REAGIRAO NA REVIZIJU

ZMAJLOVIĆ 'Spiskali smo veliki novac na parkiranje, to je dokaz da nam treba luksuzni neboder'

U Ministarstvu zaštite okoliša golemi iznos za parking navode kao argument za selidbu u Zagreb Tower
Jastrebarsko (Gornji Desinec), 010914.U nazocnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, direktora fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost Svena Muellera, ministra zastite okolisa i prirode Mihaela Zmajlovica i gradonacelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela svecano je otvoren niskoenergetski djecji vrtic "Radost" koji ce uz male energetske troskove odrzavanja, djeci i osoblju pruzati ugodniji boravak. Vazne goste docekala je ravnateljica Jadranka Stojkovic.Na fotografiji: Mihael Zmajlovic.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u prošloj godini samo na parking 17 službenih vozila potrošilo 612.000 kuna , umjesto da su kupili povlaštene karte po deset puta nižoj cijeni, iz ministarstva Mihaela Zmajlovića pojasnili su svoju rastrošnost.

Tako u svom odgovoru navode kako su u nekoliko navrata slali Gradu Zagrebu pritužbe na visoku cijenu, a godišnju parkirnu kartu nisu mogli kupiti jer, pojašnjavaju, to im ne osigurava mjesta ispred i oko zgrade ministarstva, a pristup automobilima “nužno je osigurati odmah”.

“Povlaštene parkirne karte koje spominje revizija kupuju se za zonu, u našem slučaju za zonu II i ne može se osigurati da se one odnose na mjesta oko ili u blizini zgrade ministarstva, a kako se navedenih 17 službenih automobila koristi za inspekciju i dostavu, pristup automobilima nužno je osigurati odmah”, pravdaju se u MZOP-u.

Također, navode kako ovi nalazi Državne revizije potvrđuju nužnost učinkovitije organizacije i upravljanja resursima, te kažu kako se to postiže preseljenjem na novu lokaciju.

“Upravo neracionalan iznos od 612.000 kuna za rezervaciju samo 17 mjesta za službena vozila već mjesecima ističemo kao jedan od argumenata za preseljenje, a ušteda koju ćemo ostvariti samo po ovoj stavci je 612.000 kuna godišnje”, odgovaraju.

Kada je riječ o tri službena automobila, za koje je Revizija utvrdila da ne postoji evidencija o korištenju, u Zmajlovićevom ministarstvu opovrgavaju da se radi i o službenom automobilu glasnogovornice Dijane Sušac, kojoj je ministar dao auto na 24-satno korištenje iako na to nema pravo.

“Tri automobila za koje je revizija utvrdila nedostatke u vođenju evidencije o korištenju koriste se za hitne dostave, prijevoz ministra i zamjenika ministra koji sukladno ovlastima raspolažu s njima 24 sata na dan. Obvezu vođenja evidencije ima službeni vozač za dva automobila i svaki vozač koji koristi treće vozilo. Na obvezu vođenja uredne evidencije na dnevnoj bazi upozoreni su usmenim i pismenim putem od strane nadređenih i sukladno prigovoru revizije, ovo je ispravljeno”, poručuju.

U nastavku donosimo cijelo priopćenje:

Poštovani,

Netočna je tvrdnja da smo za navedena parkirna mjesta mogli osigurati 'povlaštene karte' po cijeni deset puta nižoj. Upravo neracionalan iznos od 612.000 kuna za rezervaciju samo 17 mjesta za službena vozila već mjesecima ističemo kao jedan od argumenata za preseljenje a ušteda koju ćemo ostvariti samo po ovoj stavki je 612.000 kuna godišnje, dakle, više od pola milijuna kuna, kako navodite.

U nastavku Vam dostavljam i ostatak očitovanja vezano uz nalaze Državne revizije u izvješću za 2013. kako slijedi:

Upoznati smo s nalazima revizije a o njima se pri preuzimanju izvješća očitovalo Glavno tajništvo koje objedinjuje informacije iz pojedinih nadležnih službi koji su i javno objavljeni.

Nalazi dodatno potvrđuju nužnost učinkovitije organizacije i upravljanja resursima što postižemo preseljenjem na novu lokaciju na kojoj objedinjujemo sva tijela iz resora zaštite okoliša i prirode.

Cijena od 612.000 kuna godišnje za rezervaciju 17 parkirnih mjesta je neprihvatljivo visoka kao što smo višekratno i govorili u zadnje vrijeme i to je također i jedan od argumenata za preseljenje. Cijenu određuje Grad Zagreb i odnosi se na rezervaciju mjesta ispred i oko ministarstva za službena vozila. Prigovor na visinu cijene naknade poslali smo 22.10.2012. Gradu Zagrebu i 30.10.2012. dobili odgovor da je cijena fiksna i nepromjenjiva te iznosi 3.000 kn po parkirnom mjestu za mjesec dana.

'Povlaštene parkirne karte' koje spominje revizija kupuju se za 'zonu', u našem slučaju za zonu II i ne može se osigurati da se one odnose na mjesta oko ili u blizini zgrade ministarstva, a kako se navedenih 17 službenih automobila koristi za inspekciju i dostavu, pristup automobilima nužno je osigurati odmah. Tri automobila za koje je revizija utvrdila nedostatke u vođenju evidencije o korištenju koriste se za hitne dostave, prijevoz Ministra i Zamjenika ministra koji sukladno ovlastima raspolažu s njima 24 sati na dan. Obavezu vođenja evidencije ima službeni vozač za dva automobila i svaki vozač koji koristi treće vozilo. Na obavezu vođenja uredne evidencije na dnevnoj bazi upozoreni su usmenim i pismenim putem od strane nadređenih i sukladno prigovoru revizije, ovo je ispravljeno.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ustrojeno je 22.12.2011. preuzimanjem dijela uprava uz bivšem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Uprave za zaštitu prirode iz Ministarstva kulture. Pri osnivanju Ministarstva zaštite okoliša i prirode nije proveden popis imovine i obaveza odnosno nije izvršen postupak primopredaje i razduživanja s prethodna dva ministarstva niti je to zapisnički evidentirano no taj postupak je u tijeku. Podaci koje iznosi revizija u izvješću temelje se na djelomično dovršenom popisu, a o stvarnom stanju moći ćemo se očitovati kad se popis i razdruživanje okončaju.

Radovi i oprema za Centre za gospodarenje otpadom Bikarac, Marišćina i Kaštijun su u bilanci prethodnog Ministarstva zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva uneseni kao'ulaganje u imovinu' te su na isti način preneseni i evidentirani u našem Ministarstvu a na navedeno u reviziji 2012. nije bilo primjedbi. No sukladno novim primjedbama iz aktualnog revizorskog izvješća, to je ispravljeno i ispravno isknjiženo jer to nije imovina Ministarstva.

S poštovanjem, Dijana Sušac Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, glasnogovornica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:25