KATASTROFA U SLAVONIJI

'Zbog velikih vrućina, raspadnutih lešina i ogromnog broja štakora prijete bolesti'

Razina visine rijeke Save na poplavljenim područjima polagano pada te je tako na nekim mjestima u Gunji, iz koje se voda polagano povlači te samo središte toga mjesta više nije pod vodom, voda pala i za metar
 Vlado Kos / CROPIX;

NOVO 20:38 - Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini je stabilna i nema evidentiranih bolesti, izjavila je večeras u Županji načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević dodajući kako se na terenu rade preventivne mjere kako ne bi niti došlo do širenja bolesti.

Po njezinim riječima, u javnosti su se pojavile informacije da je na poplavljenim područjima uvedena karantena.

Maja Grba-Vujević opovrgla je te glasine podsjetivši kako je karantena jedna od epidemioloških mjera kojom se spriječava širenje zaraznih bolesti.

"A mi nemamo evidentiranih zaraznih bolesti, niti uvodimo karantenu. Donijeli smo samo preventivne mjere kako ne bi došlo do epidemije na poplavljenom području", kazala je navodeći kako su na tim područjima, uslijed velikih vrućina, velikih količina vode, raspadnutih životnjih lešina te velikog broja štakora, moguće pojave crijevnih oboljenja te mišje groznice.

Razina visine rijeke Save na poplavljenim područjima polagano pada te je tako na nekim mjestima u Gunji, iz koje se voda polagano povlači te samo središte toga mjesta više nije pod vodom, voda pala i za metar.

Sljedećih dana bi se kod Rajevog Sela nedaleko razrušenog nasipa trebao postaviti "pontonski element" koji će rijeku usmjeravati tako da što manje utječe u poplavljena područa.

Razina vode opada polagano i na drugim potopljenim područjima.

U 19 sati vodostaj Save kod Županje iznosio je 981 u stagnaciji je. U prošla 24 sata kod tog je grada vodostaj pao je 23 centimetra.

Vojska: 'Mi smo inače uvježbani za ovakve situacije, ali ovo još nismo doživjeli!'

19:04 "Operacija je svakako kompleksna jer se radi u vrlo kontaminiranih uvjetima. Mi se uvježbavamo za ovakve situacije, no međutim, ovakvu situaciju još nismo imali", izjavio je za RTL Danas zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Siniša Jurković.

"Radimo jedan pregradni zid ispred nasipa kako bi osigurali uvjete za njegovu sanaciju. Ta kompleksnost uvjetuje duljinu sanacije... Ja vjerujem da ćemo to riješavati u idućih nekoliko dana, ali ako vremenski uvjeti budu nepogodni, ta operacije se može i produžiti", dodaje Jurković.

Brigadni general je dodao kako je vojska u zadnjih godinu dana tri puta reagirala kao protupoplavna snaga, ali poručuje da ovakvu katastrofalnu situaciju nisu još imali.

"Vojnici se od kontaminacije čuvaju zaštitinim opremama, karantena još nije proglašeni, a mislim da još ni ne treba biti. Prilikom izlaska iz poplavljenog područja radimo dekontaminaciju pa na taj način štitimo sebe i tehniku".

"Vjerujem da ćemo sutra početi opsežniju operaciju izvlačenja strvina i lešina, kako ne bi i zrak postao kontaminiran. Najavljuju nepovoljne vremenske uvjete, vjerojatno će i to odgoditi cijelu ovu operaciju", kazao je za kraj Jurković.

Elementarna nepogoda za Brodsko-posavsku županiju

17:50 - Brodsko-posavski župan Danijel Marušić donio je danas odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane velikom količinom oborina na poljoprivrednim kulturama i infrastrukturnim objektima na području gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška te za 26 općina.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je za općine Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gomji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje.

U odluci župan Marušić podsjeća da su na čitavom području Brodsko-posavske županije štete nanesene u razdoblju od 22. travnja do 18. svibnja, te je obvezao sva gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta da u najkraćem roku izrade izvješća. Prvu preliminarnu procjenu šteta donio je grad Slavonski Brod, gdje štete iznose oko 27 milijuna kuna.

