OSVOJILI 117.000 GLASOVA

ŽIVI ZID: ZAŠTO SU SE RASPALI Obračuni, vrijeđanja i teške optužbe: Otkrivamo tko je tko u stranci koja je osvojila čak osam mandata

S lijeva na desno: Hrvoje Runtić, Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi, Branimir Bunjac, Marin Škibola
 Srđan Vrančić / Damir Krajac / Nikša Stipaničev / Hanza Media

“Ne da mi se” - tako je novoizabrani saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar jučer putem Facebooka odgovorio na upit Jutarnjeg lista da objasni što se to posljednjih dana događa u njegovoj stranci.

‘Proceduralne teškoće’

Nakon što joj je 117 tisuća birača u nedjelju dalo svoj glas, zbog čega je s jednog skočila na osam mandata (od čega tri pripadaju drugim strankama iz njihove koalicije), u Živom zidu su počeli unutarstranački obračuni, vrijeđanja, optužbe preko društvenih mreža i - kako neki tvrde - raspad.

Sapunica u kojoj su se našli poprimila je novu dimenziju kad je Ministarstvo uprave potvrdilo da je šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić samo tri dana prije izbora podnio zahtjev za registraciju nove stranke pa ga, dan nakon izbora, povukao. A onda opet, istog dana, poslao novi zahtjev, ali za stranku s izmijenjenim članstvom. Sinčić je u utorak ponavljao da su previranja napad izvana i prodecuralne teškoće, ali se jučer, kao ni Pernar, nije javljao na pozive ni odgovarao na poruke. To je učinila osoba koja se predstavila kao aktivist Nikša.

- Živi zid trenutno rješava tranzicijske probleme o kojima se raspitujete, a kad sve bude riješeno, poslat će priopćenje - objasnio je. Iz samog Živog zida u Sabor će ući pet zastupnika - Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar, Hrvoje Runtić, Marin Škibola i Branimir Bunjac koji će mandat podijeliti s Vladimirom Palfi (dvije godine on, dvije ona).

Činjenica je da je bivši član Siniša Gabrić s dijelom odmetnutog članstva još prije dva mjeseca održao vlastitu skupštinu te Sinčiću i njegovima osporavao legitimitet i podnio čak četiri kaznene prijave zbog sumnje na falsificiranje skupštine stranke. No, Sinčić, Palfi i Pernar ostaju i bez drugih članova jer Hrvoje Runtić, koji je osvojio mandat s partnericom Mihaelom Vargom, već ih danima na društvenim mrežama optužuje da novu stranku žele osnovati samo kako bi zadržali naknadu koju političke stranke, ovisno o broju zastupnika u Saboru, dobivaju temeljem Zakona o financiranju političkih aktivnosti (do 40 tisuća kuna po osobi). Runtić, koji se jučer također nije javljao, tvrdi da je glavni motiv raskola novac.

‘Unutarstranačke stvari’

Prema neslužbenoj računici, tom “novom” Živom zidu pripalo bi 1,9 milijuna kuna godišnje ili 7,6 milijuna kuna ako odradi četverogodišnji mandat. Kad bi se uračunalo svih osam zastupnika koalicije oko Živog zida, iznos se penje na više od tri milijuna kuna godišnje.

- To su unutarstranačke stvari i nema ih smisla komunicirati javno. Ja sam potpuno miran i vjerujem Viliju i ostalima da stvari idu dobrim tijekom i javnost će vrlo brzo prepoznati da su neki ljudi, iznenađeni uspjehom Živog zida, sada krenuli u napade preko društvenih mreža, a to ne znači ništa. To će se sve raščistiti - rekao je budući zastupnik Branimir Bunjac, koji se jučer jedini odazvao za komentar.

Tko je tko u stranci koja je osvojila čak osam mandata

1. Ivan Vilibor Sinčić

Najistaknutiji aktivist Živog zida, predsjednik stranke i saborski zastupnik apsolvent je Fakulteta elektrotehnike i računarstva, rođen je u Karlovcu 1990. U javnosti se prvi put pojavio uz Ivana Pernara kada su organizirali Facebook prosvjed protiv HDZ-ove Vlade prije pet godina. Zaručen je za Vladimiru Palfi, s kojom ima dijete, a upoznali su se na jednoj deložaciji 2012. godine. Zanimljivo, prije nego što je postao istaknuti aktivist koji se borio za prava deložiranih, radio je kao projektant za elektroinstalacije, a srednje ime Vilibor sam si je dodao kad je navršio 18 godina.

