AFERA STAN

Zbog stanova za muža Josipe Rimac radit će 730 sati za opće dobro

USKOK je istragom obuhvatio i supružnike Rimac, ali je odustao zbog nedostatka dokaza
 Bruno Konjević / CROPIX

Bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ana Marija Radić jučer je na Županijskom sudu u Zagrebu proglašena krivom za zloupotrebu položaja i ovlasti jer je nezakonito pogodovala suprugu prijašnje gradonačelnice Knina, Josipe Rimac, da kao hrvatski branitelj, umjesto jednog, dobije dva stana u Kninu.

Nepravomoćno je osuđena na godinu dana zatvora, koji joj je zamijenjen radom za opće dobro. Tako će Ana Marija Radić, umjesto izdržavanja zatvorske kazne, morati odraditi 730 sati humanitarnog rada, a usto će morati državi nadoknaditi štetu od 548.653,14 kuna.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju USKOK na početku istragom obuhvatio i samu Josipu Rimac i njezina supruga Danijela Rimca kao poticatelje na zloupotrebu. Nakon provedene istrage USKOK je, zbog nedostatka dokaza protiv Rimčevih, obustavio postupak protiv njih te optužio samo spomenutu bivšu ravnateljicu Uprave za područja posebne državne skrbi.

Prema optužbi, prema kojoj ju je jučer i sud proglasio krivom, Ana Marija Radić poduzela je 2008. i 2009. godine niz radnji kako bi obitelji Rimac nezakonito dobila dodatni stan na istoj adresi u Kninu. Naime, Danijel Rimac imao je pravo na stambeno zbrinjavanje. No, pokraj stana od 126 četvornih metara na prvome katu u kući u Meštrovićevoj ulici 10 u Kninu, koji je obitelj Rimac već koristila, zahvaljujući optuženoj dobio je i stan od 128 kvadrata u prizemlju iste kuće s pripadajućim podrumom. Na posljednjoj etaži, u potkrovlju, živi sestra Josipe Rimac. Ana Marija Radić najprije je, prema presudi, poduzela potrebne radnje da država otkupi sporni stan, a potom i da isti bude dodijeljen obitelji Rimac.

Pritom je dala nalog da se dva predmeta APN-a spoje u jedan, a da bi do kraja prikrila dodjelu dviju zasebnih stambenih jedinica jednoj osobi, u ugovor o darovanju uvrstila je formulacije iz kojih nije razvidno da se radi o dva stana. Time je, zaključio je sud, pokazala da je bila svjesna svojeg protupravnog djelovanja. Upravo zbog formulacija koje je posredno umetnula u ugovor, davši papirić s tekstom odgovarajućeg članka službenici koja je sastavljala ugovor, zavarala je i nadležno državno odvjetništvo koje je dalo suglasnost jer nije moglo posumnjati da se ne radi o jednoj, nego o dvije stambene jedinice.

Sud je na temelju provedenih dokaza zaključio da je optužena očito željela pomoći svojoj prijateljici Josipi Rimac da se u kuću u kojoj su živjeli ona i suprug te njezina sestra ne useli neka treća osoba. Ana Marija Radić pritom nije za sebe ostvarila nikakvu imovinsku korist, ali je oštetila državni proračun, stoga je državi dosuđen imovinskopravni zahtjev u spomenutom iznosu koji optužena mora nadoknaditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:16