NOVI VAL HLADNOĆE

ZIMI NEMA KRAJA Padat će sve do nedjelje: Očekuje se i do 30 centimetara novog snježnog pokrivača!

 Zvonimir Barišin/CROPIX

Danas nas u cijeloj Hrvatskoj očekuje pretežno oblačno vrijeme , povremeno s oborinama, javlja DHMZ.

U kopnenim predjelima, unutrašnjosti Istre i okolici Rijeke većinom slab snijeg, a jači se očekuje u gorju. Na sjevernom Jadranu kiša i susnježica, a u Dalmaciji kiša, i to uglavnom na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita mjestimice s olujnim udarima, a drugdje umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -3 do 2, na sjevernom Jadranu od 2 do 7, a u Dalmaciji od 7 do 12 °C.

Sutra će u većini krajeva biti pretežno oblačno, povremeno s oborinama.

U unutrašnjosti bi trebao padati snijeg, češći i izraženiji u sjeverozapadnim i gorskim krajevima, osobito navečer i u noći.

Očekuje se većinom od 10 do 30 cm novog snijega.

Na sjevernom Jadranu kiša i snijeg uz ponegdje snježni pokrivač. U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, glavninom prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura, a drugdje jugo u jačanju. Temperatura zraka od -3 do 2, u gorju niža, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a u Dalmaciji između 7 i 13 °C.

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda snijeg će padati sve do nedjelje kada se očekuje prestanak oborina i poboljšanje vremena.

Od subote lagani porast temperature.

HAK: Snijeg i kiša usporavaju promet

Snijeg povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru i središnjem dijelu unutrašnjosti, a kiša usporava promet u Dalmaciji, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 9,30 sati.

Zbog jake bure autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica smiju voziti samo osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), a od Senja do Karlobaga samo za I. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru - na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica, D3 Zdihovo-Delnice- Gornje Jelenje-Kikovica, D32 GP Prezid-Delnice, D42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar, D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5094 Bater-Breza-Stalak te na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Senja.

U Lici i dijelu Zadarske i Šibensko-kninske županije zimski su uvjeti na D1 Karlovac-Grabovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin, D23 Žuta Lokva-Senj, D25 Korenica-Gospić-Karlobag, D27 Gračac-Zaton Obrovački, D42 u mjestu Poljanak, D50 Žuta Lokva-Lički Osik, D52 Špilnik-Korenica, D217 Ličko Petrovo Selo, D218 Užljebić-Dobroselo i D522 Udbina-Gornja Ploča, a državna cesta D218 Dobroselo-Mazin zatvorena je za sav promet.

Zimski su uvjeti u Istri na D66 Plomin-Brestova i ŽC5103 Labin-Koromačno, u Karlovačkoj županiji na D1 Karlovac-Grabovac, D23 Josipdol-Kapela iD42 čvor Ogulin-Josipdol-Poljanak-Drežničko Selište.

HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja, a u trajektnom je prometu u prekidu linija Lopar-Valbiska. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:38