Davor Vlaović, načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje očekuje da bi ukupne štete u Brodsko-posavskoj županiji mogle biti veće od 100 milijuna kuna.

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije danas je sjednicu održao u Novoj Gradiški, gdje su izvješća o aktivnostima tijekom obrane od poplava podnijeli predstavnici općina sa zapadnog dijale ove županije. Na sjednici je, uz ostalo, istaknut problem savskog nasipa u Davoru, za koji je rečeno kako mu je potrebna kompletna obnova.

Stožer je zaključio kako će se od Hrvatskih voda i Vlade tražiti uređivanje vodotoka rijeke Save i dozvola za vađenje pijeska i šljunka čime bi se vodotok produbio i smanjila opasnost od poplava.

Ministar Ostojić: 'Da, bilo je pokušaja pljačke poplavljenih kuća! Uhvatili smo šest pljačkaša u čamcima'

17:25 - Na međunarodnom graničnom prijelazu Gunji između Hrvatske i BiH, koji još nije u funkciji, uskoro bi se trebala otvoriti privremena policijska postaja za nadzor državne granice uz BiH, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je obišao taj prijelaz.

S prijelaza se voda povukla pa ga od naplavina Save čiste pripadnici vatrogasnih postrojba.

"Želimo spriječiti mogućnost bilo kakvog upada s druge strane na ovo područje i eventualno pljačkanje", rekao je Ostojić, dodajući kako se nada da će granični prijelaz Gunja uskoro biti ponovno otvoren za granični promet.

Istaknuo je kako je bilo pokušaja krađe na poplavljenim područjima te da je policija u tom naumu spriječila šest osoba u čamcima.

"Ovo su momenti u kojima nema uopće dileme hoće li policija to sprječiti ili ne svim sredstvima jer to policijske ovlasti u ovakvim situacijama u potpunosti dozvoljavaju", rekao je ministar unutranjih poslova.

Ostojić je izjavio i da ne može potvrditi informaciju po kojoj je u poplavama u županjskoj Posavini poginula još jedna osoba.

Sva vozila, osobe i pribor moraju biti dezinficirani prilikom izlaska iz poplavljenog područja

16:29 S obzirom na proglašenu opasnost od epidemija, u svrhu zaštite zdravlja ljudi i životinja i sprječavanja širenja uzročnika bolesti u područja izvan poplavljenog potrebno je provoditi preventivne mjere pojačane dezinfekcije koju organizira, provodi i nadzire veterinarska služba, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pojačana dezinfekcija mora se provoditi na svim kontrolnim točkama koje uspostavlja i osigurava krizni stožer, a po potrebi se mogu odrediti i dodatne točke na kojima se mora provoditi pojačana dezinfekcija.

Sva vozila, osobe i pribor moraju biti dezinficirani prilikom izlaska iz poplavljenog područja odnosno povratka kroz kontrolne točke.

Dezinfekcija vozila provodi se prskanjem kotača i vanjske površine vozila te prelazak vozila preko spužve natopljene dezinficijensom, a osobe se dezinficiraju presvlačenjem upotrijebljene jednokratne zaštitne odjeće i obuće, uranjanjem gumenih čizama u posude s dezinficijensom te dezinfekcijom ruku dezinfekcijskim sredstvom.

U poplavom ugroženom području veterinarski pregled gospodarstava

16:14 - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da se na poplavnom području provodi Odluka o veterinarskom pregledu gospodarstava, koja se odnosi na sva gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji te gospodarstva u drugim županijama u koja su dopremljene životinje s poplavom ugroženog područja.

Svrha ovog pregleda je evidentiranje svih evakuiranih životinja te kontrola zdravstvenog stanja u svrhu ranog otkrivanja mogućih zaraznih bolesti te eventualno liječenje bolesnih životinja koje nisu sumnjive na zarazne bolesti.

Evidencija, označavanje, klinički pregled i eventualno liječenje u okviru ove odluke besplatni su za sva gospodarstva u ugroženim općinama te sva ona gospodarstva koja su primila evakuirane životinje, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Za građane s poplavljenih područja nove osobne na teret proračuna

16:10 - Stanovnici s poplavljenih područja kojima su osobni dokumenti uništeni, izgubljeni ili nestali u poplavi mogu na teret državnog proračuna izraditi nove dokumente u policijskim postajama u Otoku i Županji te PU vukovarsko-srijemskoj u Vinkovcima.

