RODITELJ ODGAJATELJ

ZAGREPČANI DALI OTKAZ NA BOLJE PLAĆENIM POSLOVIMA KAKO BI SE BRINULI O DJECI 'Uživamo i igramo se, a ja sada bolje kuham i od punice'

Gradski ured za obrazovanje zaprimio je do početka lipnja ove godine 3150 zahtjeva za financiranje roditelja odgajatelja, od kojih je ukupno 300 očeva
Igor Vukelić sa sinovima
 Bruno Konjević / CROPIX

Kada ujutro otvori oči, prvo što napravi jest da baci pogled kako je njegov dvomjesečni sin Mark. Buđenje nije fiksno, ovisi upravo o raspoloženju najmlađeg djeteta.

Ponekad je to u 5, nekad u 7 sati, ali uvijek počinje laganom pjesmom za buđenje i doručkom. Kada uspava Marka, bude se ostali dečki u kući. Toma, Filip i Fran spremaju se za školu, a otac Igor Vukelić svakome od njih priprema nutritivni doručak u obliku energetskog shakea. Dečki odlaze u školu, a on ostaje doma paziti na najmanjeg člana obitelji, pritom obavljajući druge kućanske poslove do poslijepodneva, kada cijela kuća ponovno živne.

Ovako izgleda uobičajen dan tate Vukelića, jednog od očeva koji se prijavio za status roditelja odgajatelja. Ostavio je svoj posao i posvetio se odgoju djece kako bi pomogao supruzi Martini, ali i kako bi provodio više vremena s obitelji.

Dragan Matić / CROPIX
Ivica Majdandžić i kći Eva

Pomoć u kući

- Radio sam kao tajnik u Autoklubu i svaki sam dan provodio po 8 sati na poslu. Došao bih umoran doma i ne bih imao vremena pomoći ženi, a još manje da se podružim s klincima - kaže Igor.

Imao je veću plaću, ali je shvatio da mu novac ne može nadoknaditi vrijeme dok mu djeca odrastaju. Nije on jedini, oko 300 očeva prijavilo se za mjeru roditelja odgajatelja. Među njima je i Ivica Majdandžić. Prije je radio u dostavnoj službi, i to uvijek u popodnevnim ili noćnim smjenama, tako da bi dan provodio spavajući, a noći radeći.

- Već u četvrtak ne bih imao snage, tako da nisam bio od pomoći ženi. Dan bi mi uvijek bio podijeljen na posao ili spavanje, ali sada imam vremena za svoju djecu - kaže Ivica, otac Damjana (10), Lucijana (8) i Eve (2).

Sada mu dan izgleda drugačije. Ujutro vozi dječake u školu, u podne radi ručak, poslijepodne ide po njih u školu, a predvečer je s cijelom obitelji u parku.

Baka servis

On je ujedno jedan od prvih roditelja koji se prijavio za status odgajatelja te svoj novi posao obavlja još od listopada prošle godine. Za mjeru je doznao preko letka koji im je stigao u sandučić, dok njegov kolega Igor nije vjerovao da se mogu prijaviti i očevi.

- Jedan prijatelj mi je rekao kako se prijavio za status roditelja odgajatelja. Prvo sam mislio da se šali, ali mi je potom objasnio kako se i očevi mogu prijaviti za tu mjeru - rekao je Igor.

Nakon što je supruga Martina na svijet donijela malog Marka, Igor se prijavio za status roditelja odgajatelja. Zahtjev mu je ubrzo odobren, a posljednja dva mjeseca je kod kuće sa svojom obitelji. Fran je sada već u srednjoj, a Toma i Filip idu u osnovnu školu i svi troje su nogometaši. Treba ih svaki dan voziti na trening, a netko je pritom morao paziti na drugu djecu. Tu su uvijek uskakale bake i djedovi koji žive u blizini, ali sada je tu otac Igor. Djeca su oduševljena jer ih tata može odvesti na trening, ali i ostati ponekad pogledati kako igraju. Nešto što je prije bilo iznimka, sada je postalo rutina.

Manje vremena

S druge strane, otac Ivica u pomoć je zvao sestričnu ili prijatelja, ali sada to više nije potrebno. Ipak, priznaje kako sada ima manje vremena za sebe nego prije.

- Slobodno vrijeme mi je iza 23 sata, kada svi odu spavati - rekao je Ivica, ali dodaje kako ne bi mijenjao svoj novi posao.

Štoviše, njegovi prijatelji mu malo i zavide na novom poslu, gdje je usavršio svoje kulinarske sposobnosti.

- Sada kuham bolje od punice - kaže kroz smijeh Ivica.

Ni on ni Igor nisu razmišljali o rodnim ulogama kada su se prijavili za ovu mjeru, nego smatraju kako je uloga odgajatelja posao za oba roditelja.

- Imamo prijateljicu koja u Londonu čuva djecu jednog bankara i on uopće ne sudjeluje u njihovu životu. Na kraju, kada djeca odrastu, shvatiš da ne poznaš svoju vlastitu djecu. Nisam htio biti takav otac - rekao je Igor dok je u naručju uspavljivao malog Marka.

Mjesečno dobiju 5686 kuna bruto

Do početka lipnja je zaprimljeno 3150 zahtjeva za financiranje roditelja odgajatelja, poručili su nam iz Grada, a čak deset posto od ukupnog broja čine zahtjevi očeva.

- Uvođenjem financiranja roditelja odgajatelja Grad je pokazao da kontinuirano provodi pronatalitetnu politiku jer je to samo još jedna u nizu mjera te vrste kojom se želi zaustaviti negativne demografske procese - rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje.

Pravo na potporu ima nezaposleni roditelj troje ili više djece, a od Grada dobiva mjesečno 5686 kuna bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:53