JAKUŠEVČANI SE SUSRELI S MINISTROM OKOLIŠA

Zmajlović: 'Ekološka naknada ne postoji u EU, treba otvoriti škole, vrtiće...'

Ljude koji žive u blizini odlagališta otpada je pravedno obeštetiti, no ne kroz kupovinu socijalnog mira, već putem bolje komunalne opremljenosti tog područja ili izgradnju vrtića, škola ili drugih javnih sadržaja s obzirom da ekološka naknada ne postoji u europskom zakonodavstvu niti u zakonodavstvu država članica Europske Unije, izjavio je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode o pitanju gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu nakon sastanka s Jakuševčanima.

Također je napomenuo kako Ministarstvo razmatra da izmjenom pravilnika koji uređuje pitanje isplate ekološke rente omogući gradovima i općinama da vlastitom odlukom mogu prilagoditi visinu i rok otplate naknade za umanjenu vrijednost nekretnina koje se nalaze u blizini smetlišta.

Zmajlović smatra da je jedino trajno rješenje za problem otpada u Zagrebu primarna selekcija otpada kojom će se smanjiti njegova količina, i izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u kojem će se on koristiti kao sirovina, no svjestan je da se to ne može postići preko noći.

- Mislim da je sastanak prošao vrlo konkretno i apsolutno smo zadovoljni. Saznali smo prave adrese i tko što treba odraditi. Jakuševčani neće stati samo na obećanjima, već će tražiti konkretne rezultate i rokove. Mi nismo očekivali da ministar danas izvadi hrpu novca i da nam ga da, to bi bilo nerealno - rekao je Darko Furić, predstavnik stanovnika Jakuševca.

Na pitanje može li Zagreb odahnuti jer konačno nema opasnosti od nove blokade smetlišta, Furić je odgovorio kako Zagreb diše punim plućima, osim Jakuševčana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:16