REAKCIJE STRANIH MEDIJA

‘Hrvati, ako EU ne riješi krizu, cijeli vaš trud bit će uzaludan’

“Hrvatska je postala 28. članica EU. Znaju li oni nešto što mi ne znamo?’” pisao je jučer duhovito britanski Daily Mail o hrvatskom potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj Uniji. On se šalio, drugi gotovo da to nisu ni spomenuli.

Naime, iako je Europska Unija jučer bila jedna od top-tema u svjetskim medijima, Hrvatska i njezino potpisivanje pristupnog ugovora palo je u drugi plan. Glavna su tema, naravno, bili podijeljenja Europa, problemi s eurom i britanski bunt.

Radostan dan

Ipak, Hrvatska se ponegdje ipak uspjela “progurati”.

- Ovo je radostan dan za Hrvatsku i za Europu kao cjelinu -rekao je predsjednik EU Herman Van Rompuy pri potpisivanju Ugovora o pristupanju Hrvatske EU na koji su potpis stavili predstavnici svih članica abecednim redom. Van Rompuy je dodao kako će hrvatska postignuća pokazati “svima u regiji da se napornim radom, upornošću i hrabrošću može doći do EU”.

Ovo je sretan kraj

Nakon srdačnog zagrljaja bugarskog premijera Bojka Borisova hrvatskoj tehničkoj premijerki Jadranki Kosor, iz Bugarske su stigle poruke podrške Hrvatskoj.

U susjednoj Sloveniji također su pozdravili hrvatsko potpisivanje sporazuma. No bile su to rijetke posebne reakcije, izvan okvira svečanosti potpisivanja, budući da su jučer druge teme vezane uz EU dominirale - one goruće ekonomske. Deutsche Welle prenio kako je “dugi hrvatski put prema članstvu u Europskoj Uniji završio sretnim krajem”. Za Hrvate je to, pišu, ostvaranje dugoročnog sna.

Agencija Associated Press pak primijetila je da bi se hrvatsko desetljeće truda moglo pokazati kao veliki gubitak vremena - ako EU ne uspije riješiti finacijsku krizu koja prijeti 53 godine dugim naporima da se europski kontinent integrira. Spominjala se čak i šala. Ona da je prijepodne potpisan sporazum za pristupanje Uniji, koja bi se mogla raspasti već poslijepodne. ( A. H., M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:37