CRKVENA IMOVINA

Župnik iz Dajle o odgovoru Vatikana: Uopće nisam uzrujan. Sami su potvrdili da smo u pravu!

 Srecko Niketic / CROPIX

RIJEKA - Kancelara Porečko-pulske biskupije Iiju Jakovljevića oštro intonirano priopćenje iz Vatikana o slučaju imovine njegove župe Dajla, uopće nije uzrujalo. Čak je, kaže, zadovoljan jer je sve što su napisali i s pravne i činjenične strane potpuno je točno.

- Sada se vjerojatno pitate u čemu je „kvaka“. Vatikan tvrdi kako sva imovina mora pripasti Abazziji.d.o.o., jer je tako bila volja oporučitelja iz 19. stoljeća. No upravo iz oporuke proizlazi da talijanski benediktinci na tu imovinu više nemaju pravo jer je jasno napisano da će imovinu izgubiti ako odu iz Dajle. Darežljivom grofu iz 19 stoljeća vjerojatno nije palo napamet da bi imovinu trebalo preuzeti neko trgovačko društvo - ironično će naš sugovornik.

Župnik Jakovljević dodaje kako su iz Vatikana napokon dobili i potvrdu da je Kardinalska komisija u kojoj je sjedio i nadbiskup Bozanić jednoglasno donijela odluku koja Porečku biskupiju gura u bankrot.

- Ako je kardinalska komisija odlučivala na temelju kanonskog prava te ustvrdila da župa Dajla nije imala pravo na povrat nekretnina od države Hrvatske tada je iz moralnih i pravnih razloga trebalo tražiti da se ponajprije ona vratiti RH-a. Upravo ta činjenica govori da je sporazum koji nameće Kardinalska komisija suprotan i Osimskim sporazumima i zakonima Republike Hrvatske. I to je ujedno prvi razlog zbog kojeg je biskup Milovan odbio potpisati ugovor o prijenosu nekretnina, a drugi razlog je što bi taj čin gurnuo Biskupiju u bankrot iz kojeg se ne bi izvukli narednih 20 godina - kaže Jakovljević.

Na pitanje zašto su uopće podnosili zahtjev za povrat nekretnina župe Dajla, kada je Crkva već dobila obeštećenje, odgovara kako ta činjenica njima nije bila poznata.

- Mi s benediktincima iz Praglije nismo komunicirali a za odštetu smo saznali baš iz njihove tužbe. Osim toga kada su oni otišli iz Dajle tamo je osnovana župa, a sud u Bujama je presudio da je naša župa pravni slijednik samostana u Dajli, tumači nam Kancelar.

Kakav će biti daljnji rasplet ove bitke za vrijednu imovinu on ne želi prejudicirati, a biskup Milovan poručuje kako je on za posjeta premijerki Kosor već rekao sve što je imao javno poručiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:22