BITKA ZA METROPOLU

ZAGREBAČKA POLITIČKA DRAMA: HDZ IPAK NE RUŠI BANDIĆA! Otkrivamo detalje turbulencija u vladajućoj stranci, tko koga okrivljuje za što...

 Srđan Vrančić / Hanza Media, Damir Krajač / Hanza Media

- Želimo stabilnost. Rušenje proračuna nigdje nam ne treba. Vlada ne treba biti ta koja će stvarati izvanredne situacije u lokalnim sredinama imenujući povjerenike - poručio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u ponedjeljak navečer.

Bila je to poruka između redaka zagrebačkom ogranku HDZ-a koji je u četvrtak na prvom čitanju rušio proračun Milana Bandića. Zagreb nije jedini grad gdje se razmišljalo o rušenju proračuna, a Plenković je bio jasan u napucima članovima stranačkih tijela.

- Budite vjerodostojni: gdje ste proračun podržavali ranije podržite ga i sada, a tamo gdje ste i prije bili protiv, zadržite stav - kazao je Plenković.

Zbunjenost u stranci

Time je Plenković ostavio otvorenu mogućnost da njegova stranka ipak podrži proračun Bandića u Zagrebu, što je neke u HDZ-u zateklo.

- To predomišljanje nije dobro. Izgleda kao da nemamo stav. Nije mi jasno zašto smo se uopće upuštali u to. Sada iz premijerovog kruga stižu informacije da je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u tu akciju išao bez znanja Plenkovića, ali mi to više izgleda kao opravdanje jer uopće nemaju strategiju za Zagreb - kazao je sugovornik iz HDZ-a. Izvor blizak zagrebačkoj gradskoj organizaciji HDZ-a uvjerava nas da je stranački vrh na vrijeme bio upoznat s njihovom akcijom u Zagrebu i da ona nije rađena u tajnosti.

- Upoznati su bili sa svime, ali nisu ništa rekli. Šutnju smo shvatili kao odobravanje, a ionako to nije bila konačna odluka. Otvorili smo mogućnost za distanciranje od Bandića, a vrh stranke neka kaže što želi, neka odluče i kažu što su odlučili, pa ćemo razgovarati - govori nam izvor blizak zagrebačkom HDZ-u.

I mnogi u HDZ-u su sumnjičavi oko toga da je Mikulić solirao.

- Mikulić sigurno nije krenuo u rušenje Bandića bez znanja Plenkovića kako to neki sada pokušavaju prikazati. Mikulić je ‘ziheraš’ i ne bi se u to upustio da nije imao zeleno svjetlo. Razlog zbog kojeg se sada u vrhu stranke predomišljaju oko podrške proračunu skriva se u svojevrsnoj Bandićevoj ucjeni - kaže naš izvor iz HDZ-a, otkrivajući pozadinu događanja u metropoli.

Uzvratio udarac

Kaže kako je prošli petak, samo dan nakon što HDZ-ovci u Skupštini nisu podržali prvo čitanje proračuna, Bandić uzvratio udarac u Saboru.

- Bandić kontrolira pet saborskih zastupnika - Željka Lackovića, Kažimira Vardu, Darinka Dumbovića, Erminu Lekaj Prljaskaj i Vladimira Bileka. Kad su u petak u Saboru na dnevnom redu bili porezni zakoni, troje od njih - Lacković, Varda i Dumbović - napustili su sabornicu sa SDP-am.

Lacković je tada šefu Kluba HDZ-a Branku Bačiću kazao kako neće podržati ni poreznu reformu ni proračun, ako HDZ bude rušio Bandićev proračun - priča jedan od naših sugovornika iz Plenkovićeve stranke, dobro upućen u zbivanja u gradskom ogranku.

Ističe kako bi Plenković vjerojatno uspio skupiti potrebne glasove i bez Bandića, ali da njemu ipak nije svejedno hoće li se njihovi prijedlozi podržati sa 77 ili s 85 glasova. Drugi član stranke kazao nam je kako ni njemu nije jasno što se točno dogodilo oko proračuna u Zagrebu.

