'MALE RUKE, VELIKA DJELA'

ZAKLADA VUKOVARSKO NOVO SUTRA ORGANIZIRALA HUMANITARNU AKCIJU 'Dosad smo liječili više od 5000 djece, a sad nam hitno treba mobilni rendgen'

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Kad se male ruke udruže, nastaju velike stvari. Štićenici Udruge za sindrom Down - Zagreb i Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka udružili su se sa zakladom Vukovarsko novo sutra kako bi najmanjima olakšali obavljanje rendgenskih pretraga nabavom mobilnog rendgenskog uređaja za dječji odjel Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Ako bilo kojeg djelatnika Klinike Dr. Fran Mihaljević pitate koji je najljepši osjećaj na svijetu, svaki od njih reći će da je to kad može pomoći djetetu. Iako uvjeti nisu uvijek najbolji, osjećaj da su barem jednom djetetu pomogli i olakšali boravak u bolnici tjera ih da se svakodnevno bore za svaki mali život koji je ušao kroz vrata klinike.

Intenzivna skrb

- Dosad je kroz Zavod za infektivne bolesti djece prošlo 5000 malih pacijenata. U stacionaru i dnevnoj bolnici nalazi se 59 kreveta uz dva smještaja za roditelje, dok je u jedinici intenzivne skrbi 7 kreveta.

Tim pod profesorom Goranom Tešovićem ulaže doista nadljudske napore kako bi pružili pomoć teško oboljeloj djeci, pogotovo u jedinici intenzivne skrbi - istaknula je profesorica Alemka Markotić, v.d. ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Ta vodeća zdravstvena ustanova za liječenje najkompleksnijih infekcija osnovana je u proljeće 1893. godine, a do danas je kroz njezina vrata prošlo tisuće velikih i malih pacijenata iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja.

Kada je riječ o liječenju djece, njezino djelovanje ponekad je nepravedno zapostavljeno, međutim, tim vrhunskih stručnjaka Zavoda za dječju infektologiju prima najteže slučajeve oboljele djece.

Svaki od 79 djelatnika svakodnevno se suočava s iznimno teškim uvjetima rada zbog nedostatka odgovarajuće medicinske opreme, a sve kako bi mališanima i njihovim roditeljima olakšali boravak na odjelu.

- Mi smo stara klinika i danas donacije najčešće završavaju u drugim institucijama. Međutim, zdravstvo košta. Stoga svaku priliku da unaprijedimo infrastrukturu klinike i opremu, što dijagnostičku, što onu koja se može koristiti u terapijske svrhe, objeručke prihvaćamo. Hrvatska je mala zemlja i resorno ministarstvo nema dovoljno kako bi zadovoljilo potrebe svih institucija. Ne možemo očekivati da će država riješiti sve pa zato sami krećemo u pronalaženje načina za prikupljanje sredstava kako bismo svojim pacijentima boravak u Klinici učinili puno ugodnijim - objasnila je prof. Markotić

Jedan od aparata koji im je prijeko potreban je i mobilni rendgenski uređaj koji bi malenim bolesnicima oboljelima od najtežih infektivnih bolesti olakšao obavljanje potrebnih rendgenskih pretraga.

Dječji odjeli

- Mobilni rendgenski uređaj namijenjen je djeci s najtežim infektivnim bolestima. To su često djeca koja uz tumore i teške imunološke bolesti dobiju infekciju, pa ih nije jednostavno izmjestiti iz prostora intenzivne skrbi, nego se sva snimanja moraju obavljati uz krevet. Zbog toga nam je prijeko potreban jedan mobilni rendgenski uređaj namijenjen isključivo djeci koji će se moći transportirati s odjela radiologije u jedinicu intenzivne skrbi, ali i u druge dječje odjele.

Posebno zato što je prijevoz teško bolesne djece između zgrada klinike iznimno težak - objasnio je profesor Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti. Kako bi pomogla pri prikupljanju potrebnih sredstava za nabavu mobilnog rendgenskog uređaja, zaklada Vukovarsko novo sutra organizirala je humanitarnu akciju Male ruke, velika djela kojoj su se priključili i štićenici Udruge za sindrom Down - Zagreb i Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka te naslikali 60 slika koje su ponuđene na prodaju poslovnim partnerima, suradnicima, prijateljima tvrtki u sastavu Energia naturalis grupe, ali i građanima. Prikupljena sredstva uručit će se početkom prosinca profesoru Goranu Tešoviću i ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, profesorici Alemki Markotić, za nabavu mobilnog rendgenskog uređaja.

- Važno je pogledati malo širu sliku i pomoći slabijima, nezaštićenima, a pritom posebno mislimo na djecu. Vjerujem da radeći zajedno svoje okruženje možemo učiniti boljim mjestom gdje se izvanredni mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status, daroviti stvaraju, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju potrebnu pažnju i pomoć i integriraju se u društvo - ističe Tome Antičić, član Uprave vukovarske zaklade Novo sutra i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Zajedničke snage

Zaklada Vukovarsko novo sutra hrvatska je neprofitna organizacija posvećena cilju da hrvatsko društvo učini uspješnijim, obrazovanijim i humanijim. Humanost, baština, start-up i stipendije četiri su područja djelovanja preko kojih podržavaju i potiču izvrsnost i dobra djela. Svojim djelovanjem nastoje ukloniti prepreke koje današnje društvo stavlja pred pojedince i udruge, a zajedničkim snagama rade na poboljšavanju života onih kojima je najpotrebnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05