SMANJENE KOLONE

ZNATE LI ŠTO JE SCHENGEN BUS? Slovenci napokon pronašli rješenje za smanjenje gužvi na granici, protok putnika se ubrzao

 HANZA MEDIA

Slovenska je policija kako bi smanjila gužvu na najfrekventnijim graničnim prijelazima od nedjelje ujutro provodila ciljane provjere putnika koji su se vraćali kući nakon uskrsnih blagdana umjesto sustavne kontrole.

Nove mjere sustavne kontrole, aktivirane prošli petak, uoči Uskrsa, značile su temeljit pregled - skeniranje putovnice svakog pojedinog putnika, bez obzira na državljanstvo i registraciju vozila - i izazvale su goleme prometne čepove na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom. Osim što su “olabavili” sustav kontrole kad je bilo očito da bi to moglo dovesti do kilometarskih kolona i višesatnih čekanja, slovenska policija je radi smanjenja gužvi na granični prijelaz Bregana dovezla i tzv. Schengen bus, mobilni kontrolni centar u kojem može obavljati sve provjere putnika i njihovih isprava.

Otvorene trake

Prema informacijama Zorana Ničena, načelnika Uprave za granicu, u nedjelju u 14 sati prosječno vrijeme čekanja na graničnom prijelazu Bregana iznosilio je oko sat do sat i pol, a hrvatska policija otvorila je sve prometne trakove za izlazak iz Hrvatske.

Nekoliko policijskih timova bilo je zaduženo za stalno praćenje situacije na svim graničnim prijelazima, a hrvatska policija bila je u stalnoj koordinaciji sa slovenskim kolegama, ali i kolegama susjednih država kako bi se postigla što bolja protočnost vozila i putnika na svim graničnim prijelazima.

Osim na Bregani, očekivano najveći pritisak bio je na graničnom prijelazu Macelj, ali i na ulasku u Hrvatsku iz Srbije na graničnom prijelazu Bajakovo, kao i na graničnom prijelazu Slavonski Brod s BiH. Znatno manje gužve zabilježene su na prijelazima u Istri, gdje se nije čekalo dulje od pola sata.

Udarni vikend

S obzirom na priljev vozila na povratku s uskrsnih blagdana najveće gužve očekivale su se u popodnevnim satima, ali i predvečer. Prema podacima od proteklog vikenda, samo je vanjsku granicu EU koju nadzire hrvatska policija prošlo oko 750.000 putnika, od čega su 80 posto bili državljani Europske unije. Ovaj vikend taj će broj biti i veći, ali točni podaci znat će se kada se zbroje podaci sa svih graničnih prijelaza nakon povratka sa uskrsnih blagdana, ali i kada se utvrdi broj turista koji su ih proveli u Hrvatskoj.

Do prije samo nekoliko mjeseci Hrvatska se uz financijsku pomoć Europske unije pripremala za ulazak u Schengen koji je praktički trebao dokinuti kontrole na granicama s Mađarskom i Slovenijom, a dogodilo se suprotno - uvođenje strožih kontrola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:09