PROJEKT NA DUNAVU

Zeleni: 'Ovaj projekt za Kopački rit znači sigurnu smrt'! Zamjenica ministra: 'Nećemo odustati. Nikome nije cilj uništiti prirodu'

Projekt koji bi obuhvatio 53 km Dunava od Aljmaša do mađarske granice, znači i izgradnju 28 objekata na Dunavu

KOPAČKI RIT - Uređenje vodnog puta i regulacijski radovi na Dunavu, koji bi se trebali izvesti prema projektu Agencije za vodne putove, još jednom su posvađali državna tijela i institucije s dijelom nevladinih udruga za zaštitu prirode i okoliša.

Nakon što je preko svjetskih udruga za zaštitu prirode i u europskim medijima upozorio kako bi, prema mišljenju njegove udruge, predviđeni radovi ozbiljno naštetili ekološkoj ravnoteži Dunava i Kopačkog rita, predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Tibor Mikuška isto je ponovio na Okruglom stolu o ovom projektu, na kojem je predstavljena i studija utjecaja na okoliš.

Tibor Mikuška, predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode

- Ovaj projekt treba prekinuti, studiju u potpunosti odbaciti i pristupiti izradi novih rješenja na mjestima koja su označena kao uska grla i koja ometaju plovnost Dunavom, za što moraju postojati i dokazi. Riječ je o projektu koji je napravljen jednostrano i ja bih ga usporedio s farbanjem tunela, jer mu je jedina svrha punjenje privatnih džepova novcima poreznih obveznika.

I neovisni stručnjak Europske komisije je dao negativno mišljenje o studiji, što je dovoljan razlog da se ona odbaci, a samim time i da se odustane od projekta. Studija je izrađena po zakonima, ali je kvalitetno nepopravljiva i loša, jer ona ne ocjenjuje utjecaj na okoliš, nego samo potvrđuje da neće biti nekog utjecaja. Ovo bi za Kopački rit značilo polaganu, ali sigurnu smrt - rekao je Mikuška, dodavši da ne zna kolika je vrijednost projekta, ali pretpostavlja da je riječ o 25 do 50 milijuna eura.

S njime se nisu složili predstavnici Ministarstava uključenih u projekt, kao niti državnih agencija i tvrtki koje su radile na izradi studije.

Francuzi: Kopačkom ritu prijeti katastrofa. Hrvati, uništit ćete projekt europske Amazone!

- Imamo gotovu studiju i čekamo da nam do kraja dođu komentari EK, nakon kojih ćemo vidjeti kako stojimo sa studijom, ali ne dolazi u obzir da sada od ovoga odustajemo. Možemo samo popravljati, ako nešto bude potrebno. Nikome nije cilj uništiti prirodu, već je učiniti boljom - kazala je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, dok je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao da je riječ o projektu "koji će pozitivno utjecati na prirodu“, a Mikušku je proglasio nekompetentnim za raspravu.

Projekt koji bi obuhvatio 53 km Dunava od Aljmaša do mađarske granice, znači i izgradnju 28 objekata na Dunavu. Prema riječima izrađivača studije Zdenka Tadića, u njoj su uvažene sve sugestije Uprave Kopačkog rita, koja je kazala gdje se nikako ne smije ništa raditi, kako se ne bi narušila ekološka ravnoteža.

Zbog toga se i odustalo od 20-tak građevina. Kao usko grlo označen je upravo dio između Kopačkog rita s jedne i Apatina s druge strane Dunava, gdje se pojavio otok koji raste i ne osigurava plovidbu.

Projekt je ujedno i obveza Hrvatske prema međunarodnim ugovorima, kojima mora osigurati plovnost Dunavom, a koja je prema riječima ravnatelja Agencije za vodne putove Miroslava Ištuka prošle godine čak 38 dana bila onemogućena, što je donijelo štetu od 6 milijuna eura.

Miroslav Ištuk, ravnatelj Agencije za vodne putove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:14