KAOS U LOKALNOM HDZ-u

Zašto Split nema niti jednog ministra i tko će biti Plenkovićev favorit za gradonačelnika

‘U svim kritičnim situacijama šef lokalnog HDZ-a, Sanader, drži se po strani, a zapravo vuče sve konce‘
Petar Škorić, Vice Mihanović, Domagoj Maroević, Ante Mihanović i Andro Krstulović Opara
 Jutarnji list

Andro Krstulović Opara vjerojatno neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Informacije su to koje se sve češće mogu čuti u krugu bliskom vrhu stranke. Navodno je prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković već obavio razgovore s Oparom te mu otvoreno rekao da na njega kao kandidata za Split više ne računaju. Više HDZ-ovaca potvrdilo nam je ovih dana da se za gradonačelničku utrku traži novo ime.

- Plenković nije zadovoljan Androm Krstulovićem Oparom. U Splitu nije napravio gotovo ništa, a cijela splitska organizacija nam je u rasulu - rekao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, dodajući kako u stranci "Andro kotira vrlo loše". Neki iz stranke ističu da niti Opara nema baš volju za tim, pa bi, navodno, negdje u studenome mogao sam objaviti kako nije zainteresiran za novi mandat gradonačelnika.

Aktualnom prvom čovjeku Splita u prilog ne ide niti zadnji sukob s koalicijskim partnerom - Željkom Kerumom i njegovim HGS-om - zbog čega je odgođena zadnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna. Kerumovi vijećnici bojkotirali su sjednicu, a u priopćenju koje su poslali prije sjednice naveli su da je razlog njihova nedolaska "kleveta i blaćenje grada Splita".

image
Andro Krstulović Opara
Niksa Stipanicev/Cropix

Razljutili su ih građanski aktivisti Dnevne doze splitskog nereda koja na svojoj Facebook stranici pod sloganom "Split je kur.c" svakodnevno objavljuje priče o sumnjivim poslovima u gradu, ali i dodjela njihove nagrade "Zlatni kur.c" novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda. HGS je zatražio da se taj slogan hitno zabrani, kaznu za njegova autora Bojana Ivoševića te očitovanje gradonačelnika Opare o tome zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita.

No, unatoč takvom pojašnjenju bojkota od strane Hrvatske građanske stranke, mnogi u gradu su ovaj Kerumov potez ocijenili tek kao politički igrokaz, tvrdeći kako je on time već počeo svoju predizbornu kampanju s obzirom na to da se ima namjeru ponovno kandidirati za gradonačelnika. Pitanje je, međutim, hoće li to doista i moći učiniti s obzirom na to da je Kerum prije nekoliko dana nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno, zbog prijetnje upravo aktivistu Ivoševiću da će mu "iščupati gučak".

HGS, inače, već godinama osigurava većinu HDZ-u i Opari i drže ih na vlasti u Splitu, a u zamjenu za to Kerum je, prema koalicijskom dogovoru, dobio mogućnost kadroviranja u nekim najvažnijim gradskim tvrtkama.

Zasad još nije poznato kada će biti održana sljedeća sjednica Gradskog vijeća, ali čini se da ne bi trebalo biti većih turbulencija oko toga. Sam Željko Kerum, s kojim smo u četvrtak razgovarali, kaže da nema namjeru blokirati rad Gradskog vijeća.

- Nismo ni za kakvu blokadu, ali najbolje bi bilo kad bi se HDZ riješio Opare i da onda njegov zamjenik odradi posao do kraja. To što Opara nanosi štetu HDZ-u njihov je problem, ali on je napravio štetu i gradu i tome treba stati na kraj - rekao je Kerum. Ističe kako on nema nikakav problem s HDZ-om kao takvim, ali da ima s gradonačelnikom.

- S Oparom ne želim imati posla. On je štetočina i napravio je ogromne štete gradu. Sve radi na svoju ruku, a puno toga vjerojatno i bez znanja stranke. Pa, koji bi gradonačelnik dozvolio da se grad vrijeđa na ovakav način i da se spominje u takvom kontekstu. Žalosti me što HDZ to prihvaća. Mi smo tražili da se taj slogan zabrani i osudi. I samo zbog toga vijećnici nisu došli na sjednicu - govori Kerum, koji nam je potvrdio da ima i planove za gradonačelničku kandidaturu.
- HGS svakako ide na izbore.

image
Domagoj Maroević
Božidar Vukičević/Cropix

Do sada smo, u ovih desetak godina, imali najveći broj vijećnika, a imat ćemo ih i u idućem sazivu. Siguran sam da ćemo postići dobre rezultate. Svi su se u Splitu - HDZ, SDP, Most, Domovinski pokret, Pametno... - ujedinili protiv Keruma jer ih je uhvatila panika. Ali, mi idemo na izbore, a ako ja ne budem mogao biti kandidat, bit će netko drugi iz HGS-a - poručio je Željko Kerum.

