IMAO JE SAMO 32 GODINE

'ZBOG POSLA SU GA SKORO NASMRT PRETUKLI, BIO JE STRAŠNO VRIJEDAN...' Prijatelji i rodbina i dalje u šoku zbog smrti poznatog ugostitelja

Frane Žuvela snimljen 2014. sa sestrom Antoniom u restoranu Marinero, nekoliko dana nakon što je bio žrtva napada za koji je optužen vlasnik susjednog lokala
 Božidar Vukičević / CROPIX

Ni dva nakon nakon tragične pogibije poznatoga hvarskog ugostitelja i gradskog vijećnika Frane Žuvele, Hvarani u nevjerici i dalje govore kako ne mogu vjerovati da više nije među njima.

Jer, najčešće riječi kojima ga opisuju njegovi sugrađani jest da je bio izuzetno vrijedan, živio je punim plućima, bez zadrške, a za sobom je ostavio suprugu i troje male djece. Bio je omiljen u društvu, a s prijateljima je proveo i svoje posljednje trenutke. Nažalost, upravo ga je i brzina odvela u smrt u dobi od samo 32 godine. Dio ceste pokraj Staroga Grada na kojem je prestao život Frane Žuvele, gdje je svojim BMW-om sletio oko 3.40 u nedjeljno jutro, stanovnici Hvara opisuju kao vrlo opasan i tamo su se već nesreće događale, a za Žuvelu je bio koban. Za život se borio do 5 sati ujutro, no nažalost podlegao je ozljedama. Njegov suvozač Igor Tabak prošao je, srećom, samo s lakšim ozljedama i nakon što je helikopterom prebačen u Split, pušten je iz bolnice na kućnu njegu.

Jurio prema Hvaru

Vraćali su se sa subotnjeg izlaska, iz smjera Jelse, a vjerojatno su i svratili do Žuvelina imanja u Starogradskom polju. Te je noći puhala bura, na cesti je bila poledica, a Franin BMW jurio je prema Hvaru. Cijelo je društvo, među kojima je bio i Domagoj Bebić, profesor na Fakultetu političkih znanosti i brat bivšega hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića, krenulo kući, ali uvjeti na cesti nisu bili za velike brzine, a baš je brza vožnja bila Žuvelina strast. Do svoga posljednjeg trenutka života Frane je napravio puno, nije mirovao ni trenutka. Preuzeo je s bratom uhodan očev posao s otkupom ribe u hvarskoj uvali Vira, i to godinama povezivao sa svojim poznatim restoranom Marinero koji je poslovao u samom srcu Hvara.

Njihovi kamioni s natpisom “Od mora do stola” često su se mogli vidjeti po Hvaru. Posao je cvao, a braća su ga i dalje širila. Otkupljivali su ribu od desetak brodova i koča i hvalili se uvijek svježom ribom na svojem stolu. A osim ugostiteljstva, Žuvelina velika strast, unatoč mladosti, bila je i politika. Bio je nositelj liste Forca, aktivni hvarski vijećnik, a godine ga nisu spriječile da se prije koju godinu kandidira i za gradonačelnika Hvara. Obitelj Žuvela jedna je od imućnijih hvarskih obitelji, no svatko će potvrditi da su sve stekli vrijednim radom. A atraktivan prostor u centru grada i općenito lokali u vlasništvu obitelji 2014. su pokojnog Franu zamalo koštali života.

Naime, u ljeto prije dvije i pol godine Frane je bio žrtva šestorice napadača, kasnije optuženih za organiziranje i izvršenje napada u njegovu restoranu Marinero u hvarskom dijelu zvanom Bankete. Franu su napali šakama, pivskim kriglama i pretukli ga barskom stolicom. Tijekom napada Žuvela je zadobio dvije duboke rasjekotine na glavi i čeljusti koje su sanirane s desetak šavova te hematom na čelu koji je nastao od debelog dna čaše. Napadače nisu spriječili niti gosti u restoranu, koje su rastjerali i nakon toga demolirali inventar lokala, a Žuveli time dodatno željeli poslati prijeteću poruku. Čim se malo oporavio, Frane se vratio obiteljskom poslu.

SMS poruka

Optužnica Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu potvrđena je tri mjeseca poslije nasilnog pohoda u Hvaru, a na splitskom Općinskom sudu sazvano je suđenje. Napadačima, prema optužnom aktu, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kako stoji u aktu, 40-godišnji pekar Marijan Lekaj, inače državljanin Srbije i vlasnik pekarnice u neposrednoj blizini Marinera, bio je taj koji je potaknuo ostale na napad na Žuvelu. Ante Markulin, Ante Firić, njegov brat Sandro Firić, Dino Vidović i Cvitko Milković, u dobi između 22 i 29 godina, optuženi su za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede. Naime, Lekaja se tereti da je 15. lipnja 2014. preko mobitela poslao Markulinu SMS: “Platio sam ti 10.000 kuna, nemoj imati milosti, nabij ih dobro i doći ćeš navečer u 10 uri, tada su oni tamo”. Državno odvjetništvo smatra da je Lekaj upravo i mislio na Žuvelu i članove njegove obitelji s kojima je ranije bio u sukobu. A baš tako je i bilo. Te večeri oko 22 sata Markulin je s ostalom četvoricom okrivljenih došao u Marinero ostvariti dogovoreni napad. Kako stoji u optužnici, zajednički su više puta šakama i nogama udarali Franu Žuvelu po glavi i tijelu, pri čemu je dobio teške tjelesne ozljede. Kako bilo, Žuvela nije dočekao izvršenje pravde, a svoju je obitelj, prijatelje i sugrađane ostavio u dubokoj boli i nevjerici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:06