PORAZNI PODACI

Zakon propisuje 6 mjeseci, a djeca u domovima tri godine!

Iako Zakon o socijalnoj skrbi propisuje da djecu u dobi do sedam godina treba smještati u udomiteljske obitelji i samo iznimno u dječje domove, a da boravak djeteta u domu samo iznimno smije biti dulji od šest mjeseci, u hrvatskim dječjim domovima djeca prosječno ostaju 3,7 godina, a gotovo polovica djece u instituciji provede više od tri godine!

Porazni su to podaci koje je, na stručnom skupu o unapređenju skrbi za najmanju djecu bez odgovarajuće roditeljske brige, iznijela pomoćnica ministrice socijalne politike Jasna Ćurković-Kelava.

Obitelj i institucije

- Velika je moć i velika odgovornost u našim rukama jer ćemo svojim postupcima odrediti te male živote. Budimo svi toga svjesni, djelujmo u njihovu najboljem interesu i djelujmo pravovremeno jer podaci nedvosmisleno pokazuju da to nije uvijek tako.

Svaki dan proveden u neodgovarajućoj obitelji je opasan, kao i svaki dan nepotrebno proveden u instituciji - upozorila je brojne okupljene stručnjake.

Upravo je pravovremenost prepoznata kao jedna od najslabijih točaka kad je riječ o srkbi o najmanjoj djeci. Istraživanje koje je provedeno u sedam hrvatskih domova i u 31 centru za socijalnu skrb pod vodstvom prof. Antonije Žižak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokazalo je da i djeca čija se dob još mjeri u mjesecima, dakle ona mlađa od tri godine, u domu provode i po 17-18 mjeseci!

- Djeca su u institucijama bila između 7 i 18 mjeseci, što je aposlutno neprimjereno. Analizom dokumentacije više od stotinu djece utvrđeno je da većina djece u domove dolazi iz obitelji opterećenih izrazitom patologijom, i to kroz više generacija, a da su unatoč tome mnoga djeca izuzeta roditeljima prekasno, nakon godinu ili dvije, pošto su već bila posve zanemarena i zlostavljana - kaže prof. Žižak.

Biološki roditelji

Drugim riječima, djecu se prekasno oduzima neadekvatnim roditeljima, a onda predugo čame u domovima, iako je interes posvojitelja ogroman.

Iz domova je lani posvojeno samo 32 djece, a u registru posvojitelja u lipnju je bilo oko 630 parova. Prerijetko se djecu smješta i u udomiteljske obitelji, za što se u svojim kampanjama osobito zalaže UNICEF, suorganizator stručnog skupa.

- Naš je zaključak da su interesi bioloških roditelja prečesto ispred najboljeg interesa djeteta - kaže prof. Žižak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:20