PROGOVORIO ZA SLOBODNU

Željko Kerum: 'Nisam propao. Kad bih sve prodao, u džepu bi mi ostalo 440 mil. eura!'

Hvar, 310712.Palmizana, restoran Tootos.Gradonacelnik Splita Zeljko Kerum uziva u poljupcu svoje supruge Fani. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

Splitski gradonačelnik dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju .

Niste imali živaca za guranje gradskih projekata, no prozivaju Vas zbog projekta ‘Zapadna obala’ koji ste gurali radi svojega hotela ‘Marjan’?

- Kritičari zovu zapadnu obalu Kerumovom obalom, što nije točno. To je obala svih građana Splita, koja će pokrenuti razvoj grada u svim pogledima. S ovakvom obalom Split spada u najatraktivnije destinacija poput Monte Carla, Cannesa…

Znači li to da ćete turistima priuštiti i pogled na veliki kip Isusa Krista na Marjanu? Neki će kazati kako je inzistiranje na marjanskom križu samo magla kojom prikrivate manjak pravih investicija u gradu?

- Križ na Marjanu ćemo napraviti, to grad neće koštati ništa, postoje donatori koji žele financirati gradnju, naravno najbitnije je za sada dobiti dozvolu za gradnju.

Koliko je zapadna obala koštala grad?

- Ponavljam, zapadna obala je projekt star preko 50 godina i nije puno koštala grad.

Hotel ‘Marjan-Hilton’ glavni je uzrok Vaše poslovne propasti, zbog toga ste prisiljeni rasprodavati trgovačko carstvo...

- Ima ih dosta koji žele propast mojih firmi, na njihovu žalost, uzalud se naslađuju. Dovoljno je reći da moje firme imaju tri puta veću imovinu od obveza. Da bi vam bilo lakše shvatiti, dovoljno bi bilo da prodam Trgovački centar “Joker” i zatvorim sve obveze. Točno je da smo došli u problem zbog blokade računa od Hypo banke koja nam je tim činom nanijela veliku štetu zbog koje ćemo se sporiti. Unatoč blokadi, mi smo nastavili sve ostale banke redovno servisirati i nemamo dospjelih obveza prema bankama. Također smo sve dobavljače riješili osim nekolicinu njih koji su ušli u spor s društvom “Kerum”.

Najbitnije od svega da smo navrijeme transformirali osnovno poslovanje društva “Kerum” sa svojim dugogodišnjim partnerima i na taj način osigurali radna mjesta svim djelatnicima u našim bivšim trgovinama. Ne radi se ni o kakvoj propasti mog carstva, radi se o zloj namjeri Hypo banke da za sitne novce preuzme hotel “Marjan” i proslijedi ga nekom svom kupcu, ali to im sigurno neće poći za rukom. I ako se ne dogovorimo, slijedi pravna bitka koju ćemo mi sigurno dobiti, pravna bitka gdje će se vrtit ogromni novci jer je vidljivo da je firma “Kerum” koja je blokirana kao jamac ostvarivala ogromnu dobit iz poslovanja svih ovih godina.

Treba napomenuti da sam ja početkom ove godine nakon dobivenih dopisa od Hypo banke iz kojih se dalo zaključiti kakva im je namjera napravio plan restrukturiranja poslovanja mojih firmi. U tim dopisima jasna je bila njihova prijetnja i na osnovu toga sam donio odluku s prioritetima, prvo rješavanje radnika, pa porezne uprave, dobavljača i banaka. Ponavljam, ne radi se o prodaji lanca Kerum, nego o prodaji robe i opreme uz uvjet preuzimanja svih djelatnika u trgovinama. Društvo “Kerum” ima tekućih obveza koje redovno izvršava, na način da su ostale firme pristupile dugu.



Zar prodajom trgovačkog lanca niste uspjeli anulirati dugove i podmiriti obveze?

- Upravo je “Kerum trgovina” pristupila dugu vjerovnicima i platila većinu obveza društva “Kerum”.

No istina je kako ste radili na ime druge tvrtke ‘Kerum trgovina’ i tim potezom dobavljačima ostali dužni?

- Od početka godine radio sam kalkulaciju u svezi poslovanja, kriza je i treba uvijek biti spreman. Kako sam od Hypo banke početkom godine dobio prijeteće pismo, trebalo je brzo djelovati i napraviti restruktuiranje firme. Radilo se o 1300 zaposlenih i 90 marketa punih robe, te smo ponudili na prodaju prodavaonice “Kerum” d.o.o., i to Tommyju, Gavriloviću, Riboli, Studencu i Konzumu. Imao sam ciljeve zbrinuti radnike kao prvo, pa zatim platiti državi porez, te podmiriti dug bankama i dobavljačima. Ostala trgovačka društva su preuzeli Kerum prodavaonice i djelatnike, riješeno je 99 posto radnika, preuzeli su i radnike i robu, te ih svima redom velika hvala. I eto, time je moj posao s trgovinom – gotov!

‘Kerum’ d.o.o. je blokiran kao jamac, sve zbog gradnje hotela. Odustaje li ‘Hilton’ od franšize, kada se već tako dugo prolongira otvaranje hotela?

- “Hilton” ne prihvaća raskid ugovora, svjesni su pozicije hotela “Marjan”. Njihova studija pokazuje kako su hotel “Marjan-Hilton” svrstali među vodeće u Europi.





Biste li s ovim iskustvom ali i problemima opet kupili hotel ‘Marjan’?

- Bi. Nisam ni prodao “Marjan”, rekao sam da je to najbolji projekt u državi.

Često se govori o tome kako SDP-ovi i HDZ-ovi zastupnici iz Dalmacije u Saboru prvenstveno zastupaju stranačke interese, a ne toliko birača koji su ih neposredno izabrali i koje zastupaju. Recite, kako može pomoći Splitu zastupnik koji se u sabornici gotovo uopće ne pojavljuje? Je li to pomalo neodgovorno prema biračima iz Dalmacije koji su Vam dali glas?

- Moja prisutnost u Saboru je minorna. Teško je doći do riječi, kruta su pravila i teško je doći do izražaja. Ne mogu puno utjecati i sudjelovati u temama kaje dobro poznajem, ali to me ne opravdava i ubuduće ću nastojati što više biti prisutan u Saboru.

Gdje se vidite za 10 godina?

- Ne razmišljam što će biti za deset godina. Sada rješavam postojeće probleme i to mi je prioritet. Činjenica je da imam 600.000 kvadrata nekretnina, što po najnižoj cijeni iznosi minimalno 440 milijuna eura, a ukupne obveza svih mojih firmi su 100 milijuna eura. Iz ovoga je vidljivo da je imovina najmanje tri puta veća od obveza. I nema razloga da se moj poslovni uspjeh ne nastavi i dalje. Bez obzira na trgovinu… Hvala Bogu imam prekrasnu obitelj koja mi je na prvom mjestu i daje mi dodatnu snagu za borbu protiv nepravde.

(KRAJ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:43