BLOKADA RAČUNA

ZBOG MILIJUNSKIH DUGOVA U POVIJEST ODLAZE NEKOĆ RELEVANTNE STRANKE 'Iz medija smo saznali da smo u stečaju, ali to je pogreška. Izlazimo na izbore'

 Damjan Tadić / CROPIX

U stečaju smo? Prvi put čujem, provjerit ću o čemu se radi. Tim je riječima jučer novinare Slobodne Dalmacije dočekao tajnik stranke Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku Marjan Bošnjak kad smo ga upitali za zahtjev Financijske agencije postavljen pred zagrebačkim Trgovačkim sudom da se nad tom, i još desetak drugih stranaka, otvori stečaj zbog dugotrajne blokade računa.

– Nitko nas iz Fine ili s Trgovačkog suda nije kontaktirao. Normalno funkcioniramo, izlazimo na izbore. Stvarno ste me zatekli – kaže tajnik stranke Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku. Prenijeli smo Bošnjaku informaciju da je stečaj stranke zatražen krajem 2015. i uručen bjelovarskom Trgovačkom sudu na daljnje postupanje.

Svašta od pravne države

– Ništa me više od hrvatske pravne države ne može iznenaditi. Pa imamo slučajeve da građani ostaju bez stanova a da ne znaju kome su i koliko dužni – zaključio je naš sugovornik iz stranke Jedino Hrvatska.

U svakom slučaju, Fina je posljednjim izmjenama Stečajnog zakona iz 2015. dobila zaduženje da po službenoj dužnosti od sudova traži slanje u stečaj svih pravnih osoba, pa tako i političkih stranaka, čiji je račun u blokadi zbog dugova dulje od 120 dana i nemaju ni jednog zaposlenog. U kasnijoj fazi, Fina isti zahtjev, ako su ispunjeni uvjeti, mora podnijeti i za poduzeća i stranke koje imaju od jednog do pet zaposlenih.

Na udaru Fine tako su se u hrvatskoj političkoj galaksiji, među ostalima, našli Hrvatska stranka prava 1861 Dobroslava Parage, Hrvatska kršćanska demokratska stranka Gorana Dodiga, Hrvatska pučka stranka Tomislava Merčepa, Akcija socijaldemokrata Hrvatske Zlatka Klarića, Socijaldemokratska unija pokojnog Branka Horvata, Srpska narodna stranka osnivača Milana Đukića, koji također više nije među živima, kao i dvije stranke u čijem je osnivanju i vođenju značajno učešće imao nedavno preminuli Marko Veselica, Hrvatska demokratska stranka (HDS) i Hrvatska kršćansko-demokratska unija.

Stečaj je zatražen i za Stranku umirovljenika, a prema onome što nam je rekao predsjednik te stranke Lazar Grujić, pitanje je koja je od nabrojenih stranaka zaista i završila u stečaju. Naime, Grujić kaže kako je SU pred Trgovačkim sudom dokazala da nije u blokadi, da nema nepodmirenih dugovanja i da je sve bila pogreška.

– Da smo završili u stečaju, doznali smo u medijima jer je Hina emitirala tu vijest. No, u pitanju je pogreška, normalno funkcioniramo, izlazimo na izbore, imamo 120 organizacija – referira Grujić. Na pitanje kako je onda Fina zatražila stečaj za Stranku umirovljenika, Grujić kaže kako je Fina u jednom trenutku poslala Trgovačkom sudu popis blokiranih na kojem je bila i ta stranka, ali da, ističe, taj popis kasnije nije ažuriran.

Likvidirani SDU, HDS, HPS...

– Nanesena nam je šteta. Pazite, imamo sjedište u središtu Zagreba, praktički na Trgu bana Jelačića, redovito izlazimo na izbore, imamo kampanje za koje moramo otvoriti posebne račune, što i činimo. I onda se pojavi nešto takvo, ne znam kako bih to nazvao – komentira predsjednik Stranke umirovljenika.

U istome ili sličnom postupku poput Stranke umirovljenika, i Paragin HSP 1861 i Dodigov HKDS odbacili su zahtjev za stečaj njihovih stranaka, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane, prema podacima koje smo prikupili, sudovi su likvidirali HDS, Horvatov SDU, Merčepov HPS i ASH negdašnjeg predsjednika Zlatka Klarića. Potonja stranka ostala je, među brisanima, najviše dužna, čak milijun i 242 tisuće kuna. Blokade računa nabrojenih stranaka uglavnom su se kretale oko 50 tisuća kuna, a u slučaju ASH radilo se o gubitku dugogodišnjeg sudskog spora i dugu koji je iz njega proistekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:28