ŠOKANTNA SVJEDOČENJA IZ PAKRAČKE POLJANE

‘Merčepovcima su Srbe dovodile Jesenje kiše’

Zagreb, 260312.Trgovacki sud.Nastavljeno sudjenje bivsem zapovjedniku pricuvne postrojbe MUP-a Tomislavu Mercepu, koji se jutros pojavio na Trgovackom sudu. Optuzen je za uhicenje 52 ljudi, te mucenje i ubijanje 43 civila tokom 1991. godine.Na slici: Tomislav Mercep.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Postrojba se zvala Jesenje kiše. Njeni su pripadnici bili naoružani, u maskirnim uniformama sa crnim čarapama preko glave. U listopadu 1991. oni su bili zaduženi za hvatanje civila srpske nacionalnosti na području Pakraca i odvodili ih u Dom kulture u Pakračkoj Poljani.

Svakodnevne torture

Ovako je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu na suđenju Tomislavu Merčepu za ratne zločine svjedočio bivši zatočenik Dušan Mijoković. U Pakračkoj Poljani su Dušana i Nikolu svakodnevno zlostavljali i vrijeđali te ispitivali o pobuni civila srpske nacionalnosti. Mučitelji su im rekli da su ‘merčepovci’ i da im zapovijeda Merčep.

U čudnom obratu sudbine, braća Mijoković su kasnije pristupili pričuvnoj policijskoj postrojbi, za što imaju i potvrde sa Merčepovim potpisom, a Dušanu je priznato 20 dana zarobljeništva.

Svjedok Savo Nikolić prisjetio se kako su ga uhitili dok je sa sinovima išao u ribolov. Slijedećeg dana spasio ga je specijalac Stjepan Rešetić, kojemu je Merčep objasnio kako ga može povesti sa sobom jer da ‘nema ništa protiv njega’. Nakon svjedočanstva Rešetić se rukovao sa Merčepom.

Ivanka Ignjatović (54) ispričala je kako ni danas ne zna gdje joj je muž Mladen koji je u listopadu 1991. odveden na ‘ispitivanje’. Iako je svaki dan odlazila u Pakračku poljanu Ivanka ga nije uspijela spasiti, a Mladenova majka Stoja eskhumirana je 1993. u Pakračkoj poljani. Stanovnici su joj rekli da se postrojba zove ‘merčepovci’.

Odvođeni na ispitivanja

Posebno težak bio je iskaz Zlatka Mudrinjaka kojemu su ubili ženine roditelje Mihajla i Ljubicu. Nakon uhićenja Mihajlo mu je rekao da su uhitili i njihovog sina ali on je kasnije pušten. Stražari u Domu kulture objasnili su mu kako nema razloga za brigu jer je riječ o istražnom postupku, te da pritvorenima može donijeti toplu odjeću i potrepštine. Međutim, kada se vratio idućeg dana objasnili su mu kako nema pritvorenih civila. Mihajlo i Ljubica Vučković pronađeni su na groblju u Kukunjevcu 2010. Likvidirani sa hicima u glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:32