PREGOVORI O VLADI

Završio sastanak u Banskim dvorima: ‘Dajemo mandat Plenkoviću da sa 76 potpisa ide Milanoviću!‘

Siguran sam da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, rekao je Zekanović

Marijana Petir, Karlo Ressler, Hrvoje Zekanović

 Lucija Očko/Cropix/

U Banskim dvorima je održan sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, a većina će vjerojatno ostati i u idućoj vladi, dđe li do dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta. Još uvijek nije jasno hoće li i na koji način sudjelovati manjine.

Dario Hrebak (HSLS) ustvrdio je da Hrvatska dalje ide u istom smjeru.

„Andrej Plenković kao mandatar ima apsolutnu podršku HSLS-a. Nama kao strankama liberalnog svjetonazora iznimno je bitno da sve ono što smo provodili do sada zadnjih osam godina, posebno zadnje četiri godine, ide u istom smjeru. Dobili smo garancije da će se to tako i odviti i Andrej Plenković će dobiti našu podršku za mandatara. Imamo u njega povjerenje da će kao novi premijer ići istim zacrtanim smjerom, a da se pritom neće ni na koji način ograničavati postojeća, zagarantirana i visoka razina ljudskih prava u Hrvatskoj, pogotovo prava nacionalnih manjina”, poručio je.

Upitan smatra li kako je u redu da samo dio manjinaca uđe u parlamentarnu većinu, kazao je da se o tome nije razgovaralo. „Manjine imaju sutra svoj sastanak i vidjet ćemo u kojem će smjeru to ići, no, cilj je da surađujmo sa svim manjinama i da mi u vladajućoj većini dajemo stabilnost novoj hrvatskoj Vladi”, dodao je.

image

Marijana Petir

Lucija Ocko/Cropix

Svjesni smo, napomenuo je, volje birača i da se Domovinski pokret jednostavno ne može zaobići te mora biti dio vladajuće većine.

"Birači su tako izabrali, podvrgnut ćemo se volji birača, ali nam je bilo izuzetno važno svakoj stranci u nekom segmentu, nama vezano uz ljudska prava, vezano uz prava nacionalnih manjina, da se tu, u tom segmentu onoga što građani koji pripadaju manjinama neće ni na koji način osjetiti bilo kakvu promjenu, to nam je izuzetno važno, to nam Andrej Plenković garantira i zato će od nas dobiti šansu", poručio je.

Hrebak nije htio govoriti o detaljima tko će sve činiti novu vlast, ali je naglasio da ćemo ‘u svakom slučaju imati novu parlamentarnu većinu, a kada će se to objaviti prepustit ćemo Plenkoviću‘.

Mi stari partneri dogovorili smo se da ćemo podržati Andreja Plenkovića da stvori novu vladajuću većinu, istaknuo je.

image

Hrvoje Zekanović

Lucija Ocko/Cropix

Predrag Štromar (HNS) dodao je kako su od Plenkovića dobili garanciju da Hrvatska ide dalje u demokratskom smjeru, da se neće smanjivati demokratska prava, da će stabilnost Vlade i vladajućih biti na odličnom nivou, da će gospodarstvenici s tom stabilnošću moći i dalje raditi u dobrom smjeru, povećavati BDP Hrvatske, zapošljavati i davati veće plaće.

Ni on nije htio komentirati situaciju s DP-om i SDSS-om, tek je kazao da je HNS dao Plenkoviću svoj mandat i da on kao zastupnik da potporu Plenkoviću za mandatara, a s sigurni smo, dodaje, da će on napraviti sve najbolje što je moguće u sastavu vlade.

Kada je riječ o SDSS-u, naglasio je da ‘moramo brinuti o pravima nacionalnih manjina i da će sigurno doći do dogovora u kojem SDSS neće biti podcijenjen, a hoće li biti u vladajućoj većini o tome će Plenković sutra s njima razgovarati‘.

Veselko Gabričević (HSU) kazao je da je njegova stranka dala potporu dosadašnjem predsjedniku Vlade da bude mandatar za sastav nove Vlade. Za HSU i umirovljenike je bitno da se ono što je predviđeno u programu Vlade ispoštuje. Ni on nije htio govoriti o situaciji sa SDSS-om, kazavši da o tome danas nisu ni razgovarali te da će na to pitanje najbolje odgovoriti Plenković.

Hrvoje Zekanović (HDS) potvrdio je da Plenković ima njegov potpis za mandatara. Na pitanje o SDSS-u, kazao je da je siguran da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, i to je ono što je bitno.

Na današnjem sastanku je bila i nezavisna zastupnica Marijana Petir.

Od HDZ-ovaca viđeni su kako na sastanak dolaze glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić te tehnička ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

image

Mirko Budisa, Dario Hrebak

Lucija Ocko/Cropix
image

Predrag Štromar

Lucija Ocko/Cropix
image

Karlo Ressler

Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:00