SUĐENJE GINEKOLOZIMA

Zbog komplikacija pri porodu jednog je sina izgubila, a drugi je teški invalid. Tko je kriv ne zna se ni nakon 19 godina, a dokazi 'isparavaju'

 HANZA MEDIA

Na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje dvojici splitskih ginekologa koji se terete za smrt jednog od blizanca Dijane Aničić iz Splita nakon njenog dolaska u KB Split u kolovozu 1998. godine radi poroda, piše Slobodna Dalmacija.

Umirovljeni dr. Tomislav Strinić i dr. Borisa Delić pokušavaju dokazati svoju nevinost za smrt bebe, a 19-tu godinu od strašnog događaja pravosuđe još uvijek prikuplja dokaze na kojem će temeljiti odluku.

Od dana pokretanja kaznenog postupka ovo je četvrti sud na kojem je spis zaprimljen, napravljeno je pet medicinskih i jedno grafološko vještačenje, a odgovor na pitanje jesu li bolnički ginekolozi krivi ili ne još uvijek nije poznat.

Na ročištu u Zadru svjedočila je patologinja iz Splita, a nastavak suđenja sazvan je za početak travnja za kada će se pozvati još četiri svjedoka. Jedan od njih je medicinski vještak iz Osijeka, drugi je vještak iz Zagreba te dva ginekologa iz Splita.

Njihovi iskazi neophodni su zbog pitanja o kojem ovisi optužnica, a to je je li beba preminula prije dolaska rodilje Dijane Aničić u bolnicu ili tijekom višesatnog čekanja u bolnici nakon čega je napravljen carski rez.

Razlika između greške i propusta

- Vještaci su se razišli po jednom osnovnom pitanju, jedni su bili za zaključak da je dijete bilo mrtvo prije dolaska u bolnicu, a drugi da je umrlo u bolnici. Slučaj se i vodi na sudu u Zadru jer bi jako teško bilo donijeti odluku na splitskom sudu s obzirom na to da se radi o slučaju iz Splita.

Pazite, patologu je jednostavno utvrditi ako je dijete mrtvorođeno, on će to odmah vidjeti. Znači, neće biti dileme utvrditi prilikom obdukcije je li beba živa rođena pa umrla ili je umrla prije poroda. Međutim, vrlo je teško utvrditi koliko sati prije porođaja je beba umrla – kazao je novinarima Slobodne prof.dr.sc. Mladen Marcikić, vještak sudske medicine i patologije.

U Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata dobro su upoznati sa slučajem iz Splita.

- Koliko god slučajevi u medicini bili komplicirani, nije moguće da se čeka 20 godina da bi se riješio. Sa svakim danom što suđenje duže traje, "isparavaju" dokazi i mogućnost manipulacija njima raste. Liječnici su ljudi i griješe i svakome od nas se može dogoditi pogreška.

Ali kad se već dogodi, tada treba biti čovjek, grešku priznati i vidjeti kako dalje postupati. Od problema bježanjem i negiranjem stvara se samo drugi dodatni problem. Samo je važno naglasiti razliku između greške i propusta, jer za namjerni propust nema opravdanja i oni moraju biti najstrože procesuirani – kaže za Slobodnu Dalmaciju predsjednica Udruge mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:47