ROĐAK RATNOG ZLOČINCA SJEĆA SE 5.8.1995.

‘Fićo Mile Martića nikako da upali i do Beograda smo išli traktorom’

Lazar Martić i supruga danas skromno žive u svojoj kući od 1293 kune njegove mirovine
 Željko Huljev/CROPIX

KNIN - Nitko ništa nije govorio i tko je uopće sumnjao da nailazi Oluja, priča Lazar Martić, 78-godišnji mještanin istoimenog zaseoka u selu Žagrović pokraj Knina i rođak Mile Martića, osuđenog ratnog zločinca i zloglasnog zapovjednika paravojne krajiške milicije, dok je na leđima nosio dvije poveće hrastove grane za komin.

Panika u ranu zoru

- Sjedili smo te večeri uoči Oluje ispred kuće i oko 23 sata supruga Zorka i ja krenuli smo na počinak. Već smo čvrsto spavali kad nas je probudio Milin brat Jovica. Bilo je oko dva u noći i sav u panici rekao nam je da svi odmah napustimo selo i idemo u Srbiju - prisjetio se Lazar.

- Pokupili smo nešto odjeće i zajedno sa susjedima pokušao sam upaliti Milina fiću.

Ostali smo zadnji u selu. Nije pa nije htio upaliti te smo odustali i svi se nakrcali u jedan traktor, kojim smo se bez prestanka do Beograda vozili četiri dana te prašnjavi osvanuli u Siminoj ulici 19. gdje je pisalo Crveni krst. Izgledali smo grozno i na nama je sigurno bilo pedalj naslage prašine koju smo pokupili putem - prepričao nam je.

Vratili se 2000.

Lazar Martić prije rata je radio u kninskoj Elektri, a danas je umirovljenik s mirovinom od 1293 kune. Nakon Beograda je završio u mjestu Titel u Bačkoj. - Bavio sam se poljoprivredom, a supruga je kod gazde koji nas je primio njegovala babu Vidu, koja je poslije umrla točno u stotoj - dodao je.

Nakon 2000. vratili su se u selo i devastirani dom. - Nitko nas ne uznemirava niti vrijeđa. Živimo skromno od moje mirovine i najvažnije je da smo kod kuće - zaključio je Lazar.

Obiteljska kuća zloglasnog “kninskog šerifa” Mile Martića na kraju je zaseoka i spaljena je u Oluji.

U Martićima živi 28 staraca

U zaseoku Martići sa 25 obiteljskih kuća prije Oluje je živjelo oko 120 mještana. Danas ih je 28, isključivo treće životne dobi, a u Oluji je hrvatske redarstvene snage u selu dočekalo sedmero starijih mještana, od kojih je do danas umrlo četvero, prirodnom smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:56