POVUKAO KANDIDATURU

ZAŠTO JE ZAPRAVO BRKIĆ ODUSTAO OD MJESTA MINISTRA BRANITELJA 'Pravi razlog nije u sukobu s Mostom, nego u sukobu unutar HDZ-a!'

Neočekivana odluka produljila je agoniju oko izbora nasljednika Mije Crnoje
 Davor Pongračić / CROPIX

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić odustao je u nedjelju navečer od kandidature za ministra branitelja. Učinio je to u trenutku kad se iz Banskih dvora neslužbeno moglo čuti da premijer Tihomir Orešković ovaj tjedan Saboru namjerava predložiti upravo Brkića za resor branitelja. Stoga je Brkićeva odluka neke iznenadila i zbunila, posebno u HDZ-u, u kojem su se posljednjih dana mogle čuti oštre kritike na račun Oreškovića zbog toga što “njihova drugog čovjeka stranke” već danima ne poziva na razgovor. Ni šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije se libio premijeru dijeliti packe zbog odgađanja odluke o Brkiću.

Previše kandidata

- Možda je greška to što je Orešković pozvao više kandidata i najavio razgovore... Mi inzistiramo na tome da Brkić bude jedini kandidat - govorio je prije nekoliko dana Karamarko.

Jučer je izjavio kako premijeru ne namjerava nuditi više kandidata za ministra branitelja.

- Mislim da je sad već kraj, da to nitko ne može trpiti i očekujem ovaj tjedan novog ministra, poručio je Karamarko.

Oni upućeniji u stanje u vrhu HDZ-a kažu da je takva Brkićeva odluka čak očekivana.

- Iako se iz Brkićeve objave na Facebooku u kojoj je najavio da odustaje od kandidature, te iz nekih komentara, može zaključiti da je problem u Mostu, mislim da se pravi razlog odustajanja ipak krije u unutarstranačkim izborima - kaže jedan član blizak vodstvu HDZ-a. Ističe da Brkić od početka nije bio za opciju da bude ministar branitelja.

- Brkiću ta pozicija ne odgovara iz dva razloga; jedan je što se boji da bi mu se osim diplomskog rada mogla otvoriti još neka afera, poput Karlovačke banke, a drugi je što on po svaku cijenu želi ojačati svoju poziciju u HDZ-u. Naime, kao ministar bio bi udaljen od događanja u stranci i na neki način marginaliziran, a i njemu i Karamarku u ovom su trenutku prioritet unutarstranački izbori.

Častan izlaz

Stoga se Brkić na mudar način izvukao iz situacije koju nije želio - kaže naš sugovornik. Dodaje kako je svima u stranci poznato da su odnosi Karamarka i Brkića već dugo napeti, ali da u ovom trenutku, prije izbora, njih dvojica to nastoje prikriti.

- Vodi se pravi rat za stranku. Karamarko pokušava umanjiti Brkićev utjecaj i zato mu je bilo stalo da on bude ministar. Na taj način Brkić bi bio manje angažiran na terenu na kojem ionako stoji bolje od Karamarka. Neki su pogrešno protumačili da je Karamarko marginalizirao Brkića time što je šefom svog izbornog stožera imenovao Damira Jelića, a ne njega, koji mu je vodio kampanju na unutarstranačkim izborima 2012. No, Brkić to i ne može biti. Njegov je zadatak, kao glavnog tajnika, da pruža logistiku i bude na raspolaganju svim kandidatima - kaže naš sugovornik.

Bez protukandidata

Tomislav Karamarko na nadolazećim izborima, kako sada stvari stoje, vjerojatno neće imati ozbiljnog protukandidata. A u novom mandatu, kako ističe više istaknutih članova stranke, mogao bi se “riješiti” nekih dosadašnjih bliskih suradnika, pa i Brkića.

- Glavnog tajnika imenuje predsjednik, odnosno, predsjedništvo na prijedlog predsjednika. S obzirom na situaciju između njih dvojice, ne vjerujem da bi Karamarko tu dužnost opet povjerio Brkiću. S druge strane, Brkić nije osoba koja bi to prepustila slučaju i čekala što će odlučiti Karamarko.

Čvrsta pozicija

Stoga je jedini način da Brkić zadrži utjecaj u HDZ-u to da se kandidira za visoku funkciju. On bi se mogao kandidirati za potpredsjednika stranke ili za zamjenika predsjednika, što bi mu osiguralo najveći utjecaj. Sjetite se bivšeg zamjenika Drage Prgometa. Karamarko ga nije mogao smijeniti jer se kandidati za tu funkciju imenuju i razrješuju na Saboru stranke. Stoga bi ta pozicija dala Brkiću veliku moć. Budući da se, primjerice, kandidati za mjesto zamjenika i potpredsjednika te članovi predsjedništva biraju po starom delegatskom sistemu, i Karamarku i Brkiću najvažnije je osigurati što više svojih ljudi na ključnim pozicijama. Zato se vodi velika bitka na terenu. Posebice oko Zagreba koji je naša najveća organizacija i šalje najviše delegata za Sabor stranke - kaže naš izvor iz stranke.

U HDZ-u ne kriju da su njihovi odnosi s Mostom prilično loši, ali da ne vjeruju da su oni presudili Brkićevoj ministarskoj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:51