Na pripremama za lokalne izbore počelo se ubrzano raditi u svim strankama, no kad je riječ o potrazi za kandidatom koji bi mogao postati novi splitski gradonačelnik, posebno bi zanimljivo moglo biti u HDZ-u. Andrej Plenković nakon pobjede na unutarstranačkim i parlamentarnim izborima ima veliku ambiciju ostvariti pobjede i u nekoliko najvećih gradova. Uz Zagreb, u prvom su mu planu još Osijek i Split.

Međutim, u gradu pod Marjanom moglo bi biti velikih problema. HDZ o imenu svog kandidata za splitskoga gradonačelnika, navodno, još nije donio konačnu odluku, iako se u stranačkim kuloarima već spominje nekoliko imena za tu poziciju. U stranci bi se, kako doznajemo, trebalo provesti i interno istraživanje o tome koji kandidat najbolje kotira. No, ono što je glavni HDZ-ov problem pred utrku za lokalne izbore jest priličan kaos koji vlada u njihovoj splitskoj organizaciji.

- Tamo već dugo imamo problema i s njima se ne možemo dogovoriti oko najjednostavnijih stvari. Svi brinu neke svoje interese - rekao je jedan istaknuti član stranke. I on spominje veliko nezadovoljstvo koje u vrhu stranke vlada zbog aktualnoga gradonačelnika Opare, ali i zbog sukoba u splitskom HDZ-u koji se raslojio na nekoliko klanova. S obzirom na to da se u HDZ-u očekuje nastavak unutarstranačkih izbora, očito je da će se voditi žestoka bitka i za poziciju šefa splitskog ogranka. Iako je postojao plan da se unutarstranački izbori, čiji je prvi dio održan u ožujku kada je izabrano vodstvo stranke, nastave na jesen, po svemu sudeći zbog koronakrize, realnije je očekivati da se taj proces nastavi nakon lokalnih izbora.

Postoji i mogućnost da HDZ dio svojih organizacija, i to onih u kojima postoje problemi, raspusti i prije lokalnih izbora, te da imenuje povjerenike. U tom kontekstu u stranci se spominjala mogućnost raspuštanja stranačkih organizacija u Zagrebu, Lici i Istri, no ako je suditi prema stanju u splitskom HDZ-u, nije isključeno da se i kod njih posegne za takvim rješenjem. Naime, prema onome što pričaju HDZ-ovci, tamo su tri glavne struje koje se bore za prevlast. Jednu od njih predvodi sadašnji šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

image
Petar Škorić
Božidar Vukičević/Cropix

- Oko Škorića su neki iskusniji HDZ-ovci, no nitko od njih nije pretjerano blizak s Plenkovićem. Mislim da ta struja nema previše šansi, da je već potrošena, ali se ne predaje - rekao je jedan naš sugovornik dobro upućen u splitska zbivanja. Druga struja okupljena je oko Ante Mihanovića, ravnatelja Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o HDZ-ovcu, za kojeg u Splitu govore da je jako blizak Anti Sanaderu, šefu županijskog HDZ-a i političkom tajniku.

image
Ante Mihanović
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Sanader je praktički stvorio Mihanovića, često ih se može vidjeti zajedno. No, Mihanovićev problem jest to što nije baš omiljen u dijelu članstva. Jako je ambiciozan, a znam da u stranci nisu bili baš zadovoljni njegovim ponašanjem tijekom kampanje - ispričao je jedan član splitskog HDZ-a. Na čelu, pak, treće struje je, pričaju u stranci, Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koji, navodno, najbolje stoji kod vrha stranke, a miljenik je i Andreja Plenkovića.

Za Maroevića u stranci kažu kako ima najveće šanse da postane novi šef splitskog HDZ-a, ali i kandidat za gradonačelnika. Čak se spominje da bi on, bude li se išlo na raspuštanje splitskog ogranka, mogao biti postavljen za povjerenika, te s te pozicije ići u utrku za grad. Maroević je, podsjetimo, svojedobno bio na listi HDZ-a za europske izbore, a kratko vrijeme, za mandata bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, bio je i politički tajnik stranke. Iako Maroević solidno kotira i među članstvom, ono što mu dio njih zamjera je njegova neodlučnost.

- Domagoj je dobar dečko, ali mi je problematično to njegovo stalno 'hoću-neću', 'bih-ne bih'. S jedne je strane jako ambiciozan, a s druge ne želi preuzeti odgovornost. Sve mu je teško i problem. On najviše voli biti siva eminencija - komentirao je jedan splitski HDZ-ovac. Ipak, ističe, da bi možda Maroević u ovoj situaciji mogao biti najbolje rješenje, ali da se plaši, da bi se zbog njegove neodlučnosti mogla ponoviti situacija od prije dvanaestak godina.