- Teško mi je vjerovati da je Mikulić to sam radio. Ako je Plenković znao za to, onda tu nešto nije bilo dobro iskomunicirano ili nije do kraja dogovoreno. Zapravo mi nije jasno zašto se išlo u to. Pa, Mikulić bi mogao biti najveći gubitnik te akcije - priča jedan od naših sugovornika iz stranke, blizak Plenkoviću.

Mikuliću je, kako doznajemo, na sjednici Predsjedništva, njegovu akciju oko Bandića spočitnuo glavni tajnik Gordan Jandroković, na što mu je predsjednik zagrebačkog HDZ-a uzvratio da su bili upućeni u to.

- Da, ali nakon što smo vidjeli u medijima - uzvratio je, navodno, Jandroković.

Na sjednici Predsjedništva, kaže nam izvor, mogao se steći dojam da je većina bila za to da se ipak podrži zagrebački proračun, no nije donesena konačna odluka.

Odgođena odluka

Zagrebačka gradska organizacija će o tome, neslužbeno doznajemo, odlučivati na stranačkim tijelima, ali ne još.

- Do 20. prosinca ima vremena, o odluci još možemo razgovarati, mi držimo da bismo se trebali distancirati od Bandića, i da nam je ovo sad prava prilika - kaže nam sugovornik. No, iz određenih krugova jučer su se čak pojavile informacije da se Plenković, navodno, sastao s Bandićem, ali izvor blizak šefu HDZ-a tu je informaciju demantirao.

- Mogu pretpostaviti tko takve informacije plasira u javnosti, to nije točno - rekao je Plenkovićev suradnik.

Problem između zagrebačkog HDZ-a i središnjice očito je u tome što još nema strategije za metropolu. Nije poznato niti tko će biti kandidat za gradonačelnika. Plenković je najavio kako imaju dovoljno vremena, a u kuloarima se spominje da bi se ime kandidata moglo znati u siječnju ili čak veljači. Istodobno, Mikulić javno pokazuje ambiciju da se kandidira, a u HDZ-u ponovno spominju i Dragu Prgometa. Izvori bliski njemu kažu kako on smatra da je logično da kandidat za Zagreb bude šef zagrebačkog HDZ-a što Mikulić, doznajemo, doživljava kao prijetnju. Smatra, naime, da bi u tom slučaju ostao bez mjesta šefa HDZ-a Zagreb. No, u Plenkovićevom krugu kažu da nemaju namjeru raspuštati zagrebački ogranak, ali da po statutarnim odredbama ipak mogu zamijeniti samo predsjednika ogranka. To bi, kažu, stvorilo mogućnost da se i drugi kandidiraju, pa i Prgomet. U HDZ-u kažu da postoji i mogućnost da se ide s kandidatom koji bi bio iznenađenje.

- Ako Plenković bude otezao s objavljivanjem imena kandidata do veljače, to znači da računa na nekoga od ministara, a u tom slučaju to bi mogli biti Martina Dalić ili Goran Marić - procjenjuje jedan od naših sugovornika.

Najveći gubitnik u sukobu bio bi HDZ

Radi se o razumnoj odluci i nastavku HDZ-ove politike stabilizacije - prve su reakcije suradnika Milana Bandića nakon što je na sjednici Predsjedništva HDZ-a zauzet stav da se u vezi s najavom neizglasavanja zagrebačkog proračuna ipak stane na loptu.

U Bandićevu taboru smatraju da je takva reakcija očekivana.

- Izazivanjem kaosa HDZ šteti sami sebi jer nema jakog kandidata, a kaos koristi i Švaljek i Mrak-Taritaš. To nije politika za koju se zalaže Plenković i iz toga se može iščitati da je najava rušenja proračuna bila ideja gradske organizacija. Oni su ovim potezom željeli skrenuti pozornost na sebe, ali očito nisu dobro analizirali sljedeće korake - kažu naši sugovornici.

Prema nekim izvorima, Bandić se, navodno, jučer u jednom zagrebačkom restoranu našao s nekim članovima Predsjedništva HDZ-a, gdje je, kako tvrdi jedan njegov bliski suradnik, dogovorena strategija za sjednicu Gradske skupštine 20. prosinca, kada će se glasati o proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:20