KRITIKA S OLTARA U PODRAVINI

ŽUPNIK NAPAO GRADSKU VLAST 'Ne daju ni kune za obnovu crkava. Pa, kome ćemo ostaviti naša sela? Lisicama i vukovima?'

 
Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata i budrovački župnik
 Podravski.hr

Mladen Gorupić, župnik Župe blažene Djevice Marije iz Budrovca i dekan Đurđevačkog dekanata, nezadovoljan je odnosom gradske uprave u Đurđevcu prema ulaganjima u obnovu crkava na području župe. U ovoj godini ulagalo se u obnovu crkava u Budrovcu, Sirovoj Kataleni i Čepelovcu, a iz gradskog proračuna Župa nije dobila ni kunu.

– Na pismenu i usmenu molbu prema Gradu i gradonačelniku, usmeno mi je rečeno da nema novca. Pitam se kakav je to odnos Grada prema spomenicima kulture i prema prigradskim naseljima župe Budrovac. Stvarno je žalosno da se za ta naselja nema novca, i to ne samo za sakralne objekte, već i za nužnu infrastrukturu – naglašava Mladen Gorupić.

U gradskim kvartovima, dodaje Gorupić, stalno se nešto obnavlja pa je zbog toga za mještane prigradskih naselja posebno bolna činjenica da se ne ulaže u njihova naselja.

– Nimalo nije čudno da ljudi odlaze iz prigradskih naselja jer nemaju ono osnovno u svojim selima. Zbog takvog odnosa postavlja se pitanje kome ćemo ostaviti naša sela, hoće li to biti lisice i vukovi. Grad još uvijek može pomoći ako želi jer nikad nije kasno za to. No, ne znam na koji bih način trebao zatražiti pomoć jer ni pismeno ni usmeno ne ide – kaže Mladen Gorupić.

Javnim prozivanjem župnik Gorupić želi probuditi gradsku vlast nezavisne opcije saborskog zastupnika Željka Lackovića na brigu za sva naselja.

– Bivše vlasti puno su nam pomagale, a nezavisna vlast u dosadašnjih pet godina samo je jednom, i to za crkvu u Čepelovcu, izdvojila 25.000 kuna. Ni prije ni poslije više ništa – ističe Mladen Gorupić.

U ovoj godini u Sirovoj Kataleni obnovljen je strop i konstrukciju krova u vrijednosti 18.200 kuna i cjelokupan iznos platili su mještani Sirove Katalene. U Čepelovcu je obnovljen donji dio pročelja za 7000 kuna te je promijenjen lim na krovištu za 4000 kuna i cjelokupni iznos platili su mještani Čepelovca. U Budrovcu je izmijenjena konstrukcija zvona i obavljena je njegova elektrifikacija za 68.5000 kuna. Varaždinska biskupija platila je 62.500 kuna, a ostatak mještani Budrovca. Obnovljen je i glavni oltar, misni stol, propovjedaonica, krstionica i stalak za svijeću u vrijednosti 11.300 kuna i cjelokupni iznos platili su mještani Budrovca.

– Napravili smo akciju izrade novog kipa Majke Božje za glavni oltar u vrijednosti 35.000 kuna i skupili smo taj iznos. Sudjelovalo je 68 osoba iz sva tri naša mjesta, kao i župljani iz drugih župa. Okrečili smo župni dvor i obnavljamo vjeronaučnu dvoranu, a te ćemo radove platiti iz župnih blagajna Sirove Katalene, Čepelovca i Budrovca – kaže Mladen Gorupić.

Ako vremenske prilike dozvole, u ovoj će se godini obnavljati i pročelje crkve u Budrovcu i dio tornja u vrijednosti 82.000 kuna. Za tu investiciju Biskupija će izdvojiti 57.500 kuna, Županija 20.000, a ostatak župljani.

– Želja nam je obnoviti kompletan toranj, no sve ovisi o financijskim mogućnostima. Sve bi bilo lakše da Grad Đurđevac ima razumijevanja za sakralne objekte na području Župe Budrovac – zaključio je Mladen Gorupić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:29