SDP BI STUDENI

ZVAT ĆE SE KOALICIJA SRCA? HNS predlaže izbore za Valentinovo 2016.

Zašto izbori ne bi bili na Valentinovo 14. veljače 2016., a naš savez nazovemo ‘Koalicija srca’, pita se istaknuti član HNS-a
Zagreb, 010515.Povodom Medjunarodnog praznika rada Hrvatska narodna stranka u restoranu Lido odrzala je konferenciju za medije na kojoj su govorili Sonja Konig, Ivan Vrdoljak, Vesna Pusic, Jozo Rados i Anka Mrak Taritas.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hoće li se parlamentarni izbori održati 22. studenoga, kako su to posljednjih dana najavili pojedini mediji?

Neće, gotovo je izvjestan odgovor nakon razgovora s nekoliko vodećih osoba u vrhu Socijaldemokratske partije Hrvatske i Hrvatske narodne stranke. Ali, nipošto nije isključeno da će se izbori održati u prvoj polovici studenoga, a kao rezervna varijanta ponovno se spominje veljača 2016. godine. U SDP-u su nešto skloniji studenome, a u HNS-u veljači, makar su iz obje stranke jasno dali do znanja da će prihvatiti svaku odluku koju donese premijer Zoran Milanović.

Ustavna definicija

Nekoliko članova Predsjedništva SDP-a, koji su bliski Milanoviću, potvrdilo je u odvojenim razgovorima za Jutarnji list da on nije donio konačnu odluku. Doduše, u neformalnim sastancima razmatraju se različite varijante, ali nije se decidirano spominjao niti jedan datum.

- Šanse su 50:50 za svaku nedjelju u studenome, ali sumnjam da će to biti 22. Jednostavno, to je samo nekoliko dana nakon obljetnice pada Vukovara kada je situacija strahovito naelektrizirana. Zato je realnije da to bude nešto ranije - smatra jedan od SDP-ovih ministara.

To znači da su u igri 1. ili 8. studenoga, samo što bi u tom slučaju odluka trebala biti donesena vrlo brzo. Ustav definira da se izbori moraju održati najviše 60 dana od raspuštanja Sabora, a jesensko zasjedanje trebalo bi početi 17. rujna. U tom slučaju treba sazvati izvanrednu saborsku sjednicu na kojoj bi zastupnici izglasali raspuštanje sadašnjeg saziva. Formalno gledajući, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspisuje izbore, dakle ima pravo odrediti datum održavanja, a u vladajućoj koaliciji napominju da očekuju “džentlmenski dogovor”.

Nekoliko je razloga u prilog održavanju izbora početkom studenoga. Dotad će se vidjeti rezultati turističke sezone, a u Vladi očekuju nove podatke o pozitivnim makroekonomskim trendovima. No, tu je i potencijalna kontrola štete jer postoji opasnost od novog rušenja kreditnog rejtinga nakon što ministar financija Boris Lalovac predloži plan državnog proračuna za iduću godinu. To bi loše odjeknulo u izbornoj kampanji, tvrde pobornici što skorijih parlamentarnih izbora.

Čudno, ali efektno

Neformalnu, ali prilično zanimljivu ideju o izborima u veljači ponudio je Jutarnjem ovih dana član Predsjedništva HNS-a. - Zašto izbori ne bi bili na Valentinovo 14. veljače 2016., a naš savez nazovimo ‘Koalicija srca’. To možda zvuči čudno, ali moglo bi biti efektno kada bismo kao naš simbol predložili srce - smatra suradnik Vesne Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:53