Zagreb, 220716.
Trg Sv. Marka.
Celnici Zivog Zida odrzali su konferenciju za medije ispred zgrade Hrvatskog Sabora povodom pokusaja cijepanja stranke na dva Ziva Zida.
Na fotografiji: Hrvoje Runtic,  Ivan Vilibor Sincic, Branimir Bunjac.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Hrvoje Runtić, Ivan Vilibor Sinčić, Branimir Bunjac.

2. Ivan Pernar

Pernar je bio jedan od najistaknutijih aktivista tijekom uličnih prosvjeda 2011. Ima 31 godinu, na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu završio je za višeg medicinskog tehničara, a od svih u stranci koju je zapravo on osnovao, najviše je puta uhićivan, tijekom deložacija koje je pokušavao zaustaviti. Danas je supredsjednik stranke.

Zagreb, 11.09.2016.
Hotel Antunovic.
Izborni stozer koalicije Jedina opcija. Iscekivanje rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora u stozeru koalicije koju cine: Promjenimo Hrvatsku, Zivi zid, Uvijek Frankeri i Akcija Mladih.
Na fotografiji: Ivan Pernar.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

3. Marin Škibola

Rođen je 1991. godine i magistar je ekonomije, koju je završio u Rijeci.

“Već na početku studija uvidio sam da političke i financijske elite rade za interese inozemnih banaka, protiv građana Hrvatske, i to me potaknulo na aktivističku borbu protiv takvog lihvarskog sistema”, napisao nam je u mailu putem kojeg je pristao komunicirati. Član Živog zida je pet godina i često se pojavljivao na deložacijama. Bivši je nogometaš, a mladima je jučer poručio da se ne pokoravaju bespogovorno autoritetima i da ništa ne prihvaćaju zdravo za gotovo.

Sibenik Bilice, 150414.
Odgodjena je delozacija obitelji Slavica iz njihove kuce u Bilicama pokraj Sibenika, clanovi udruge Zivi Zid sprijecili su ovrhovoditelje da udju u kucu , pa je Jadranska banka zatrazila odgodu za 6 mjeseci.
Na fotografiji: clanovi udruge Zivi zid ispred kuce Marina Skibola.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX
Marin Škibola

4. Hrvoje Runtić

Sa 42 godine, najstariji je u vodstvu stranke, u kojoj je od 2013. Vinkovčanin je rodom, ali živi u Osijeku, sin je branitelja, a sa životnom partnericom Mihaelom Vargom član je pop dance dueta Matrix, koji je izdao tri albuma, posljednji prije 13 godina. Ona pjeva, a on producira glazbu. Zajedno su krenuli u kampanju putem društvenih mreža protiv vodstva stranke. Za njega je Sinčić marioneta Vladimire Palfi, a Pernar luđak koji mrzi žene. Potpredsjednik je stranke, a bavio se i novinarstvom i izdavaštvom.

5. Branimir Bunjac/Vladimira Palfi

Rođen je 1972., oženjen, otac dvoje djece, živi u Mihovljanima pokraj Čakovca, samo pet kilometara od mjesta gdje je živjela Vladimira Palfi.

- Diplomirao sam, a onda 12 godina kasnije i doktorirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na temi ratnih žrtava - rekao nam je jučer. Petnaest godina bavio se šahom, voli trčanje i putovanja, a u Živi zid, kaže, uključio se ubrzo nakon prosvjeda protiv Vlade 2011.

Zagreb, 010916.
Novinarski dom.
Predizborno suceljavanje kandidata za buduce ministre obrazovanja politickih stranaka i koalicija odrzano je u Novinarskom domu. Suceljavanje je organizirala inicijativa GOOD.
Na fotografiji: Branimir Bunjac (Zivi zid).
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Kad je Pernar organizirao prosvjede u Zagrebu, ja sam to isto učinio u Čakovcu i povezao sam se s njime kako bi mi pomogao. On me kasnije uputio na Vladimiru, za koju nisam znao da živi samo pet kilometara od mene. Kad sam vidio koliko se mladih iseljava iz zemlje, odlučio sam se potpuno aktivirati u stranci - rekao je.

Budući da je Sinčićeva zaručnica na rodiljnom dopustu, podijelit će mandat s Bunjcem tako on uzima prve dvije, a Palfi druge dvije godine. Vladimira je osam godina starija od Vilibora Sinčića (rođ. 1982.) i inženjerka je građevinarstva koja je upisala i Fakultet za marketing i odnose s javnošću. Kao i Pernar, Palfi je supredsjednica stranke.

Zagreb, 11.09.2016.
Hotel Antunovic.
Izborni stozer koalicije Jedina opcija. Iscekivanje rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora u stozeru koalicije koju cine: Promjenimo Hrvatsku, Zivi zid, Uvijek Frankeri i Akcija Mladih.
Na fotografiji: Vladimira Palfi.
Foto:  / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 04:54