POLITIČKI DOGOVOR

ZAVRŠENA SVAĐA, PLENKOVIĆ S PUPOVCEM POSTIGAO SPORAZUM O KADROVIRANJU Otkrivamo što su sve dogovorili i na koje funkcije u Vladi dolaze SDSS-ovci

Mjesta su rezervirana u MUP-u, pravosuđu, kulturi i obrazovanju. Počet će i paritetno zapošljavanje Srba u javnim poduzećima
 Ronald Goršić / CROPIX

Vodstvo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i premijer Andrej Plenković postigli su politički sporazum o ulasku predstavnika srpske manjine u Vladu Republike Hrvatske.

Sporazum uključuje četiri mjesta državnih tajnika i pomoćnika ministara za predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj - u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, kulture i obrazovanja, ali i početak intenzivnijeg zapošljavanja Srba u javnim poduzećima i državnim agencijama koje se bave problematikom prognanika.

Zakon o manjinama

Na razgovorima s Plenkovićem kao pregovarači sudjelovali su Milorad Pupovac i Boris Milošević, nekadašnji pomoćnik ministra uprave Arsena Bauka, a imenovanja pomoćnika ministara i državnih tajnika trebala bi uslijediti tijekom iduća dva ili tri tjedna. Kako doznajemo, većina budućih članova Vlade dolazi iz redova SDSS-a.

Ovo nije prvi slučaj participacije pripadnika srpske manjine u hrvatskim vladama jer je u mandatu Ive Sanadera funkciju potpredsjednika obnašao Slobodan Uzelac, a SDSS je još imao dva državna tajnika i desetak pomoćnika i savjetnika u raznim ministarstvima. Nakon toga situacija se promijenila. Iako je SDSS podržavao Kukuriku Vladu, jedino je Boris Milošević sudjelovao u njoj, dok u Vladi Tihomira Oreškovića nije bilo srpskih predstavnika. Stvar je u tome da je ustavni zakon o pravima manjina neodređen, tako da ga svaka vlast može čitati kako želi, i onda odlučiti hoće li neke manjinske predstavnike imenovati u Vladu.

Konzervativci

Prema svemu sudeći, premijer Plenković se odlučio na ovaj potez, makar će vjerojatno uslijediti kritike iz desnog krila HDZ-a i konzervativnih medija koji ne podnose Pupovca i bilo kakvo sudjelovanje Srba u vlasti. S druge strane, na ovaj način Vlada može računati na podršku SDSS-ovih saborskih zastupnika, ali i administracije EU. Usto, političkim dogovorom o sudjelovanju srpskih predstavnika završava svađa između SDSS-a i Vlade Andreja Plenkovića.

Nedugo nakon parlamentarnih izbora iz SDSS-a su stigle kritike zbog položaja Srba koje je iznio predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

- Nije riječ samo o sustavnoj etničkoj diskriminaciji prema zapošljavanju i gradnji komunalne infrastrukture, već i proizvođenju klasne i nacionalne nejednakosti.

Ubrzo je Pupovac doživio brojne napade zbog svoje izjave nakon konzultacija kod Kolinde Grabar-Kitarović, “kako Srbe treba više zapošljavati u HEP-u, Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama”.

Akcijski plan

Iako je upitno treba li u javnim službama zapošljavati na temelju nečije nacionalnosti, ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči zastupljenost manjina u ministarstvima, lokalnoj samoupravi, upravi i pravosuđu, ali službene statistike pokazuju da su Srbi i mnoge druge manjine uvelike podzastupljene. Iako u Hrvatskoj sačinjavaju 4,35 posto stanovništva, podaci o zaposlenosti Srba u javnoj upravi do 2013. godine govore da je u prosincu 2009. bilo 2,94 posto, a u iduće četiri godine pao je na 2,35 posto. Hrvatska je Vlada 2011. napravila akcijski plan, što je bio uvjet za pristup EU. Do 2014. je trebala povećati udio zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina, no umjesto rasta na 5,5, ono je prema posljednjim podacima palo na 2,3 posto.

Početkom listopada Pupovac je potvrdio da će Srbima biti osigurano sudjelovanje u institucijama vlasti u Hrvatskoj, ali da tek slijede dogovori na kojoj razini.

Boris Milošević sudjelovao je u razgovorima s Plenkovićem te kaže da je premijer bio iznenađen kada je čuo probleme s kojima se suočavaju pripadnici srpske manjine: - Premijer je reagirao ljudski. Postigli smo dogovor o ministarstvima i načelno zaključili kako ćemo početi rješavati egzistencijalne probleme Srba povratnika, kao što je uvođenje struje u sela ili zapošljavanje u sredinama gdje je veći broj pripadnika manjina.

Ovo posljednje izazvalo je prilično negodovanja, ali u SDSS-u tvrde kako javnost nije razumjela što je problem: - Nikada nismo tražili svoje ljude u Upravi HEP-a, ali zašto ne osigurati paritetno zapošljavanje Srba, recimo, u ispostavi Hrvatskih šuma u Dvoru? Ili u drugim javnim poduzećima, uz uvjet da pripadnici srpske manjine imaju propisanu stručnu spremu. Mislim kako će sadašnja Vlada pomoći da se to počne provoditi - drži Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:24