- Tada je dobar dio članova podržao Maroevića za šefa splitskog HDZ-a, ali se on u zadnji čas predomislio i povukao, pa su se nakon toga u organizaciji stvorili klanovi. Što ako se to ponovi i sada? Članovi bi se, uvjeren sam, usuglasili oko njega koji ima Plenkovićevu podršku, ali što ako opet odustane, što me ne bi iznenadilo? Bojim se da bi onda opet nastao kaos i bitka za pozicije - kaže naš sugovornik.

U kombinacijama za gradonačelničku kandidaturu HDZ-ovci spominju još jedno ime - ono Vice Mihanovića, koji se trenutačno nalazi na poziciji ravnatelja Lučke uprave Split. Za njega u Splitu kažu da je "pristojan i korektan dečko" koji je, navodno, polako gradio karijeru u stranci.

image
Vice Mihanović
Božidar Vukičević/Cropix

- Sa Splitom će biti problema, jer tamo svatko vodi svoju politiku. No, nije sve niti na Opari, puno je krivnje tu i na šefu županijskog HDZ-a i političkom tajniku Anti Sanaderu, te na aktualnom županu Blaženku Bobanu - govori jedan istaknuti HDZ-ovac, blizak vodstvu stranke kad je riječ o situaciji u tom gradu. A nezadovoljstvo zbog Sanadera i Bobana ne kriju niti HDZ-ovci iz Splitsko-dalmatinske županije.

- U svim kritičnim situacijama Sanader se drži postrani, a zapravo vuče sve konce. Pa, zar nije neobično da mi odavde, i to još kao jedna velika organizacija, primjerice, nemamo svog ministra? Pritom na Vilija Beroša ne možemo računati jer on ipak živi u Zagrebu. Znate li zašto je to tako? Zato što se Ante Sanader uopće ne bori za svoje ljude, niti se potrudio da se isprofilira netko novi. Njemu ne odgovara da itko postane utjecajniji od njega ili da ima značajniju poziciju. On želi da se svi njemu klanjaju - ogorčeno govori jedan dalmatinski HDZ-ovac. Dodaje da je Sanader posebno osjetljiv na svoju poziciju županijskog šefa.

- Ta pozicija mu je najvažnija jer odatle kadrovira, vuče konce i sve kontrolira. I čim netko pokaže ambiciju da bi mogao imati interes za to mjesto, on krene raditi protiv njega. Sjetite se što je bilo s bivšim županom Zlatkom Ževrnjom, pa i Lovrom Kuščevićem. Sanader je zahladio odnose sa Ževrnjom čim je on na jednom stranačkom sastanku kazao da ima ambicije da se kandidira za mjesto županijskog šefa. Slično se dogodilo i s Kuščevićem, a to je bilo dosta prije ove njegove nekretninske afere - ispričao je naš sugovornik.

Kaže da Sanader može jedino sa županom Bobanom jer ga on sve sluša.

- Boban je posebna priča. Jedno misli, drugo radi, treće govori. Znam da je protiv njega podneseno i dosta raznih kaznenih prijava. Ne znam koliko su one sve osnovane, ali je činjenica da neke nisu ni odbačene. Mislim da puno toga što rade Ante Sanader i Blaženko Boban prolazi ispod radara - kaže ovaj HDZ-ovac, koji smatra da je Sanader i najodgovorniji za stanje u tamošnjem županijskom HDZ-u.

- Ovdje je potpuni kaos, članstvo je nezadovoljno, ništa se ne radi, ne vodi se računa o mladim kadrovima, niti se misli na budućnost stranke - govori naš sugovornik i dodaje da šef HDZ-a Andrej Plenković nije bez razloga nedavno dolazio u Split na sastanke.

- Mislim da je upravo tijekom tih razgovora dao Opari na znanje da on neće ići u gradonačelničku utrku. Mislim da su u Zagrebu jako ljuti zbog svega što se događa u Splitu. Opara je propustio učiniti mnoge stvari, a s druge strane, koliko sam čuo, trošilo se jako puno novca na njegove savjetnike i PR. Samo čekam da se otvori i ta afera - kaže ovaj HDZ-ovac iz Dalmacije. Ističe kako očekuje da u vrhu stranke što prije donesu odluku o kandidatu te kako smatra kako je ovo sada idealna situacija da se stanje u tamošnjoj i gradskoj i županijskoj organizaciji raščisti.

- Mislim da Plenković sada ima odriješene ruke i mogućnost da to riješi, naravno, ako to želi. Volio bih da iskoristi tu priliku. Pa dosta je više ove stare ekipe zbog koje godinama tapkamo u mjestu i koja brine samo o svojim interesima - zaključio je sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:36