ISTRAŽIVANJE

ZAPANJUJUĆI PODACI: SVAKOG ČETVRTOG ADOLESCENTA U HRVATSKOJ RODITELJI FIZIČKI KAŽNJAVAJU! Grubo ih štipaju, čupaju im kosu, šamaraju ih, udaraju...

 iStock / Getty Images

Svakog četvrtog adolescenta u Hrvatskoj roditelji fizički kažnjavaju grubim štipanjem, čupanjem kose, šamarom ili udarcem po stražnjici, a svaki osmi dječak ili djevojka barem jednom je fizički zlostavljan u obitelji - bilo da trpi udarac rukom ili šakom u glavu, predmetom ili nogom po dijelu tijela.

Većina ispitanih roditelja priznaje da je udarilo svoje dijete jer je izgubilo samokontrolu (40%). Sličan postotak ih navodi da ne znaju da je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno. Iako je fizičko kažnjavanje i zlostavljanje u Hrvatskoj u padu, istraživanja potvrđuju zabrinjavajući trend - roditelji više posežu za fizičkim kažnjavanjem i zlostavljanjem djevojaka.

Drugi val istraživanja na projektu “Ekonomske teškoće obitelji, psihosocijalni problemi i obrazovni ishodi adolescenata u vrijeme ekonomske krize” proveden je u ožujku i travnju u pet županija i Gradu Zagrebu. Sudjelovalo je 827 majki i 1099 adolescenata u dobi od 15 i 16 godina. Novi rezultati usporedivi su s onima iz 2011. i 2013. i, prema riječima Marine Ajduković, redovne profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, činjenica je da se fizičko kažnjavanje u Hrvatskoj smanjuje: 2011. godine 34% 16-godišnjaka doživjelo je fizičko kažnjavanje, a 22% zlostavljanje. Novi podaci pokazuju da je 23,4% adolescenata doživjelo fizičko kažnjavanje, a 12,6% zlostavljanje.

- Nisu dobre okolnosti to da su najugroženija skupina djevojke, tj. roditelji češće posežu za fizičkim kažnjavanjem i zlostavljanjem kćeri. To je vrlo ozbiljna priča vezana uz odgoj djevojaka u Hrvatskoj - kaže M. Ajduković.

Usporedna istraživanja pokazuju da roditelji češće kažnjavaju dječake u dobi od 11 godina nego djevojčice. U dobi od 13 godina nema razlike u kažnjavanju u odnosu na spol djeteta, no sa 16 godina roditelji više fizički kažnjavaju i značajno više zlostavljaju djevojke: 16,6 posto 11-godišnjakinja po istraživanju iz 2013. bilo je fizički zlostavljano, a u dobi od 16 godina riječ je o čak 27,3% djevojaka. Paralelno, 28% dječaka zlostavljano je u obitelji u dobi od 11 godina, a 26,6% u dobi od 16 godina. M. Ajduković napominje da je dobra vijest pad fizičkog nasilja, no loša što isto ne možemo reći za psihičko nasilje i agresiju. Istraživanja pokazuju da je psihičko i fizičko nasilje jednako pogubno za dobrobit djeteta. Zbog pokazatelja da roditelji i dalje nisu svjesni da fizičkim nasrtajem na djecu krše zakon, a da ih 20% navodi da nije znalo što bi drugo napravilo te dodatnih 30% navodi da je tjelesnim nasiljem htjelo naučiti dijete što ne smije raditi, stručnjaci pokreću nove mjere prevencije i edukacije roditelja kako bi se naučili bolje nositi s izazovima odgoja adolescenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:29