POGINUO NA OBUCI

ZAVRŠENA ISTRAGA O SMRTI ROČNIKA U GAŠINCIMA Kriv je vozač tenka koji ga je pregazio!

 Arhiva CROPIX / MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvastke (MORH) priopćilo je večeras kako je na temelju zaključaka Povjerenstva za izvanredni događaj o uzroku tragedije dragovoljnoga ročnika Marka Zalovića, Vojna policija podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv vozača tenka D.P. za kazneno djelo dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

MORH navodi i kako je protiv još dvojice časnika - voditelja obučnoga gađanja i njegova zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu "Gašinci".

Povjerenstvo za izvanredni događaj zaključilo je kako je uzrok nesreće, u kojoj je smrtno stradao vojnik Marko Zalović iznenadno i nekontrolirano skretanje tenka. "Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovjedi temeljem kojih se provodi obuka, došlo je do iznenadnoga skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik Marko Zalović, navodi se u priopćenju i dodaje kako je uzrok nesreće iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka.

MORH navodi kako su utvrđeni i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke te da je detaljnim pregledom utvrđeno da je tenk bio tehnički ispravan.

Na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova, 14. kolovoza, tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika smrtno je stradao 21-godišnji dragovoljni ročnik Marko Zalović. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske odmah su ustrojili Povjerenstvo o izvanrednom događaju, a nadležno Državno odvjetništvo naložilo je kriminalističkoj vojnoj policiji da provede sve izvide potrebne za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja.

MORH navodi kako su obavljeni svi razgovori s pripadnicima Oružanih snaga koji su na dan tragedije bili uključeni u aktivnosti na Vojnom poligonu „Gašinci“ i koji su provodili sve elemente obuke i funkcioniranja vojnika na tom poligonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:30