Ta ja policijska uprava danas izvijestila kako je građanima na raspolaganju i mobilno šaltersko vozilo u kojem se također mogu podnijeti zahtjevi za izradu novih osobnih dokumenata, koje će se danas do 14,30 sati nalaziti u Cerni, u središnjem parku, kao i u nedjelju, 25. svibnja, od 7 do 19 sati. U ponedjeljak će mobilno šaltersko vozilo biti raspoređeno u Gradištu.

Građane koji namjeravaju putovati u BiH, policija obavještava kako je granični prijelaz Gunja zbog poplava zatvoren za sav promet, dok je granični prijelaz Županja-Orašje otvoren, no zbog osobne sigurnosti građanima se ne preporuča odlazak u BiH.

Građanima koji osobnim vozilima prevoze humanitarnu pomoć za stanovništvo poplavljenog područja BiH ili idu po osobe kojima žele omogućiti smještaj, bit će omogućen ulazak u tu državu. Kamionima je zabranjen prelazak preko graničnog prijelaza Županja-Orašje, osim onima koji prevoze humanitarnu pomoć i žurnim službama.

Policija navodi i kako je svim osobama koje žele izaći iz BiH te se odvesti na područje Hrvatske omogućen prelazak državne granice.

HZJZ upozorava na opasnost od crijevnih zaraznih bolesti

16:05 Stanovništvu koje se vraća na poplavljena područja najveća opasnost prijeti od crijevnih zaraznih bolesti i bolesti koje prenose glodavci, no epidemije zasad nema, doznaje se danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

U svim županijama u kojima je, odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića, proglašena opasnost od epidemije zaraznih bolesti, provode se mjere deratizacije i dezinsekcije. Iznimka je jedino Vukovarsko-srijemska županija koja je još pod vodom pa se ne može provoditi deratizacija, kažu u HZJZ-u.

Epidemiološka situacija je zasad stabilna, ne uočava se porast ili grupiranje pojedinih zaraznih bolesti.

Prije nekoliko dana na području Brodsko-posavske županije registrirano je nekoliko odraslih osoba s probavnim tegobama, kao i četvero djece mlađe dobi s respiratornim tegobama, no nakon što im je ukazana liječnička pomoć svi su dobro.

HZJZ upozorava na opasnost od crijevnih zaraznih bolesti zbog kontaminacije otpadnim vodama, a građane se poziva da slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode te da ne piju bunarsku vodu.

Zbog poplava su glodavci i zmije došli u bliži kontakt s ljudima, stoga postoji opasnost od prijenosa zaraza njihovim ugrizom.

Također postoji opasnost od bolesti koje glodavci prenose svojim izlučevinama, ako dođu u kontakt s hranom i pićem, kao i rizik od bolesti koje nastaju direktnim kontaktom kože sa zaraženom vodom (npr. leptospiroze).

Ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin upozorava na velike probleme koje stvaraju enormne količine komaraca, zbog kojih je gotovo nemoguće raditi na terenu, pogotovo u Slavonskom Brodu i Županji.

"Iako komarci trenutačno ne predstavljaju zdravstvenu ugrozu, jako smetaju ljudima koji rade na terenu. Potencijalna opasnost postoji od zaraze virusom Zapadnog Nila koji se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca, a to bi se moglo pojaviti na ljeto", kaže Poljičanin koja najavljuje da će se zaprašivanje komaraca nastojati iskoordinirati sa susjednim državama BiH i Srbijom.

Zbog najezde komaraca danas bi na području Brodsko-posavske županije trebao započeti larvicidni tretman, a planiraju se i mjere uništavanja glodavaca na poplavljenim područjima, za što treba osigurati primjerenu opremu i ljudstvo.

Županijskim zavodima za javno zdravstvo stalno se šalje potrebna pomoć u cjepivu, dezifincijensima i timovima za dezinfekciju i deratizaciju. HZJZ je poslao 1500 doza cjepiva protiv tetanusa, 15 doza prouzmijskog otrova, te tonu sredstava za dezinfekciju.

