FINANCIJSKE NEVOLJE

Zlatko Sudac u dubokom minusu od 435.000 kuna: Otkrivamo kako je propao biznis karizmatiku

Kontroverzni karizmatik zapao je u poslovne probleme, milijunske zarade sada su prošlost
 Tutnjević/CROPIX

ZAGREB - Tvrtka velečasnog Zlatka Sudca , Joshua, završila je prošlu godinu, nakon oporezivanja, u minusu od 435.000 kuna.

U 2010. godini Sudčeva tvrtka imala je ukupni prihod od samo 60.000 kuna. Ukupni rashod tvrtke iznosio je 495.000 eura te je nakon oporezivanja tvrtka završila godinu u minusu 435.000 kuna, vidljivo je iz završnog financijskog obračuna tvrtke za 2010.

U 2008. godini, kada je tvrtka Joshua osnovana, prihodi su iznosili oko pola milijuna kuna. Godinu dana kasnije Joshua je uprihodila čak 2,8 milijuna kuna.

Sudčev prijatelj, redatelj Jakov Sedlar, kaže da velečasni već godinu i pol dana u Hrvatskoj nije održao ni jednu duhovnu obnovu. Održao ih je samo nekoliko u inozemstvu - Austriji, Švicarskoj te Bosni i Hercegovini.

Godina bez projekata

- Prihodi tvrtke očito su pali jer nije imao nikakve projekte u 2010., ali zato je godinu dana prije objavio knjigu i CD, no o samom poslovanju tvrtke ne znam mnogo. Međutim, nadam se da će Sudac uskoro opet početi sa seminarima, nedavno mi je rekao da mu je župan obećao da će najesen opet moći početi s duhovnim obnovama - rekao je Sedlar.

U 2009. godini tvrtka Zlatka Sudca ostvarila je prihod, kako je tada tvrdio njezin direktor Franjo Toljanić, od prodaje CD-a “Put, istina i život” te od knjige Dunje Ujević “Zlatko Sudac, razgovori”. Direktor Toljanić tada je izjavio da je knjiga Dunje Ujević prodana u više od 20.000 primjeraka, a o prodaji CD-ova nije imao podatke.

Uređivao frizerski salon

Odnedavno se Sudac počeo baviti i tzv. duhovno-umjetničkim dizajnom, odnosno uređenjem interijera, pa se na svojoj internet stranici hvali kako je uredio jedan zagrebački frizerski salon, restoran, hotel te neke obiteljske vile. Ali s obzirom na prihode, čini se da ni Sudčev dizajn lani nije bio tražen. Inače, tvrtka Zlatka Sudca ima troje zaposlenih, a njezin temeljni kapital iznosi 20.000 kuna.

Propao mu plan za katoličku televiziju i pastoralni centar

Velečasni Zlatko Sudac lani je najavljivao da će ostvarene prihode uložiti u gradnju pastoralnog centra, koji bi mogao primiti 5000 vjernika, a uz dvorane za seminare imao bi i svoju bolnicu.

No, dalje od najave nije se makao. Također je najavio pokretanje katoličke televizije, ali ni ta ideja nije ušla u fazu realizacije. - Sve to stoji jer jedno vuče drugo. Dok mu župan ne dozvoli seminare, ne može početi ni s ostalim projektima, a i za njih treba novca - rekao je Jakov Sedlar. Dodao je da Sudac sada živi na relaciji Zagreb - Vrbnik. U Zagrebu živi kod prijatelja koji su mu posudili atelje i prostor za stanovanje, a u Vrbniku je obiteljska kuća njegovih roditelja, gdje također navrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:10