NAJVEĆI PROJEKT U ENERGETICI

Zmajlović: 'Za TE Plomin vrijedit će najstroži standardi zaštite okoliša'

Visokoj kvaliteti zraka doprinijet će i smještaj ugljena u silose umjesto dosadašnje prakse držanja na otvorenom

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za zahvat rekonstrukcije termoelektrane Plomin, to jest zamjenu postojećeg bloka 1 s blokom C u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta, priopćeno je iz toga ministarstva.

„Za TE Plomin vrijedit će najstroži standardi zaštite okoliša te stroge mjere nadzora koje vrijede za sve slične elektroenergetske objekte u Europskoj uniji,“ ističe ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, navodi se u priopćenju.

Nositelj projekta, Hrvatska elektroprivreda d.d, ovime će osigurati povećanje proizvodnje električne energije iz domaćih izvora te uvođenjem suvremenih, najboljih dostupnih tehnologija osigurati najviše standarde zaštite okoliša, kaže se u priopćenju.

Rekonstrukcija donosi brojna poboljšanja u segmentu zaštite okoliša kaže se u priopćenju. Navodeći najvažnija, Ministarstvo ističe smanjenje emisija otpadnih plinova - sumpornog dioksida i dušikovih oksida, te čestica iz proizvodnog procesa u odnosu na postojeće stanje čime će se očuvati postojeća visoka kvaliteta zraka u okolici Termoelektrane.

Visokoj kvaliteti zraka doprinijet će i smještaj ugljena u silose umjesto dosadašnje prakse držanja na otvorenom, što će onemogućiti raznošenje čestica zrakom, a čuvanje i odvoz nusproizvoda (šljake, pepela i gipsa) u zatvorenim prijenosnim trakama i brodovima spriječit će negativan utjecaj na okoliš, navodi se u priopćenju.

U Rješenje su ugrađene i dodatne mjere zaštite okoliša koje će se provoditi tijekom rekonstrukcije postrojenja poput povećanje visine privremenog dimnjaka na 175 metara umjesto prvotno predviđenih 135 metara do izgradnje novog dimnjaka visine 340 metara.

Među tim mjerama je postavljanje mjernih postaja koje će pratiti značajno veći broj parametara kakvoće zraka i njihovo uključivanje u državnu mrežu postaja za mjerenje kakvoće zraka, što će omogućiti javnosti da u svakom trenutku ima informaciju o kakvoći dostupnu na internetu, te primjena najviših standarda zaštite vode i mora i kontinuirano praćenje i izvještavanje javnosti u razdoblju nakon puštanja u pogon bloka C. Na lokaciji je također rezerviran prostor za smještaj postrojenja za hvatanje ugljičnog dioksida.

Time će ovaj projekt, jedan od investicijski najvećih, implementirati najviši standard zaštite te izravno doprinijeti povećanju energetske neovisnosti Hrvatske, kaže se u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:52