Tamo gdje se voda povukla, odvozi se krupni i drugi otpad, zbrinjavaju lešine životinja i ostaci hrane, uklanja naneseni mulj, te čiste i peru javni i stambeni objekti.

Na tom području već se pristupilo saniranju i dezinfekciji (hiperkloriranju i kloriranju) lokalnih bunara. Tamo gdje je moguće, npr. u Hrvatskoj Kostajnici, nastavlja se dezinfekcija domaćinstava, navodi HZJZ.

Caritas: Najpotrebniji hrana i higijenske potrepštine

14:40 Caritas Zagrebačke nadbiskupije priopćio je danas kako više nema potrebe za donacijama odjeće i obuće, već su stradalima u poplavama trenutno najpotrebniji hrana i higijenske potrepštine.

Caritas poziva građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: IBAN HR18 2360 0001 1013 4027 7, poziv na broj 05400, ili donacijom hrane koja može duže stajati, vode i higijenskih potrepština, koje su trenutno najpotrebnije.

Donacije se mogu u Zagrebu predati od 8 do 18 sati u Gajnicama (Crnojezerska 20), na Trešnjevci (Selska cesta 165), u Dubravi (Avenija Dubrava 220), te u Rakitju (Ribička 4).

Pusić i Georgieva: Komarci su velika opasnost

13:30 Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet na poplavljenim područjima i Hrvatska i EU zajedno će hitno krenuti u borbu protiv komaraca koji tu predstavljaju veliku opasnost, izjavile su u petak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i europska povjerenica Kristalina Georgieva u Županji.

"Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet, a komarci su velika opasnost. Tu ćemo spojiti europske kapacitete civilne zaštite i hrvatske zrakoplove i riješavati probleme s obje strane rijeke", rekla je Georgieva.

FOTO: Emica Elvedji / CROPIX

"Komarci su velika opasnost zbog širenja zaraze. To zahtijeva hitnu reakciju, Hrvatska će osigurati avione, a EU će namo pomoći u financiranju letova i sredstvima za zaprašivanje. To je potrebno napraviti odmah", rekla je Pusić.

Pusić je rekla da očekuje humanitarnu pomoć EU-a i oko smještaja ljudi. "Neki su sada smješteni kod prijatelja, neki su po dvoranama i dok im se kuće ne očiste i ne vrate u upotrebljivo stanje, morat će biti negdje smješteni. To je pomoć koja nam treba", kazala je hrvatska ministrica.

Europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva izjavila je da je područje Slavonije pogodila strašna tragedija, ali i je u borbi protiv poplava ostvarena nevjerojatna mobilizacija vojske, civilne zaštite, Crvenog križa i građana. "Za to sam vrlo zahvalna jer ljudi ovdje nisu pomagali samo svoje, nego su Hrvati pomagali i Srbiji i BiH", rekla je.

"Poplave zahtijevaju veliku suradnju sada, zahtijevat će veliku suradnju u budućnosti, poplave nas spajaju i u ime Europpljana želim reći da smo od prvog dana osigurali sve što su zemlje zatražile, helikoptere, vodne pumpe...", naglasila je. "Ovdje u Hrvatskoj, jedino su trebale satelitske karte i to smo dostavili, svi u Europi se sada osjećaju kao Hrvati, kao Srbi, svi smo iz regije", dodala je Georgieva.

Zmajlović: Određena odlagališta za prikupljanje otpada

12:30 Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas u Županji kako se radi na planu sanacije poplavom pogođenih područja na kojima će trebati očistiti kuće i javne površine, a pritom nastale različite vrste otpada trebat će razvrstati i odvoziti na odlagališta koja su već određena.

Nakon sastanka s načelnicima općina i čelnicima komunalnih poduzeća s područja pogođenih poplavama, Zmajlović je rekao kako su u okruženju određena odlagališta koja su spremna prihvatiti otpad, a usporedno će se za građane, komunalna poduzeća i jedinice lokalne samouprave izraditi smjernice o tome kako će se s njim postupati.

Dodao je kako će otpad pri prikupljanju razvrstavati i odvoziti na privremena skladišta, gdje će se pojedine kategorije obrađivati kako bi se smanjio njegov obujam i omogućilo primjereno zbrinjavanje.

