PEDOFILSKI SKANDAL

‘Moj sin teško se oporavlja od onoga što se događalo u školi’

Slučaj je procurio u javnost kada je jedan dječak odlučio progovoriti o seksualnom zlostavljanju
 Srećko Niketić/CROPIX

MEDULIN - Pedofilski skandal, u kojem je za dvogodišnje zlostavljanje četvorice dječaka u Osnovnoj školi “Dr. Mate Demarin” optužen sada otpušteni učitelj Ž. R. (53), u Medulinu je bio javna tajna o kojoj se, ipak, nerado govori za medije.

Zadrška zbog ravnatelja

Iako je sam čin učitelja šokantan, zaprepašćuje i ponašanje tadašnjeg ravnatelja škole koji je za zlostavljanje znao, ali ga nije htio prijaviti. Nakon otkrivanja skandala ekspresno je umirovljen.

Školski kolege kažu da ih je slučaj učitelja pedofila zaprepastio i šokirao.

Tvrde i da je učitelj Ž. R. bio korektan prema njima, ali smatraju da nije korektno optuživati bivšeg ravnatelja Jakova Mihaljevića za prikrivanje kolege pedofila dok se to ne dokaže na sudu.

Iako se u Medulinu o ovoj aferi govori već duže vrijeme, ni roditelji učenika koji pohađaju tu školu nisu bili spremni za razgovor. Jedna nam je majka, koja je željela ostati anonimna, rekla da školu pohađaju i njezina kći i sin koji je “izravno pogođen ponašanjem optuženog učitelja”.

- Kći je dobro, ali za sina, koji je mlađi, ne znam kako će se nositi s onim što mu se u školi događalo i nakaradnim ponašanjem njegova nastavnika. O svemu sam dala iskaz i policiji jer je moje dijete bilo izravno pogođeno - rekla je ne želeći iznositi detalje koji su, kako je rekla, još bolni i za nju i njezina sina.

Na internetskim se forumima, međutim, može pročitati da je slučaj javna tajna, a da je sve procurilo u javnost tek kad je jedno dijete svojim roditeljima ispričalo što učitelj radi.

Čudno ponašanje

Doznajemo i kako su djeca često spominjala da se učitelj prema njima u najmanju ruku ponaša čudno te da su roditelji ravnatelju Mihaljeviću u više navrata prijavljivali njegovo neprimjereno ponašanje prema učenicima.

Nakon prošlogodišnjih policijskih prijava protiv učitelja, a zatim i ravnatelja, škola se uključila u program koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za educiranje školskog osoblja za prepoznavanje ne samo vršnjačkog nasilja, nego i svih oblika nasilja odraslih nad djecom.

Ravnateljica na putu

Afere dječje pornografije i pedofilije u njihovoj školi nije mogla komentirati ni sadašnja ravnateljica Bruna Puharić-Milovan jer je bila na službenom putu u Dubrovniku. Inače, ona je na mjesto ravnatelja došla nakon podizanja kaznene prijave protiv Ž. R.

Nastavnik dobio otkaz, a ravnatelj poslan u mirovinu

Ž. R. je kazneno prijavljen potkraj studenoga prošle godine, a sada je Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo i optužnicu koja ga tereti da je tijekom dvije godine, dok je bio nastavnik, učestalo činio bludne radnje na štetu četvorice maloljetnih dječaka te da je na svom osobnom računalu obrađivao i držao više fotografija golih maloljetnih muških osoba.

Daljnja istraga je utvrdila da je bivši ravnatelj Jakov Mihaljević znao za učiteljeva nedjela, ali ga kao nadređeni nije prijavio, pa je optužnica podignuta i protiv njega. Učitelj je nakon prijave dobio izvanredni otkaz, a ravnatelj je umirovljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:50