‘KAFANA NA BALKANU‘

Zašto je naglo utihnula buka oko nastupa srpskog turbofolkera u Splitu: Organizaciju koncerta preuzeo - sin branitelja?

Riječ je o sinu poznatog umirovljenog pukovnika HV-a koji je svojedobno bio dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade

Aca Lukas

 Screenshot, Vladimir Dugandžić/Cropix

Nema tome dugo, baš prije mjesec dana, točnije 2. listopada ove godine osvanuo je članak objavljen na Facebook stranici Domovinskog pokreta SD Županije pod nazivom: “Zar ćemo na Gripama dopustiti koncert čovjeka koji je pjevao vukovarskom krvniku Miroslavu Radiću?”, piše Slobodna Dalmacija.

U njemu su se žestoko obrušili na činjenicu da će se na splitskim Gripama 4. studenoga održati premijera filma snimljenog po životu popularnog srpskog 55-godišnjeg folk pjevača Ace Lukasa, a onda i njegov koncert.

Žestoki post protiv Lukasova gostovanja na Gripama 4. studenoga podsjetio je na isto tako žestoku medijsku “paljbu” koju su ovog ljeta po organizatorima koncerta rečenog Lukasa te Jelene Karleuše i Harisa Džinovića na otočiću Barbarinac osuli i Domovinski pokret i brojni predstavnici braniteljskih udruga.

image

Aca Lukas

Josko Šupić/Cropix

Tako su zahtjev za otkazivanje koncerata prema gradskim vlastima Kaštela zajednički uputili Mirko Sušac iz Koordinacije braniteljskih udruga Kaštela i Kaštelanske zagore, Dragan Klarić, koordinator Udruge “Gojko Šušak”, Marko Ćurković, dopredsjednik Veterana 141. brigade, Ante Leko, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Zlatko Topić iz Udruge veterana Kaštela, Ivan Elez iz Udruge dragovoljaca “Cemex”, Zvonimir Džolić iz Udruge roditelja poginulih branitelja te Frane Žegarac, tajnik Udruge dragovoljaca. I uspjeli su u tome!

Doduše, Lukas je uspio održati koncert, no nakon toga su organizatori otkazali sve druge planirane koncerte glazbenika iz regije napomenuvši, uz ostalo, da je “nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugome ili drugačijemu još jednom pobijedila u Hrvatskoj”.

Samo zabava

- Primarni cilj ovog ljeta bio nam je osigurati zabavu za sve goste našeg područja, no zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo otkazati sve navedene koncerte! Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje ostavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cijenjeni branitelji - naveli su tada organizatori.

- Nastavlja se invazija sumnjivih likova s istoka na hrvatsku glazbenu scenu. Ovaj put u akciji je ponovno Aca Lukas, koji najavljuje premijeru svog autobiografskog filma “Pokidan” - Trilogija “Kafana na Balkanu” u dvorani Gripe u Splitu 4. studenoga 2023. godine. Nakon projekcije filma predviđen je i koncert ovog srpskog turbofolkera.

Koncert i projekcija filma zakazani su ni manje ni više nego na Gripama - hramu splitskog sporta. Postavlja se logično pitanje - ima li u Splitu, u njegovim gradskim strukturama, bilo kakav kriterij što se može organizirati u javnim gradskim prostorima? Kakvu poruku šaljemo našoj mladosti kada u jednom sportskom, javnom objektu organiziramo promociju filma koji veliča lik i djelo jednog ovisnika, nasilnika i zagovornika politike Aleksandra Vučića? ...

image

Aca Lukas, Jelena Karleuša i Haris Džinović

Cropix

Zar je postalo normalno da čovjek koji je u zatvoru organizirao privatni koncert za krvnika Vukovara Miroslava Radića nesmetano nastupa u Splitu? Da, ako niste znali upravo je Aca Lukas pjevao kapetanu JNA Miroslavu Radiću na ispraćaju iz beogradskog zatvora u Haag. Čovjek to i ne skriva, štoviše, ponosi se time - prije mjesec dana “zborili” su iz Domovinskog pokreta.

A onda zatišje? Sve je utihnulo. Nema više prosvjednih nota niti žestokih pisama. Niti od DP-a, a niti od brojnih splitskih braniteljskih udruga. Naravno, postavlja se logično pitanje zašto? Što se tako naglo promijenilo?

Prema informacijama kojima raspolažemo, “caka” je u tome da je organizaciju navedenog koncerta na splitskim Gripama preuzela tvrtka iza koje navodno stoji sin poznatog umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske koji je svojedobno bio dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Prema podacima iz sudskog registra, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću “Stars events” osnovano je 25. rujna 2023. godine, a kao njezin osnivač i direktor naveden je Pavo Galić, 27-godišnji magistar politologije iz Makarske. Tvrtka je 2. listopada ove godine upisana u sudski registar, a temeljni kapital joj je jedan euro!

image

Pavo Galić

Privatni album

Braniteljev sin

Nigdje, dakle, “u papirima” službeno nema imena sina gore navedenog umirovljenog branitelja, no naši izvori govore da je upravo on obavljao u ime “Stars eventsa” sve dogovore oko organizacije koncerta i zakupa s policijom, vatrogascima, Hitnom pomoći i Javnom ustanovom “Športski objekti”.

- Je li vam čudno da više nema prosvjeda braniteljskih udruga i političkih stranaka protiv gostovanja Ace Lukasa? - upitali smo telefonski mladog organizatora Galića nakon što smo se predstavili.

- Ne, nije mi čudno - odgovorio je suzdržano.

- Zašto nije? - zanimalo nas je.

- Zašto me to pitate? - uzvratio je pitanjem.

- Pa zato jer imamo informaciju da je s vama u tvrtki sin uglednog umirovljenog branitelja i da on stoji iza svega. Je li to točno? - zanimalo nas je.

- Nemam komentara - naglo je okončao razgovor dotad susretljivi Galić.

Do komentara čelnika DP-a Splitsko-dalmatinske županije nismo uspjeli doći, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:59