BIVŠI PREDSJEDNIKOV SURADNIK

ZLATKO CANJUGA 'Tuđmana sam upoznao sasvim slučajno, još sam nosio dugu kosu... Zbog Radija 101 zalijepio mi je šamar, a onda me pitao što ću popiti'

Zlatko Canjuga, Franjo Tuđman, Suad Rizvanbegović
 ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / HANZA MEDIA

Povodom 17. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na RTL televiziji razgovarali su s njegovim nekadašnjim savjetnikom i bivšim glavnim tajnikom HDZ-a Zlatkom Canjugom, koji se prisjetio kako je izgledala njihova suradnja i kako je radio Tuđman.

'Naše upoznavanje bilo je sasvim slučajno. Ja sam došao u ured predsjednika na razgovor o nekakvoj dužnosti na kojoj bih sudjelovao u stvaranju hrvatske države. Isprva sam mislio da je riječ o ministarstvu prosvjete i kulture. Kad sam došao tamo na razgovor, još sam nosio jako dugu kosu. Sjećam se da mi je pokojni predsjednik Tuđman valjda osam puta rekao da se moram ošišati. Kad je razgovor završio, krenuo sam izlaziti, no tajnica me pozvala da se vratim prije nego sam izišao iz ureda. Rekla mi je da mi predsjednik poručuje da se vratim u 18 sati, ali da se ošišam (smijeh). Stavovi nam nisu bili podudarni, međutim ipak sam postao glavni tajnik HDZ-a. Bilo mi je to izrazito pozitivno iskustvo. Biti u politici je težak posao, kad dobijete političku moć, gubite nešto drugo. Kad ste u nekoj političkoj stranci, bez obzira o kojoj se radi, ti si prisiljen na kompromise, a ako se ne pomiriš s njima, imat ćeš problema. Tako se dogodilo sa Stojedinicom', rekao je Canjuga.

Priznaje kako mu sve brojne pozicije koje mu je udijelio bivši predsjednik nisu bile po volji, no kaže 'znate, bio je rat...'.

'Na neke sam pozicije dospio, a da to nisam ni htio. Smatrali smo da je to bilo vrijeme za stvoriti državu, a tad mi je teško bilo reći predsjedniku 'ja to neću raditi. Recimo, jedna od pozicija koju nisam ni htio jest ona kad sam bio na čelu NK Croatije. To je zaista bilo naporno', kaže Canjuga.

Nekadašnji čovjek od najvećeg Tuđmanovog povjerenja smatra kako još nije sazrelo vrijeme za neku ozbiljnu analizu njegove politike.

'U Hrvatskoj je vrlo teško govoriti o razdoblju predsjednika Tuđmana. Vi danas imate raznorazne publicističke i politološke analize koje su tendenciozno i ideološki obojane', kaže Canjuga.

'Usprkos njegovom neobičnom stavu i vanjštini, s njime ste uvijek mogli normalno razgovarati, sve se dogovoriti. Naravno, niste se neki put morali ni slagati s njime. Bilo je mnogo takvih situacija. Danas imate ljude koji stalno pričaju o njemu što žele, uvijek su medijski prisutni, a neki ne smiju ništa reći. Kad dođe vrijeme za analize, to treba kritički sagledati. Ni nama u ono vrijeme nije bilo lako raditi, ali uvijek se potrudite respektirati bivšeg predsjednika. Recimo, ja se nisam slagao s njim oko Stojedinice. Onda me Tuđman napao da što ja imam voditi nekakvu samostalnu politiku i opalio mi šamar, onako očinski. Nakon toga me je pitao što ću popiti i je li istina da se na Trgu zbilja skupilo 120 tisuća ljudi', otkrio je u razgovoru za RTL Zlatko Canjuga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:27