PAPRENO

ZAPANJUJUĆE POSKUPLJENJE Kilogram maslaca dosegao cijenu od gotovo 90 kuna

 Getty Images/iStockphoto

Cijena maslaca u hrvatskim dućanima ponovo je narasla i ta namirnica sada prosječno stoji 20 kuna za pakiranje od 250 grama. U nekim trgovinama može se pronaći i za malo manju cijenu, od 18,50 kuna, a najviša dostiže 22 kune.

Maslac je u Hrvatskoj poskupio još prošle godine kad je skočio sa 16 na 18 kuna, a cijena je očigledno nastavila rasti. I dok je prosječna cijena maslaca u pakiranju od 250 grama u Njemačkoj prošle godine bila samo deset kuna, o takvim cijenama u Hrvatskoj možemo samo sanjati. Ili čekati sljedeći blagdan kad su “na akciji.”

Otkupna cijena

Razlozi porasta cijena maslaca, prema analizi američke i medijske istraživačke kuće Bloomberg, mogu se naći u smanjenju proizvodnje mlijeka u zemljama Europske unije, kao i oporavku tržišta nakon poremećaja zbog ruskog embarga i ukidanja mliječnih kvota u EU. Tako se u posljednjih 12 mjeseci, cijena maslaca u EU udvostručila pa jedna tona doseže 7212 dolara.

Na moguće povećanje cijena mliječnih proizvoda, kao i nestašicu maslaca, Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda upozoravala je još u travnju. Liberalizacija proizvodnje i trgovine mlijekom koja je uslijedila nakon odluke EU administracije o ukidanju kvota za mlijeko koje su propisivale koliko koja zemlja može proizvesti mlijeka, dovela je do velike ponude mliječnih proizvoda na tržištu. Ubrzo nakon toga, slijedio je pad otkupa cijena mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, odnosno ponuda je bila puno veća od potražnje pa su proizvođači mlijeka u EU odustajali od proizvodnje.

Smanjenje broja isporučitelja mlijeka, propast i zatvaranje sve većeg broja mliječnih farmi te pad otkupa mlijeka diljem europskih zemalja, odrazio se i na hrvatsko tržište.

Velik uvoz

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi zabilježio je povećanje cijena maslaca u Hrvatskoj za 30 posto, dok je na razini zemalja EU indeks porasta cijene 20,8 posto.

Prema podacima Croatiastočara, godišnja potrošnja maslaca u Hrvatskoj je oko 4500 tona, od čega je uvoz 2000 tona s mogućnošću većeg rasta. (I.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:14