Crveni križ: Donirajte novac!

12:20 Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je danas da je proteklih dana prikupljeno više nego dovoljno materijalnih dobara za pomoć stanovništvu Slavonije stradalom u poplavi, stoga apelira na građane da ubuduće doniraju novčana sredstava putem donatorskog telefona ili na žiro-račun HCK-a.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt posebno je pozvao na suradnju tvrtke koje proizvode artikle koji su potrebni za čišćenje i obnovu domaćinstava nakon povlačenja vode.

Riječ je o čizmama, gumenim rukavicama, metlama, četkama, zaštitnim maskama, sredstvima za čišćenje i dezinfekciju, deterdžentima za rublje, ručnicima, sprejevima protiv komaraca te tanjurima i priboru za jelo za jednokratnu uporabu.

Dosad je putem žiro-računa HCK-a uplaćeno 32,5 milijuna kuna, a na donatorskom telefonu 6,7 milijuna kuna. To pokazuje, rekao je Markt, da se od nedjelje, kada je HCK pozvao na pomoć poplavljenim područjima, u Hrvatskoj "dogodio tsunami dobrote".

U ovom trenutku postoje zalihe hrane, vode i drugih potrepština za više od mjesec dana, pa HCK predlaže Vladi da se dio te pomoći uputi žrtvama poplava u BiH i Srbiji, posebice u dijelove Bosanske Posavine gdje je situacija najkritičnija.

Markt je najavio da HCK pravi posao tek čeka pri sudjelovanju u obnovi oko 3.000 domova. Zbog toga su u stalnoj koordinaciji s austrijskim i njemačkim Crvenim križem oko posudbe specijalnih uređaja za isušivanje zidova, kako bi se vodom oštećeni domovi što prije osposobili za normalan život. Pritom je istaknuo donaciju HEP-a od milijun kuna za troškove električne energije radi korištenja isušivača.

Spasioci ne smiju ulaziti u vodu zbog opasnosti od epidemija

12:01 Kako je za područje Vukovarsko-srijemske županije proglašena opasnost od epidemija, gorski spasioci danas ne smiju ulaziti u vodu i rade samo iz čamaca. U ophodnji ćemo ostaviti nekoliko čamaca sa posadama, a kako ne smijemo više u vodu, raditi će se po pozivu i danas ćemo biti na dispoziciji Centru 112., objavili su iz HGSS-a nakon sastanka Stožera.

---------------------------------------------

Hrvatski autoklub zbrinut će oštećena vozila

11:55 Hrvatski autoklub (HAK) priopćio je danas da će u koordinaciji s Vladom i Stožerom zaštite i spašavanja RH zbrinuti vozila oštećena uslijed poplava.

Čim okolnosti na terenu dopuste, HAK će se uključiti u zbrinjavanje poplavom oštećenih vozila i time doprinijeti stvaranju uvjeta za normalizaciju života i povratku stanovnika u poplavom pogođena područja, naglašava HAK.

HAK se također uključio u pomoć stanovništvu poplavom ugroženih područja te je uplatio donaciju od 100.000 kuna na račun Hrvatskog crvenog križa.

HAK također podsjeća građane s poplavom pogođenih područja, kojima su uslijed poplave vozila nepovratno oštećena ili uništena, na mogućnost povrata neiskorištenog dijela premije automobilske odgovornosti, odnosno neiskorištenog dijela godišnje naknade za uporabu javnih cesta, kaže se u priopćenju.

---------------------------------------------

Josipović: Trebamo razmisliti o trajnom uređenju režima na Savi

11:12 Potrebno je razmisliti o trajnom i cjelovitom uređenju režima na Savi i njezinim pritocima jer klimatske promjene očito nose veće izazove i veću mogućnost katastrofa, složili su se u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i europska povjerenica Kristalina Georogieva.

"Preventivne mjere od prirodnih katastrofa su važne. Nije riječ samo o trenutnom ublažavanju situacije nego treba razmisliti o trajnom i cjelovitom uređenju režima na Savi i pritocima", rekao je Josipović. "Očito je da klimatske promjene koje vrlo jasno možemo osjetiti donose novosti koje nisu dobre za nas, očito je da donose veće izazove i veću mogućnost za katastrofe kakvoj smo sada svjedoci", rekao je hrvatski predsjednik nakon sastanka s povjerenicom Europske komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije.

