POBUNA ZBOG PLAĆA

Željko Stipić iz sindikata Preporod najavio: 'U četvrtak štrajk nastavnika i učitelja!'

Učitelji i nastavnici, sukladno pravilniku o štrajku, bit će na radnom mjestu, ali neće sudjelovati u nastavi

ZAGREB - Nakon što postupak mirenja danas nije dao odgovarajućeg odgovora na pitanja hoće li, kako i kada biti riješen problem plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, sindikat Preporod odlučio se na jednodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak 29. studenoga s jednim jedinim razlogom a to je vraćanje plaća na razinu od prije 19. srpnja, izjavio je večeras za Hinu čelnik tog sindikata Željko Stipić.

"Isključivi razlog štrajka je zahtjev za vraćanjem učiteljskih i nastavničkih plaća na razinu prije 19. srpnja, kada je vlada donijela Zaključak o prestanku isplaćivanja koeficijenata uvećanih za 3, 5, 7 i 9 posto za nastavnike i stručne suradnike osnovnih i srednjih škola, što je rezultiralo time da već pet mjeseci učitelji i nastavnici kao jedini zaposleni u javnim službama imaju plaće umanjene za 200 do 800 kuna", kazao je Stipić.

Svakom zakonitom štrajku mora prethoditi postupak mirenja i taj je postupak održan večeras, a na njemu Vlada nije dala zadovoljavajuća objašnjenja i odgovore na postavljena pitanja, dodao je.

Jovanović: 'Najave sindikalnih prosvjeda neodgovoran su čin!'

"Od druge smo strane dobili određene vrste pojašnjenja, no njihova su obećanja previše općenita, bez čvrstih jamstava i konkretnih rokova. Iz toga smo mogli samo zaključiti kako to znači da se nismo uspjeli pomiriti", istaknuo je Stipić. Stoga je sindikat Preporod odlučio ući u jednodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak 29. studenoga u 330 osnovnih i srednjih škola u kojima taj sindikat djeluje.

To znači da će učitelji i nastavnici, sukladno pravilniku o štrajku, biti na radnom mjestu ali da neće sudjelovati u nastavi, a ravnatelji će moći organizirati nastavu u nekom obliku s onim nastavnicima i učiteljima koji budu željeli raditi, pojasnio je.

O tome što slijedi preuranjeno je govoriti, a štrajk je logičan slijed dosadašnjih aktivnosti, ističe. "Mi smo kao sindikat i prije ove situacije poduzeli sve, razgovarali smo s mjerodavnim ministrima Željkom Jovanovićem i Mirandom Mrsićem, no nismo dobili odgovarajuće odgovore. Štrajk je logičan slijed svih dosadašnjih aktivnosti jer se mi ne želimo pomiriti s time da su oni koji ionako imaju najniže plaće u javnom sektoru sad još dodatno kažnjeni", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:23