoćama, i njezina majka Sabina Lončar pobijedile su sustav i dokazale da djeca s invaliditetom moraju uživati jednako poštovanje dostojanstva kao i djeca bez invaliditeta.

Jer, koje dijete bez invaliditeta tijekom obveznog osnovnoškolskog obrazovanja mora pohađati nastavu u zgradi u kojoj nema toaleta na koje može samo otići, ne može se mimoići s kolegom na hodniku jer je hodnik preuzak ili ne može upaliti svjetlo jer su prekidači postavljeni previsoko?

Upravo je u takvim uvjetima osnovnu školu u podružnici Centra za odgoj i obrazovanje Goljak u vlasništvu Grada Zagreba pohađala Selina Nuković, o čemu je Jutarnji list pisao još 2015. godine, kad je njezina majka, nakon niza neuspješnih pokušaja da riješi situaciju, podnijela tužbu, te 2017., kad je stigao nalaz građevinskog vještaka.

Nepravomoćna odluka

U petak, 24. studenoga, Općinski sud u Sesvetama konačno je nepravomoćnom odlukom presudio da je "Goljak teško, produljeno i ponovljeno" diskriminirao Selinu na temelju njezina invaliditeta te da joj Goljak i Grad Zagreb trebaju isplatiti 27.000 eura odštete i podmiriti nešto više od 9600 eura parničnog troška.

image

Barake na Rudešu u kojima je Selina pohađala osnovnu školu srušene su, a škola je preseljena na primjereniju lokaciju

Marko Todorov/Cropix

- Nije bilo lako, ali nismo odustajale ni kada se činilo da više nemamo gdje, išle smo do kraja. Odšteta nam nije bila cilj, cilj nam je bio dokazati sustavu da osobe s invaliditetom imaju svoja prava i da ih se mora poštovati. Odštetu ćemo iskoristiti da nadoknadimo Selini koliko god je moguće ono što je u razvoju i obrazovanju izgubila zbog katastrofalnih uvjeta na Goljaku - kaže njezina majka Sabina Lončar.

Njezina je kći od 2009. do 2017. godine pohađala osnovnu školu u podružnici Goljaka na zagrebačkom Rudešu. Riječ je o drvenim barakama, krajnje neprilagođenima školovanju bilo koje djece, a osobito one s invaliditetom, kojima je potreban posebno prilagođen prostor. Djevojčica u kolicima tako nije mogla ni ući u baraku jer su vrata bila preuska ako se ne otvore oba krila, što sama nikako nije mogla učiniti. Toaleti nisu imali držače sa strane kako bi se mogla sama prebaciti iz kolica na WC, a hodnici su bili tako uski da se dvije osobe u kolicima nisu mogle mimoići. Prozori nisu bili prilagođeni tako da ih može otvoriti osoba s invaliditetom, prekidači su bili postavljeni previsoko, a blagovaonicu nisu imali, pa su na smjene jeli u učionicama koje su veličinom bile značajno ispod standarda.

image

Vrata na ulazu u školu bila su vrlo uska i dvokrilna, tako da ih osoba u kolicima nikako ne može sama otvoriti

Marko Todorov/Cropix

No, na opetovane primjedbe nadležni su slijegali ramenima.

Sve do tužbe. Praktički odmah nakon što je tužba podnesena, priča Sabina Lončar, Grad Zagreb je raspisao natječaj za novi prostor te je škola 2017. premještena na primjerenu lokaciju u Banjavčićevoj ulici, a barake su srušene.

Prelomio Vrhovni sud

Iako je građevinski vještak potvrdio sve manjkavosti prostora na Rudešu, prva nepravomoćna presuda na Općinskom sudu u Sesvetama, donesena 2019. godine, bila je u korist Goljaka i Grada. Sutkinja je, naime, utvrdila da je vodstvo Goljaka opetovano od Grada Zagreba tražilo adekvatniji prostor, što znači da nije željelo diskriminirati djecu, a da je Grad Zagreb krenuo u osiguravanje odgovarajućeg prostora. Zaključila je također da "okolnost u kojoj građevina ne odgovara standardu i pravilnicima" nije diskriminacija jer ni djeca bez invaliditeta nemaju osigurane sve propisane uvjete, poput lifta.

image

‘Nije nam važna odšteta, već poruka da djeca s invaliditetom imaju pravo na dostojanstvo kao i djeca bez invaliditeta‘, kaže mama Sabina

Marko Todorov/Cropix

- Bili smo šokirani, ali još je veći šok uslijedio kad je Županijski sud u Dubrovniku potvrdio presudu. Nismo htjele odustati i tražile smo reviziju Vrhovnog suda, koji je 2021. ukinuo te presude i naložio ponovno suđenje te dao smjernice - kaže Sabina Lončar.

Prošli je tjedan Općinski sud, sukladno tim smjernicama, donio prvostupanjsku presudu u Selininu korist.

Na ovu presudu Goljak i Grad Zagreb se mogu žaliti. Hoće li to učiniti, nije poznato. Iz Grada Zagreba odgovorili su kako još nisu zaprimili presudu te je, slijedom navedenog, ne mogu ni komentirati. Ističu kako je u presudi riječ o prostoru koji je Centar za odgoj i obrazovanje Goljak koristio do 2017., nakon čega je izmješten u Banjavčićevu ulicu, u prostore koji u potpunosti zadovoljavaju sve standarde i propisane uvjete.

- Unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu jedan je od strateških prioriteta ove gradske uprave. Upravo zato, na predstojećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba usvojit ćemo Akcijski plan za unapređenje sustava potpore, kojem je cilj razviti dodatne mjere i aktivnosti za uključivanje u odgojno-obrazovni sustav. Jedna od mjera Akcijskoga plana odnosi se upravo na osiguranje pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom - ističu u Gradu Zagrebu.

Kontaktirali smo i Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, no ravnatelj nije bio dostupan za komentar.

Sabina Lončar: ‘Neka presuda svima bude upozorenje‘

Uvjeti u srušenim barakama nisu bili iznimka, upozorava Sabina Lončar, majka djevojke s invaliditetom.

- I danas Goljak u sklopu kompleksa na samom Goljaku ima školske prostorije ispod minimuma propisanih standarda.Tamo školska djeca prolaze isto što je prolazila Selina na Rudešu. Nadam se da će svi ovu presudu shvatiti ozbiljno, i vodstvo Goljaka i svi ostali kod kojih osobe s invaliditetom borave u neadekvatnim uvjetima: ako im prava osoba s invaliditetom nisu dovoljan motiv, možda će to biti tužbe koje bi mogle zaredati - kaže Lončar.

Kolege njezine kćeri, također osobe s invaliditetom koje su pohađale nastavu u istim barakama u istom periodu kad i Selina Nuković, kako nam tumače odvjetnici, neće na temelju donesene presude - ako postane pravomoćna - i sami dizati tužbe jer je za to već nastupila zastara. Mogli bi tražiti da im se utvrdi diskriminacija kako bi dobili moralnu satisfakciju, ali zbog zastare ne bi mogli ostvariti i novčanu odštetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:28