NA REMONT IDE 12 ZRAKOPLOVA

Zračni prostor nadzirat će samo četiri borbena aviona

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo obrane konačno je započelo natječajni proces za remont 12 borbenih aviona MiG-21. U rumunjski zavod Aerostar i ukrajinski zavod Odessaviaramservice poslane su inicijalne ponude za remont.

Ta dva zavoda o ponudama bi se trebala očitovati u roku od 30 dana. MORH namjerava remontirati 7 aviona u sastavu Ratnog zrakoplovstva, a još 5 bi se kupilo i remontiralo.

80 milijuna kuna

Ove godine za to se namjerava izdvojiti 80 milijuna kuna i još toliko sljedeće godine. Cijeli proces izbora zavoda kojima će se poslati ponude odvija se u sjeni afere s ukrajinskom tvrtkom koja Hrvatskoj nudi 8 MiG-ova upitnog vlasništva. Delegacija MORH dva je puta bila u posjetu ukrajinskom zavodu, no pilot Ratnog zrakoplovstva ni jednom nije uspio poletjeti avionom jer to Ukrajinci nisu dopustili. Osim toga, tvrtka se nedavno našla u velikom korupcijskom skandalu, a ukrajinski zavod nema potrebne certifikate.

Zbog odugovlačenja s natječajem MORH se našao u vremenskoj stisci jer do srpnja od 10 MiG-ova, koliko je sada na raspolaganju, njih 6 mora se spustiti na zemlju i zbog isteka resursa ne smiju letjeti.

Namjerno odugovlačili?

Dakle, zračni prostor Hrvatske od srpnja će nadzirati samo četiri borbena aviona! Da situacija bude gora, prvi avion mora se spustiti već 10. travnja, a sljedeća dva 23. i 28. travnja. To znači da će do dana kada odabrani zavodi pošalju ponude Ratno zrakoplovstvo ostati bez tri aviona.

Sve to pogoduje spekulacijama da su lobiji u MORH-u odugovlačili s natječajem da bi ministar zbog vremenske stiske bio prisiljen prihvatiti kontroverznu ukrajinsku ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:51