Georgieva je rekla da je potrebno poduzeti preventivne mjere kako bi građani i gospodarstva bili bolje zaštićeni i ponovila je da jedna kuna uložena u prevenciju dugoročno znači 4-7 kuna smanjenja štete.

"U tom smislu se veselim suradnji sa sustavom civilne zaštite, s vojskom koja se uključila u taj projekt, ali također i s kreatorima politike ovdje u Hrvatskoj u izgradnji snažnije Europe suočene sa sve češćim i razornijim katastrofama", istaknula je.

Josipović je rekao da je siguran da će dolazak europske povjerenice značiti novi i jači angažman EU-a u regiji.

"Već sada EU i zemlje EU-a snažno pomažu, posebice u BiH, ali i kod nas. Vjerujem da će pošto i sama vidi kakvo je stanje na terenu, gospođa Georgieva poduzeti sve što je u njezinoj moći, sve što je u moći Europske unije da nam olakša" situaciju, rekao je Josipović.

Također je iskoristio prigodu da joj zahvali za brigu koju je EU pokazala za stanje u Hrvatskoj, ali i u regiji. Rekao je da ju je detaljnije upoznao sa stanjem katastrofalne poplave u Hrvatskoj i potrebama pogođenog stanovništva.

Georgieva je nakon sastanka s predsjednikom otputovala u Slavoniju u društvu šefice diplomacije Vesne Pusić kako bi sama vidjela situaciju na terenu. Prije dolaska u Hrvatsku bila u Orašju u Bosni i Hercegovini, a prije tri dana i u Obrenovcu, srpskome gradu koji je najviše stradao u poplavama.

"Ja sam ovdje da prenesem poruku sućuti za ogromnu tragediju koja je pogodila Srbiju, BiH i Hrvatsku posljednjih dana i da zahvalim Hrvatskoj da je u trenutku kada je zemlja i sama suočena s poplavama pokazala solidarnost sa svojim susjedima", rekla je Georgieva. Dodala je da je bila u Obrenovcu s hrvatskim vojnicima koji su spašavali živote te da je također posjetila Orašje gdje su Hrvati također pomagali "svojoj braći s druge strane rijeke".

"Zbog solidarnosti koju ste pokazali, zbog još 18 zemalja članica koje dolaze u pomoć pogođenom stanovništvu, možemo reći ljudima: niste sami", naglasila je.

---------------------------------------------

VUKOVAR - Vodostaj rijeke Save u nekoliko je posljednjih dana pao za dva metra i još treba pasti za nekih četrdesetak centimetara kako bi se proglasile redovne mjere obrane od poplava, a tada bi se život u Županji trebao vratiti u normalu, kazao je županjski gradonačelnik Davor Miličević rekavši kako ipak još treba biti na oprezu i do daljnjega nadgledati Savu.

"Sava opada i pritisak vode na nasipe je puno manji, a u korist nam ide i sunčano vrijeme koje isušuje nakvašene nasipe", istaknuo je Miličević pozdravivši što je, kako je kazao, država preuzela glavnu ulogu u provedbi potrebnih mjera na ugroženim i poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da je voda u poplavama koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju stvorila jezero promjera većeg od 100 kilometara.

"Iz ovoga moramo izvući pouku i pripremiti se kako se ovo više ne bi ponovilo", poručio je ustvrdivši kako u ovom trenutku pristiže čak i previše humanitarne pomoći te ju je sve teže smjestiti. No, izrazio je bojazan da će, za nekoliko mjeseci, kada se mještani evakuiranih sela počnu vraćati u svoje domove, pomoć presahnuti, a i tada će biti iznimne potrebe za njom jer će se ljudi vratiti u prazne kuće, bez igdje ičega.

Spomenuvši javne radove koje je država najavila, Miličević je rekao kako je Grad Županja podnio zahtjev za upošljavanjem stotinjak osoba na javnim radovima.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati iznosio je 989 te je u posljednja dvadeset i četiri sata vodostaj kod toga grada opao za 24 centimetra. Sava kod Županje u prosjeku opada za centimetar svakoga sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:40